Insights

Sustainable Development Goals: voor wanneer je echt impact wilt maken

Door Tessa Ham op 23 augustus 2022 - leestijd: 6 min
Sustainable Development Goals: voor wanneer je echt impact wilt maken
Insights

De Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn 17 ambitieuze doelen om onder andere wereldwijde klimaatverandering en armoede tegen te gaan. Als individu voel je je misschien machteloos tegenover deze wereldproblemen, maar wist je dat je meer impact kan maken dan je zelf denkt?

Anno 2022 staan we wereldwijd voor een hoop uitdagingen. Van heftige bosbranden door klimaatverandering tot mensen die geen toegang hebben tot schoon water, sanitair of eten. Er is genoeg werk te doen om onze planeet leefbaar te houden. Voor iedereen. Maar waar begin je? Als individu zijn we misschien maar een zandkorreltje in een woestijn van mensen, maar hulpeloos toekijken hoeft gelukkig niet.

Ook als individu kan je namelijk echt een verschil maken. Dat kun je doen door met jouw geld bij te dragen aan de Sustainable Development Goals. Wat houden deze doelen precies in? En hoe kan jij helpen om deze te bereiken?


Wat zijn de Sustainable Development Goals?

Laten we beginnen bij het begin. Over wat voor doelen hebben we het hier? En door wie zijn deze in het leven geroepen? De Sustainable Development Goals (in het Nederlands ook wel de Duurzame Ontwikkelingsdoelen genoemd) zijn 17 doelen die door de Verenigde Naties (VN) zijn opgesteld om de wereld een betere plek te maken.


Het ontstaan van de Sustainable Development Goals

In het jaar 2000 spraken de Verenigde Naties voor het eerst 8 ontwikkelingsdoelen af. De gedachte hierachter was dat als je samen naar iets toewerkt, de kans veel groter is dat je het daadwerkelijk bereikt. De doelstellingen, die de millenniumdoelen werden genoemd, moesten wereldwijd extreme armoede, ongelijkheid, ziekte en honger bestrijden. Met het ondertekenen beloofden wereldleiders er alles aan te doen om deze binnen 15 jaar te behalen, in 2015 dus.

De SDG’s waar we nu naartoe werken, zijn eigenlijk de (ambitieuze) opvolgers van de eerdere millenniumdoelen. Toen de deadline in 2015 verstreken was, kwamen de wereldleiders weer bijeen in het hoofdkantoor van de VN om hun handtekening onder een nieuwe lijst te zetten. De deadline deze keer: 2030.

De opmerkelijke lezer heeft al door dat er een stuk meer Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn dan er millenniumdoelen waren. En hoewel het eindrapport van de VN aantoont dat lang niet elk millenniumdoel behaald is, zijn de Sustainable Development Goals ook nog eens een stuk ambitieuzer. De eerdere ontwikkelingsdoelen hebben namelijk wel laten zien dat er een hoop vooruitgang wordt geboekt als iedereen z’n best doet.


De 17 SDG’s

Voordat de Sustainable Development Goals in het leven werden geroepen, mochten burgers eerst via een online enquête aangeven wat zij belangrijk vonden. Aan de hand van die resultaten stelde een VN-werkgroep vervolgens de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen op:

  1. Geen armoede;
  2. Geen honger;
  3. Goede gezondheid en welzijn;
  4. Kwaliteitsonderwijs;
  5. Gendergelijkheid;
  6. Schoon water en sanitair;
  7. Betaalbare en duurzame energie;
  8. Eerlijk werk en economische groei;
  9. Industrie, innovatie en infrastructuur;
  10. Ongelijkheid verminderen;
  11. Duurzame steden en gemeenschappen;
  12. Verantwoorde consumptie en productie;
  13. Klimaatactie;
  14. Leven in het water;
  15. Leven op het land;
  16. Vrede, justitie en sterke publieke diensten;
  17. Partnerschap om doelstellingen te bereiken.
De 17 Sustainable Development Goals (SDG's)

De kern van de doelen is om een einde te maken aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering.

Zoals je ziet, zijn de SDG’s best breed. Dat we geen armoede meer willen in de wereld, is logisch. Maar hoe gaan we dat ambitieuze doel bereiken voor de gestelde deadline van 2030? Achter de 17 doelen zitten daarom maar liefst 169 targets. Dit maakt ze concreter en ook meer behapbaar.


Gaan we de deadline van de SDG’s in 2030 halen?

De Sustainable Development Goals zijn in 2015 opgesteld met het doel om deze in 2030 te behalen. Inmiddels komt de deadline dus in rasse schreden dichterbij. Gaan we die ook daadwerkelijk redden?

