Money facts

Succesvol beleggen vergt een lange adem en geduld

Door Thomas van der Lee op 26 januari 2023 - leestijd: 5 min
Succesvol beleggen vergt een lange adem en geduld
Money facts

Op korte termijn een enorm hoog rendement behalen: het is iets waar elke belegger voor zou tekenen. En het leek ook even realistisch. Toen cryptomunten enorme rendementen lieten zien, de koersen van meme-stocks als een raket omhoogschoten en zelfs de digitale NFT's geld opbrachten, leken risicovolle beleggingen geen verlies te kennen. Ook leek iedereen in korte tijd veel geld te kunnen verdienen op de beurs.

Inmiddels weten we wel beter. Veel cryptomunten en meme-stocks zijn enorm in waarde gekelderd, over NFT's praat bijna niemand meer en zij die de boot gemist hebben, zitten vaak met een verlies. Een dure les. We leggen uit waarom je het meest succesvol bent op de beurs als je belegt voor de lange termijn.


In het kort:

  • Tot voor kort leken cryptomunten, meme-stocks en zelfs NFT's ideale beleggingen: je kon in korte tijd een flink rendement behalen;
  • Dit trok vooral jongeren aan die dachten snel rijk te kunnen worden;
  • Inmiddels weten we wel beter en is gebleken dat je succesvol belegt door minder risico te nemen en voor de lange termijn te beleggen;
  • Door vroeg te beginnen met beleggen, en slechts 10% van je salaris maandelijks in te leggen, kan je uiteindelijk een mooi bedrag opbouwen.


Risicovolle beleggingen deden het even goed

2020 was een opmerkelijk jaar. Niet alleen omdat het coronavirus wereldwijd voor een pandemie zorgde, maar ook omdat de reacties vanuit overheden en centrale banken zorgden voor interessante ontwikkelingen voor de financiële markten. De aanvankelijke lockdowns om het virus te bestrijden, zorgden ervoor dat de economie wereldwijd tot stilstand kwam en dat consumenten hun geld niet uit konden geven. Toen landen sneller dan verwacht van het slot kwamen, centrale banken flink wat geld in economieën pompten om die weer op gang te krijgen en consumenten hun opgepotte geld uit begonnen te geven, gebeurde er aan het eind van het jaar iets interessants: risicovolle beleggingen kregen kans om te floreren.

Er was namelijk sprake van financiële overvloed: er was veel geld om uit te geven en lenen was dankzij de historisch lage rentes goedkoop. Om een ‘gokje te wagen’ of te profiteren van de hype werd er (vooral door jongeren) veel geïnvesteerd in cryptovaluta. Deze bewegen behoorlijk volatiel en dus zagen veel nieuwe ‘beleggers’ snel resultaat als de koersen omhoogschoten. Er was een tijd sprake van bijna ongelimiteerde groei: het maakte niet uit in welke cryptomunt je investeerde, koersen bleven maar stijgen.

Maar net zo snel als dat iets stijgt, kan het ook dalen. En dat gebeurde ook. Op het moment dat de hoge inflatie ervoor zorgde dat er minder geld beschikbaar was en toen centrale banken ook nog eens de rentes begonnen te verhogen om die hoge inflatie te bestrijden, zag je al flinke koersdalingen ontstaan. Toen er ook nog enkele grote cryptobeurzen in financieel zwaar weer belandden, zorgde de bijkomende onzekerheid voor extra koersdalingen. Veel cryptobezitters die ingestapt zijn ten tijde van de hype staan daarom ook in het rood of zijn hun hele inleg kwijtgeraakt: ze namen een te groot risico.


Negatief rendement voor veel Bitcoin-beleggers


Risico en beleggen kunnen goed samen gaan

Als je belegt, loop je altijd risico. Dat schrikt misschien af, maar dat hoeft niet. Risico is namelijk het ‘gevaar van schade of verlies’. Je loopt dus al risico als je de weg oversteekt. Het risico dat je loopt als je belegt zit iets anders in elkaar. Beleggen is risicovol, omdat de waarde van je beleggingen niet alleen omhoog, maar ook naar beneden kan gaan. In sommige (uiterste) gevallen kan je jouw hele inleg zelfs kwijtraken, die kans is het grootst als je investeert in hefboomproducten of in cryptovaluta.

Uiteindelijk moet je wel risico nemen om je inleg meer waard te laten worden, of zoals Cruijff zou zeggen: “Je moet schieten, anders kun je niet scoren”. De vraag is dan alleen: hoeveel risico wil je nemen?

Dat hangt samen met het rendement wat je nastreeft. Risico en rendement werken op een interessante manier met elkaar samen. Het is namelijk zo dat hoe hoger het risico is dat je loopt met je beleggingen, hoe groter het potentiële rendement kan zijn. Maar ook de kans dat je inleg veel minder waard wordt is groter. Rendement is de beloning die je ontvangt voor het risico dat je loopt.

