Niemand beschikt over een glazen bol, dus niemand kan de toekomst voorspellen. Maar door naar het verleden te kijken, kunnen we waardevolle inzichten opdoen die ons kunnen helpen bij het nemen van verstandige beslissingen voor de toekomst. Welke beleggingslessen hadden jouw financiële toekomst kunnen veranderen als je ze 10 jaar geleden had gekend? We zetten er tien voor je op een rij.
De meest belangrijke les voor beleggers is dat je je blijft realiseren dat je belegt voor de lange termijn. Ook als het even wat minder gaat op de beurs, want dat zal het in een periode van 10 jaar vast ook doen. Je belegt namelijk geld dat je niet meteen nodig hebt om je lange termijn doelen te kunnen financieren. Het voordeel hiervan is dat je de risico's kunt minimaliseren (maar nooit helemaal weg kunt nemen), koersdalingen op kunt proberen te vangen en de kans op een positief rendement probeert te vergroten. Daarnaast is het zo dat hoe langer je belegt, hoe langer je kan profiteren van het rendement-op-rendement effect.
Het voorspellen van de marktbewegingen op korte termijn is erg moeilijk, zelfs voor ervaren beleggers. Het is verstandiger om te focussen op je toekomstdoelen en consistent te blijven met beleggen, in plaats van te proberen het perfecte instap- of uitstapmoment te vinden. Beter gezegd: het juiste instapmoment bestaat niet, probeer dan ook het juiste instapmoment niet te vinden.
Allereerst is bij beleggen niets gegarandeerd. Maar als je je inleg laat staan, hiermee een mooi positief rendement behaald én profiteert van het rendement-op-rendement effect, kun je een mooi bedrag bij elkaar beleggen. Hiervoor kun je ‘de regel van 72’ gebruiken. De regel van 72 is een vuistregel waarmee je uit kunt rekenen hoeveel rendement je gemiddeld per jaar moet behalen om je inleg te verdubbelen.
De regel van 72 werkt als volgt:
Vereist rendement = 72 / Verdubbelingstijd in jaren
Je kunt het ook omdraaien: 72 / Vereist rendement = Verdubbelingstijd in jaren
Snelle rekenaars hebben al uitgerekend dat je dan 7,2% rendement per jaar moet behalen om je inleg te verdubbelen. Nu heeft de MSCI World Index, een van de grootste wereldwijde aandelenindices, gemiddeld per jaar een bruto rendement behaald van 8%. Was je 10 jaar geleden begonnen met beleggen, dat had je nu je inleg kunnen verdubbelen. Maar een garantie heb je natuurlijk nooit bij beleggen.
Op de lange termijn heeft beleggen de potentie om de inflatie te verslaan, wat betekent dat het rendement op beleggingen doorgaans hoger is dan de stijging van de algemene prijsniveaus. Dit komt doordat beleggingen historisch gezien een gemiddeld hoger rendement hebben behaald op de lange termijn, dan dat de inflatie is gestegen. Hierdoor kunnen beleggers hun koopkracht behouden of zelfs laten groeien. Op korte termijn is het zo dat inflatieniveaus naar enorme hoge niveaus kunnen stijgen (wat we gezien hebben in 2022 en 2023), waardoor er onverantwoord veel risico moet worden genomen om hetzelfde percentage aan rendement te behalen. Wanneer je als belegger jouw vermogen wil beschermen tegen inflatie, doe dit dan voor de lange termijn.
Rendement en risico zijn altijd met elkaar verbonden bij beleggen. Dit betekent dat een hoger rendement gepaard gaat met het nemen van meer risico, en vice versa. Het streven naar een hoger rendement houdt in dat beleggers bereid moeten zijn om meer risico te nemen. Dit komt doordat beleggingen met potentieel hogere rendementen vaak meer volatiliteit en onzekerheid met zich meebrengen. De kans op een hoger rendement is groter, maar ook de kans op een lager rendement.
