College van Drs. Landman

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de beste belegger van 't land?

Door Lodewijk op 18 juli 2019 - leestijd: 4 min
Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de beste belegger van 't land?
College van Drs. Landman

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand. Wie is de beste belegger in het land?

Niets menselijks is beleggers vreemd. Zo zijn veel beleggers ijdeltuiten die menen dat alle positieve resultaten het gevolg zijn van hun eigen handelen en inzicht en dat de negatieve het gevolg zijn van het falen van de markt.

In de gedragseconomie noemen we dat de self serving bias, of zoals hoogleraar Prof. Janka Stoker aan de Rijksuniversiteit Groningen stelt (dit in relatie tot de schuldvraag van de kredietcrisis): 'Zolang het goed ging, was dat te danken aan onze eigen kwaliteiten. Maar de daling van de aandelenkoers ligt aan anderen: aan domme, op kortetermijnwinsten jagende aandeelhouders, onoplettende toezichthouders en avontuurlijke cowboys in Amerika.'


Narcisme in sprookjes

Dat doet denken aan twee beroemde verhalen. Eentje van de gebroeders Grimm waar de boosaardige stiefmoeder iedere ochtend in de toverspiegel kijkt en vraagt: “Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de schoonste in het land?” en iedere keer antwoordt de spiegel dat zij, de koningin, dat zelf is. Het andere verhaal stamt uit de Griekse oudheid waar Narcissus op een dag aan komt bij een heilige vijver, waarvan het water zo kristalhelder is dat zelfs bladeren en takken van de bomen er niet in durfden te vallen. Moe van het jagen besluit hij om daar even tot rust te komen en zijn dorst te lessen met het water. Toen hij zich voorover boog zag hij zijn weerspiegeling in het wateroppervlak. Hij dacht dat het een mooie geest was die in de vijver leefde, werd verliefd op zichzelf, bleef naar zichzelf staren en takelde zienderogen af.


Afstraffing narcisme in beleggingswereld

Beide houdingen passen niet in de beleggingswereld. Zelfvoldaanheid en zelfverheerlijking is uit den boze. De markt straft dit onverbiddelijk af. Een wijze les voor de nieuwe intreders en daarvan zijn er momenteel blijkbaar veel. De markt van particuliere beleggers groeide vorig jaar voor het derde jaar op rij. In 2018 kwamen er zo’n 150.000 beleggende huishoudens bij, een toename van 11% ten opzichte van 2017. In 2018 belegden 1,5 miljoen huishoudens. Sinds eind jaren ‘90 is het niet voorgekomen dat er drie jaar achtereen beleggers bijkwamen. In 2017 en 2018 groeide de markt mede dankzij de historisch lage rente en een belangrijkere stimulans van de groei is de populariteit van online vermogensbeheer. Steeds meer banken, verzekeraars en vermogensbeheerders zijn deze beleggingsvorm afgelopen jaren gaan aanbieden. Het aantal huishoudens dat instapt in (semi-)geautomatiseerd beleggen neemt een stuk sneller toe dan de groei van de totale beleggingsmarkt. Zelf beleggen in individuele aandelen, obligaties of opties vertoont een minimale groei.


Toename robo-adviseurs

De keuze voor deze geautomatiseerde vorm van beleggen heeft alles te maken met de generatie die momenteel de markt binnentreedt: de Generatie Y oftewel de Millennials. Deze generatie, anders dan voorafgaande, maakt in toenemende mate gebruik van robo-adviseurs. Maakte de generatie van babyboomers nog in hoge mate gebruik van beleggingsadviseurs (in 2018 was dit in de VS 83%), de nieuwe generatie doet dit niet. Weliswaar besloeg de gehele Amerikaanse beleggingsmarkt 32 biljoen, en de Robo-markt “slechts” 70 miljard, maar er is sprake van een opvallende groei. Is daarmee de rol van de mens uitgeschakeld?

Als één ding duidelijk is, dan is het dat door algoritme gestuurde robo-adviseurs zeker niet door ijdelheden worden gedreven. Wat ook duidelijk is, is dat deze programma’s nog nooit een crisis van enige omvang hebben meegemaakt. Hoe gaan ze daarop reageren? Wie stuurt erbij en zorgt voor damage control? Daar komt dan toch weer de mens als vangnet om de hoek kijken.


Willem Landman is docent Behavioral Finance/Beleggingsadvies aan de Hogeschool van Amsterdam, promovendus aan Nijenrode, wetenschappelijk onderzoeker en not a robot.

Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk

Lodewijk is co-founder van Semmie en verantwoordelijk voor de 'tech' in 'fintech'. Lodewijk loopt al een tijd mee in de beleggingswereld. Je zult hem dus terug zien komen als auteur bij een breed scala aan onderwerpen.

Ook interessant voor jou?

Boswandeling - Willem Landman
College van Drs. Landman
Boswandeling - Willem Landman
Prospect theory - Willem Landman
College van Drs. Landman
Prospect theory - Willem Landman
Junk - Willem Landman
College van Drs. Landman
Junk - Willem Landman
S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.