De meest risicovolle producten zoals hefboomproducten en cryptovaluta kennen ook de hoogst mogelijke rendementen, en waren daarom ook lange tijd aantrekkelijk. Dan valt het rendement dat wordt behaald bij een steady vermogensbeheerder die belegt in ETF’s misschien al snel wat tegen. Maar we kennen allemaal wel het verhaal van de haas en de schildpad. Het moraal van dat verhaal is dat langzaam-maar-zeker-werk leidt tot goede resultaten en dat overhaast te werk gaan vaak leidt tot het niet behalen van je doel.


Beleggen met een lange adem en geduld levert een hoop op

Jongeren die zijn begonnen met beleggen hebben in ieder geval één ding goed gedaan: ze zijn zo vroeg mogelijk begonnen met investeren. Door namelijk zo vroeg mogelijk te beginnen heb je een groot voordeel ten opzichte van andere beleggers: je hebt de tijd mee. Dit zorgt ervoor dat je extra kan profiteren van het rendement-op-rendement effect én dat je de grootste kans hebt op een positief rendement:


Het rendement-op-rendement effect:
Wanneer je belegt behaal je rendement op je inleg. Kies je ervoor om dit rendement te herbeleggen, dan kan je over dit rendement extra rendement behalen. Dat noemen we het rendement-op-rendement effect. Uiteindelijk kan dit effect ervoor zorgen dat het rendement op je inleg exponentieel toeneemt.


Grotere kans op een positief rendement:
Hoe langer je belegt, hoe groter de kans is dat je beleggingen meer waard worden. Op een willekeurige dag heb je 54% kans op een positief rendement op die dag. Daar staat tegenover dat je dus 46% kans hebt dat je in het rood staat op die dag dat je kijkt. Maar over een periode van 20 jaar is de kans dat je een positief rendement behaalt bijna 100%. Al blijft het beleggen en is niets gegarandeerd.


Hoeveel kan beleggen voor de lange termijn opleveren?

Voor de lange termijn beleggen heeft dus vele voordelen, maar wat levert het financieel op? Om dat te aan te kunnen tonen, geven we een voorbeeld:

Cas is momenteel 20 jaar en kwam van een koude kermis thuis toen hij in crypto’s wilde beleggen. Aanvankelijk ging het goed, maar het risico bleek toch te groot te zijn. Daarom pakt hij het nu anders aan. Hij heeft ervoor gekozen om voor de lange termijn te beleggen in een portefeuille die bestaat uit duurzame, wereldwijde ETF’s. Een stuk minder spannend dan crypto’s maar wel met een realistischer rendement. Hij streeft naar een gemiddeld rendement van 5% per jaar.

Hij heeft zich hierbij voorgenomen om maandelijks 10% van zijn salaris te beleggen, en dat tot zijn 60ste te doen. Dan wil hij namelijk op tijd met pensioen. Voor het gemak gaan we er vanuit dat hij begint met een nettosalaris van €2.000 per maand en doorgroeit naar €6.000 per maand op zijn 60ste. Ook dan belegt hij nog 10% van zijn maandsalaris. Grafisch ziet dat er als volgt uit:


Mogelijk rendement per jaar als je maandelijks 10% van je salaris inlegt


We zien hierboven de ontwikkeling van de inleg per maand bij een rendement van 5%. Aan het einde van de rit zou Cas, door slechts 10% van zijn salaris maandelijks opzij te zetten, uitkomen op een bedrag van ruim €500.000. Hiervoor heeft hij niet veel meer risico moeten nemen dan nodig is. Hij heeft enkel consistent en voor de lange termijn belegt. Let er wel op dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst.


Laat de hypes en korte termijn ontwikkelingen aan je voorbijgaan

Beleggers zijn mensen, en daardoor spelen emoties een belangrijke rol bij het maken van beslissingen. De kans is groot dat je beslissingen zich hierbij teveel richten op korte termijn resultaat: als je snel resultaat wilt zien, zal je snel teveel risico nemen. Met alle gevolgen van dien. Dat hebben we gezien bij de crypto- en meme-stocks hypes.

Succesvol beleggen is dan ook beleggen met een lange adem en geduld. Des te langer je de tijd neemt om je beleggingen te laten renderen, des te groter de kans ook is dat dit daadwerkelijk gebeurt. Zeker als je jong bent en je vroeg begint met beleggen, kan dit veel opleveren. En daarvoor hoef je niet eens veel risico te nemen, zelfs als je maandelijks slechts 10% van je salaris inlegt, kan je al een heel eind komen en aan het einde van je beleggingsrit een mooi bedrag opgebouwd hebben.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het