Ask Semmie

Staat mijn geld veilig bij Semmie?

Door Thomas van der Lee op 31 maart 2020 - leestijd: 2 min
Staat mijn geld veilig bij Semmie?
Ask Semmie

De veiligheid van je inleg heeft hoogste prioriteit. Voor jou maar ook voor ons. Daarom hebben we verschillende maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat het geld van onze klanten altijd veilig is en beschermd wordt. We leggen graag aan je uit wat deze maatregelen zijn.


In het kort:

  • Semmie heeft verschillende maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat het geld van haar klanten veilig is en beschermd wordt;
  • We hebben allereerst de Stichting Bewaarinstelling Semmie opgesteld. Het doel van deze stichting is om jouw vermogen en het vermogen van Semmie van elkaar te scheiden. Daardoor zorgen we ervoor dat wanneer Semmie failliet mocht gaan, jouw beleggingen altijd buiten de boedel van Semmie vallen;
  • Daarnaast geldt het beleggerscompensatiestelsel. Dit treedt in werking bij fraude en/of mismanagement;
  • Ook heeft Semmie een AFM-vergunning en staan we onder toezicht van De Nederlandsche Bank.


De Stichting Bewaarinstelling Semmie

Om jouw beleggingen te beschermen heeft Semmie allereerst een bewaarinstelling opgericht: de Stichting Bewaarinstelling Semmie. De Stichting Bewaarinstelling Semmie is opgezet om (vanuit juridisch oogpunt) jouw beleggingen te beschermen. Het doel van de Stichting Bewaarinstelling Semmie is dan ook om jouw vermogen en het vermogen van Semmie van elkaar te scheiden. Daardoor zorgen we ervoor dat wanneer Semmie failliet mocht gaan, jouw beleggingen altijd buiten de boedel van Semmie vallen. De Stichting Bewaarinstelling Semmie en Semmie zelf staan los van elkaar maar ze werken wel samen. We leggen graag uit hoe dat zit.

Als klant ben je een overeenkomst met Semmie aangegaan: je belegt bij ons. Semmie is echter een bedrijf met eigen bezit en eigen vermogen.

Of ervoor te zorgen dat jouw inleg, en jouw beleggingen, altijd van jou blijven en buiten ons vermogen blijven is de Stichting Bewaarinstelling Semmie opgericht. Zodoende zorgen we voor vermogensscheiding tussen het vermogen van onze klanten en dat van Semmie.

Want mocht Semmie failliet gaan, dan is het belangrijk dat het vermogen van onze klanten beschermd is. En daarvoor is de Stichting Bewaarinstelling Semmie opgericht. Als Semmie failliet gaat, heb jij als klant altijd aanspraak (een vordering) op jouw beleggingen. Schematisch ziet dit er als volgt uit:



Dankzij deze vermogensscheiding zorgen we ervoor dat jouw beleggingen beschermd zijn. Mocht Semmie bijvoorbeeld failliet gaan, dan vallen jouw beleggingen buiten de boedel van Semmie. Ze staan namelijk op jouw naam en worden bewaard door de Stichting Bewaarinstelling Semmie. Jouw beleggingen blijven dan ook altijd van jou. Als Semmie failliet gaat, heb jij als klant altijd aanspraak (een vordering) op jouw beleggingen.

Daarnaast vallen de beleggingen ook nog onder het beleggerscompensatiestelsel. Dit is een extra bescherming van je beleggingen tot €20.000 per persoon. Het beleggerscompensatiestelsel treedt in werking als een financiële partij zich niet aan de regels houdt, bijvoorbeeld als er fraude wordt gepleegd. Maar omdat de beleggingen ook al gescheiden staan van Semmie, is dit eigenlijk een beetje dubbelop. Je mag het dus zien als een extra vangnet.

Het is hierbij belangrijk dat je het beleggerscompensatiestelsel niet verward met het depositogarantiestelsel. Dat is een bescherming voor je cashgeld en geldt vooral voor je spaarrekeningen.


AFM-vergunning

Semmie is daarnaast ook in het bezit van een AFM-vergunning. Om een AFM-vergunning te krijgen, moet een financiële onderneming aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo worden bestuurders en commissarissen getoetst op betrouwbaarheid en geschiktheid. Ook moet de bedrijfsvoering voldoen aan een groot aantal wettelijke eisen. Semmie is onderdeel van Semmie Group B.V. en heeft zodoende een vergunning van de AFM (AFM vergunningnummer: 14001994). Semmie Group B.V. staat onder toezicht van de AFM en De Nederlandsche Bank (DNB) en voldoet aan alle wettelijke verplichtingen. Je kan ons ook vinden in het register van de AFM. Verder zijn we aangesloten bij het Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) en is een deel van onze medewerkers is gecertificeerd via het Dutch Securities Institute (DSI).

Kortom: je hoeft je geen zorgen te maken over de veiligheid van jouw beleggingen bij Semmie. Jouw geld en je beleggingen zijn op verschillende manieren beschermd. Het geld op je rekening is te allen tijde van jou en staat op jouw naam. Heb je hier toch nog vragen over? Stel die dan via de chat!

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het