Aan de andere kant betekent het verminderen van risico meestal een lager verwacht rendement. Het is essentieel voor jou als belegger om je eigen risicobereidheid te begrijpen en een balans te vinden die past bij je financiële doelen en comfortniveau.
Het nemen van beleggingsbeslissingen op basis van emoties, zoals angst of hebzucht, kan leiden tot irrationele en impulsieve acties. Emoties kunnen ervoor zorgen dat je als belegger te snel reageert op marktbewegingen, waardoor je acties onderneemt die niet ten goede komen aan je rendement, bijvoorbeeld door te snel je beleggingen te verkopen uit angst voor verdere dalingen. Het is daarom belangrijk om je emoties onder controle te houden en rationeel te blijven bij het nemen van beleggingsbeslissingen. Ook als het even minder gaat…
En het zal minder gaan. Want koersen kunnen niet alleen maar stijgen, ze dalen soms ook (flink). Beleggen gaat namelijk gepaard met ups en downs, en koersdalingen komen altijd voor. Ze kunnen ontstaan door verschillende factoren, zoals economische omstandigheden, veranderingen in het marktsentiment of specifieke (unieke) gebeurtenissen. Het is belangrijk om te beseffen dat koersdalingen niet altijd negatief zijn, maar ook juist kansen kunnen bieden om beleggingen tegen lagere prijzen te kopen (je kunt beleggingen kopen met korting).
Blijf dan ook geduldig tijdens (periodes van) koersdalingen, zeker als die periode lang duurt. De beurzen zijn echter historisch gezien altijd weer hersteld - al zijn in het verleden behaalde resultaten natuurlijk geen garantie voor de toekomst.
Grote institutionele beleggers kijken niet naar vandaag, maar vooruit. Ze beleggen namelijk volgens hun verwachting van hoe het zal gaan. Zo proberen ze proactief te anticiperen op toekomstige economische trends en ontwikkelingen. Zo lijkt het dat wat er op de beurs gebeurt soms een voorspellende factor is voor de economie.
Als particuliere belegger kan het dan ook slim zijn om de ontwikkelingen op de beurs in de gaten te houden, aangezien deze vaak een indicatie kunnen geven van wat er in de bredere economie staat te gebeuren.
Een beleggingsplan is een strategie die je aan het begin van je beleggingsreis opstelt om inzichtelijk te maken hoe je jouw beleggingsdoelen wilt bereiken. Het volgen van je beleggingsplan is essentieel omdat het zorgt voor consistentie en discipline, wat op lange termijn de beste resultaten oplevert. Bovendien beschermt het tegen impulsieve en emotionele beslissingen die vaak leiden tot slechtere resultaten. Het biedt ook structuur aan je beleggingsstrategie en helpt je focus te behouden. Daarnaast bouwt het vertrouwen op in je financiële beslissingen, waardoor je beter kunt omgaan met marktvolatiliteit en onzekerheid. Je helemaal blindstaren op je beleggingsplan is trouwens ook geen goed idee. Eens in de zoveel tijd (bijvoorbeeld eens per jaar) evalueren en eventueel bijsturen is aan te raden. Veranderingen op persoonlijk of professioneel vlak kunnen namelijk van invloed zijn op de haalbaarheid van je doelen.
Steeds meer beleggers erkennen het belang van het integreren van duurzaamheidsfactoren in hun beleggingsbeslissingen. Duurzaam beleggen richt zich niet alleen op financieel rendement, maar ook op het verkleinen van de negatieve impact op het milieu, de maatschappij en het bestuur van bedrijven. Door te investeren in duurzame bedrijven en sectoren draag je bij aan een meer duurzame en verantwoorde toekomst. Bovendien zijn er steeds meer duurzame beleggingsproducten beschikbaar die aantrekkelijke rendementen kunnen genereren, waardoor duurzaam beleggen een win-win situatie wordt. Het is een manier om je geld te laten groeien en tegelijkertijd een positieve bijdrage te leveren aan de wereld om ons heen. En dat doen steeds meer beleggers.
Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.
Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.
Hoe werkt het