Het korte antwoord: nee. In 2019 waarschuwde Michael Green, CEO van de Social Progress Imperative, al dat we ver achterlopen. 43 jaar om precies te zijn. Als we door zouden gaan op hetzelfde tempo, zouden we de Sustainable Development Goals pas in 2073 halen…


De SDG's in Nederland

Maar er is ook goed nieuws. Als we inzoomen op Nederland, bewegen we ons redelijk de goede kant op. Het CBS kijkt in de Monitor Brede Welvaart & de Sustainable Development Goals elk jaar hoe het gaat met de SDG’s in Nederland. Aan de hand van 280 verschillende indicatoren wordt er gekeken of we ons in de richting van het doel bewegen, stil blijven staan of juist achteruitgaan.

Daaruit blijkt dat het bij de meeste Sustainable Development Goals in Nederland de goede kant uitgaat. Vooral op het gebied van geen armoede, geen honger, kwaliteitsonderwijs, gendergelijkheid en klimaatactie. Helaas zijn er ook doelen waarop we niet zo goed scoren. Dat geldt bijvoorbeeld voor:

  • Duurzame steden en gemeenschappen;
  • Ongelijkheid verminderen;
  • Industrie, innovatie en infrastructuur.

Bij elk van deze doelen zijn er indicatoren die zich juist verder van het doel verwijderen.


Zelf bijdragen aan de Sustainable Development Goals?

Voor 2030 is er dus nog genoeg werk aan de winkel. Van het bedrijfsleven tot de overheid en van individuen tot NGO’s: zonder inzet op alle niveaus komen we er niet. Als individu sleep je misschien trouw overal je Dopper rond, eet je minder of zelfs geen vlees en geef je weleens een donatie aan een goed doel. Verder voel je je dus wellicht wat hopeloos: kun je in je eentje wel echt impact maken zonder dat je meteen de volgende Ocean CleanUp organiseert?

Bijdragen aan de Sustainable Development Goals is makkelijker dan je wellicht denkt. Dat kan prima met de voorbeelden die we hierboven beschreven, maar ook door duurzaam te beleggen. Des te meer we investeren in de bedrijven die geen negatieve impact op de wereld willen leveren, des te meer andere bedrijven dat gaan voelen. En hoe belangrijker het voor het bedrijfsleven wordt om hier serieus mee aan de slag te gaan.

Je kunt zelfs nog een stapje verder gaan met impactbeleggen. Hierbij beleg je in bedrijven die niet alleen het beste met de wereld voor hebben, maar ook daadwerkelijk een positieve impact maken op de wereld. In de impact portefeuille van Semmie zitten themafondsen die actief bijdragen aan de Sustainable Development Goals.

Dat zit zo: de themafondsen bestaan uit bedrijven die hard werken om de SDG’s voor 2030 te behalen. Wanneer jij kiest voor impactbeleggen bij Semmie, beleg je bijvoorbeeld in de Rize Sustainable Future of Food UCTIS ETF. Deze ETF bestaat uit bedrijven die als doel hebben om bij te dragen aan de voedselproductie. Daarmee werken ze dus naar het SDG ‘Geen honger’ toe.

Deze bedrijven hebben echter geld nodig om zich te ontwikkelen en een bijdrage te leveren. Dat is waar jij als belegger om de hoek komt kijken. Door jouw geld juist in deze bedrijven te investeren, krijgen zij het kapitaal om daadwerkelijk een verschil te maken.

Naast het SDG ‘Geen honger’ richten de themafondsen uit de impact portefeuille zich voornamelijk op:

  • Goede gezondheid en welzijn;
  • Schoon water en sanitair;
  • Betaalbare en duurzame energie;
  • Duurzame steden en gemeenschappen;
  • Klimaatactie.


Doordat je in deze fondsen belegt, investeer je jouw geld dus onder andere in bedrijven die afvalwater omzetten in schoon drinkwater, fabrikanten van schone energie en bedrijven die bezig zijn met innovatie voor de gezondheidszorg.

Meer weten over impactbeleggen bij Semmie? Via de link lees je meer over de fondsen in onze impact portefeuille en hoe deze bijdragen aan de Sustainable Development Goals.

Tessa Ham
Tessa Ham

Content Creator

Alle blogs van Tessa Ham

Tessa is precies wat een Content Creator hoort te zijn: creatief, bedreven maar bovenal nieuwsgierig. Het liefst schrijft ze over hoe je het slimst met je geld om kan gaan, maar hoe taai het onderwerp ook is: ze zorgt ervoor dat je blijft lezen.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het