Liset Hamming
Liset Hamming

Journalist

Alle blogs van Liset Hamming
Beleggen: waarom zij wel en ik niet?
Beleggen

Na de rondleiding van Semmie door Euronext Amsterdam sprak ik een aantal van Semmie’s klanten. Waarom beleggen zij wel en ik niet? In mijn eerste blog ontdekte ik mijn vooroordeel: beleggen is voor anderen, niet voor mij. Nu ik voor Semmie in de wondere wereld van het beleggen duik, probeer ik het uit om te denken: beleggen is ook wat voor mij. Dit gaf me in mijn tweede blog de kans om stil te staan bij een aantal andere vooroordelen.

Deze week vraag ik aan twee klanten van Semmie naar hún eerste stappen in de wereld van het beleggen.


Een mandje aandelen

Yvette Donders (37) had op haar zevende al haar eerste beleggingsrekening. In plaats van een jaarlijkse belastingvrije schenking in euro’s kregen zij, haar broer en haar zus een mandje aandelen geschonken. ‘Toen ik klein was had ik geen belangstelling in die beleggingsrekening, hoor. Ik was blij dat mijn vader wist wat hij deed, dat hij het goed had uitgezocht.’ Vanaf haar veertiende nam haar vader Yvette twee keer per jaar mee naar de gesprekken met de beleggingsadviseur. ‘Ik wist als kind wel dat het iets bijzonders was, een beleggingsrekening. En al snapte ik er niet veel van, ik vond het reuze interessant en wilde er wel graag zorgvuldig mee omgaan.’ Toen ze in Maastricht op zichzelf ging wonen, regelde ze daar een eigen adviseur.


Financiële crisis

Door de één-op-één gesprekken met haar adviseur begon Yvette meer te snappen over de verschillen tussen aandelen, risico en rendement. En toch ging ook zij pas vanaf haar dertigste actief op zoek naar de verschillende mogelijkheden van beleggen. ‘Het waren de jaren dat de hele financiële wereld op de schop ging. Ook de bank waar ik mijn beleggingsrekening had lopen, werd transparanter over de kosten. Daardoor werd ik me bewuster van de kosten en ging ik rondkijken naar goedkopere alternatieven.’

Voor Gustav van Blokland (28) was het ook in die tijd dat hij op de radiozender BNR hoorde over de lage rente van spaarrekeningen. Hij spaarde toen van kleins af aan al, en ging op zoek naar alternatieven. ‘Ik begon met investeren in een bedrijf dat microkredieten verstrekt. Kleine leningen voor kleine ondernemers in ontwikkelingslanden. Daar kreeg ik dan een vast bedrag per maand voor terug. Dat was in ieder geval al een hoger bedrag dan ik op mijn spaarrekening kreeg.’


Uitproberen

Investeren in bitcoins vond Gustav te risicovol en hij heeft ook niet de behoefte om zelf te beleggen. ‘Ik heb de kennis en visie niet om zelf te beleggen.’ Bij Semmie was hij in het begin ook voorzichtig. ‘Heel sceptisch zelfs. Ik was vooral bang dat ik mijn geld niet kon terugkrijgen. Dat kan natuurlijk heel goed, ik zal niet de eerste zijn die opgelicht wordt.' Dus begon hij met een storting van 3 euro en haalde een keer al zijn geld eraf om te kijken of het kon. En het kon.

Bij Yvette is het beleggen er met de paplepel ingegoten. Maar ook zij moest groeien in haar eigen, zelfstandige onderzoek naar de verschillende beleg-mogelijkheden. Voor Gustav geldt ook dat hij actief op zoek ging. Ze hebben beiden moeite gedaan voor de kennis en ervaring die ze nu hebben.


De volgende stap

Ik spreek met ze af om nog eens verder te praten. Wat de meeste indruk op mij heeft gemaakt, is het besef dat zij hebben van de waarde van geld. Yvette belegt voor haar dochter van 2,5 en hun tweede kindje dat op komst is. Gustav heeft een vast bedrag per maand dat hij op een spaarrekening zet en alles wat hij verdient dat daarboven komt, belegt hij. Ze denken na over wat ze met hun geld willen, kunnen en doen. Hoe zit dat bij mij? Wat wil, kan en doe ik met mijn geld?

De komende maanden schrijf ik over de wondere wereld van het beleggen. Ik ga op zoek naar antwoorden op de beursvloer, bij beurshandelaren en fondsmanagers. Maar ook bij Semmie zelf en bij Semmie’s klanten. En ik vraag me af: is beleggen wat voor mij?

Heb jij een vraag? Of wil je vertellen over jouw beleg-ervaring? Laat het me weten! Stuur een mail naar info@semmie.nl of laat het ons weten via de chat!

Beleggen met Semmie

Semmie maakt beleggen makkelijk

Wij regelen het beleggingsgebeuren voor je. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het?

Ook interessant voor jou?

Start nu met beleggen

Je opent in 5 minuten online een rekening. Semmie is dagelijks opzegbaar dus je zit nergens aan vast.

Basic

Vanaf €50

Alles om professioneel te beleggen


  • Duurzame beleggingsportefeuille
  • 0,7% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
  • Automatische rebalancing
  • Dividend herinvestering
  • Dagelijks bereikbaar tot 22.00
Nu starten
Meer informatie
Premium

€25.000+

Nog meer service voor minder fee


  • Alle Basic features
  • 0,5% fee per jaar (+0,24% fondskosten)
  • Eigen contactpersoon
Nu starten
Meer informatie
Risicoloos beleggen bestaat niet.
Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

© Semmie 2019. Kamer van Koophandel nummer 30226925. Wij zijn te vinden op Generaal Vetterstraat 75C, 1059 BT, Amsterdam.