Tim van Dasselaar: “Financiële planning gaat niet over geld, maar over het leven”

Door Tessa Ham op 27 mei 2024, leestijd: 6 minuten
Tim van Dasselaar

De eerste associatie die je maakt bij de term financiële planning heeft logischerwijs te maken met financiën. Toch gaat financiële planning niet over geld, maar over het leven dat mensen willen leiden. “Pas als deze levensvraag duidelijk is, kun je aan de gang met het oplossen van het financiële vraagstuk”, vertelt Tim van Dasselaar, een onafhankelijke financiële planner die is aangesloten bij Semmie.

Je achtergrond bepaalt

De manier waarop je met geld omgaat, illustreert goed hoe het leven en financiën met elkaar zijn verbonden, vertelt Tim. “Je gedrag en opvattingen rondom geld, vertellen veel over je achtergrond. Na een gesprek over geld, begrijp ik wel waar iemand vandaan komt. Je kunt immers alleen maar doen wat je hebt meegekregen en wat je daarvan hebt geleerd.

Dit is bij mijzelf niet anders. Op de havo kwam ik voor het eerst in aanraking met de kracht van rendement op rendement. Wanneer je ervoor kiest om het rendement dat je hebt behaald op je inleg, geïnvesteerd te laten, dan kan je over dit rendement vervolgens ook weer rendement behalen. Er treedt dan een sneeuwbaleffect in werking: hoe langer je belegt, hoe meer je beleggingen exponentieel kunnen toenemen.”

De heilige graal

“Tijdens een schooltentamen op de havo moest ik een vraag beantwoorden over een jongen van 18 jaar die 10 eurocent per week opzij ging zetten, een kwart gulden destijds. De opdracht was om uit te rekenen welk bedrag dit hem opleverde na 50 jaar met een bepaald rendement. Daar kwam zo’n astronomisch bedrag uit. Ik dacht bij mezelf: als dit waar is, is dit de heilige graal. Dan ga ik dat ook doen.

Ik haalde een 8,5 voor mijn tentamen en was de enige uit mijn klas die de vraag goed had. Toch was het mijn vader die me later moest aansporen om te beleggen. Bij de introductie van het eerste beleggingsfonds door de Postbank, adviseerde hij me om 100 gulden per maand te investeren. Op dat moment was ik in militaire dienst en verdiende ik 800 gulden per maand. 100 gulden was daar een flinke hap uit. Maar mijn vader had natuurlijk altijd gelijk, dus ik luisterde.

Na 7 maanden had ik echter geen 700 gulden meer, maar 600 gulden. Natuurlijk raakte ik gefrustreerd. Mijn vader bleef echter kalm: ‘Blijf 100 gulden inleggen, in goede en slechte tijden’, zei hij. ‘Wat er ook gebeurt, blijf doorgaan’. Achteraf ben ik hem hier dankbaar voor: het heeft me veel opgeleverd. En ik ben nooit meer gestopt met beleggen.”

Tim van Dasselaar

De 3 regels van beleggen

“Mijn vader gaf me hier waardevolle lessen mee. Het zijn lessen die ik nog steeds gebruik als ik een beleggingscursus geef aan klanten. In deze cursus deel ik de 3 regels die beleggen kent. De eerste is de 3 S’en: spreiding, spreiding en nog eens spreiding. De tweede: blijf van je beleggingen af. En de derde noem ik de garantie voor rendement op de lange termijn.

De derde regel is, dat als je echt rendement wil behalen met je beleggingen, met zo min mogelijk risico, beleggen een routine moet worden. Leg iedere maand of kwartaal wat in. Hoeveel dat is, bepaal je zelf. Maar blijf doorgaan, in goede en in slechte tijden. Net als ik destijds bij mijn eerste beleggingsfonds deed. Hierdoor ben je niet afhankelijk van het juiste instapmoment en koop je de ene periode je beleggingen wat duurder en de andere periode wat goedkoper. Daarnaast blijf je consistent bouwen aan je vermogen.

Verder is beleggen doodsaai, leg ik dan uit. Wat je ermee kunt bereiken echter niet. Zelf heb ik door de jaren heen een prachtig rendement behaald en dat gun ik iedereen.”

Financiële planning is een eer

“Als financieel planner kijk je holistisch naar de financiële situatie van iemand, waarbij je ook de verwachtingen meeneemt die iemand over zijn leven heeft. Dat wil zeggen dat er naar iemands gehele financiële situatie wordt gekeken en niet naar de verschillende onderdelen alsof ze van elkaar losstaan. Er valt in feite niets te zeggen over het geheel als je alleen de afzonderlijke delen bekijkt. Een praktisch voorbeeld is dat ik rekening houd met de hoeveelheid spaargeld bij het adviseren van het risicoprofiel van de beleggingen. Want sparen en beleggen horen samen tot je vermogen.

Financiële planning is een eer om te mogen doen. Het gaat om veel meer dan een beleggingsrekening, polis of hypotheek afsluiten. Het gaat altijd over mensen, over hoe die in het leven staan en over wat ze willen bereiken.

Ieder mens en ieder leven is uniek en daarom ook iemands financiële planning. Dat kan misschien een beetje zweverig klinken, maar dat ben ik totaal niet. Financiën en het leven zijn nou eenmaal op een unieke manier met elkaar verbonden.

“In mijn ogen kan financiële planning bijdragen aan levensgeluk.”

Als mensen aankloppen met een bepaald financieel vraagstuk, blijkt het in de kern meestal om veel meer te gaan. Belt iemand bijvoorbeeld om te vragen naar de hypotheekrente die verandert en wat iemand daarmee aan moet? Dan blijkt dat men net gescheiden is en misschien ontslagen wordt, waardoor een verlaging van de maandlasten heel belangrijk wordt.

Er is dus vaak een achterliggende reden die de financiële vraag losmaakt, en het is mijn taak om hierachter te komen. Pas dan kan ik iemand zo goed mogelijk financieel bij staan. Hetzelfde geldt voor iemands achtergrond, die geeft vaak veel duiding over hoe iemand met geld omgaat, en hoe iemand naar geld kijkt.

Financiële planning is ooit ontstaan in een periode dat de sector veel meer gericht was op verkoop, en daarmee provisies, van financiële producten. Het financiële welzijn van mensen stond, en staat soms nog, op de tweede plek. Dat is zonde. In mijn ogen kan financiële planning juist bijdragen aan levensgeluk.”

Zonder gedoe

“Wanneer beleggen, ofwel op een reguliere beleggingsrekening, ofwel op een lijfrenterekening, past binnen iemands financiële planning, vertel ik meer over Semmie. Ik ben al langere tijd fan van Semmie, en dan voornamelijk vanwege de automatisering.

Het openen van een rekening werkt soepel, zonder gedoe. Daardoor kun je het momentum behouden: als een klant zegt beleggen wel te willen uitproberen, kunnen we de rekening zo geopend hebben. Hoe makkelijker het openen van een rekening gaat, hoe groter de kans is dat mensen uiteindelijk doorzetten.

Het overgrote gedeelte van mijn klanten kijkt niet dagelijks, wekelijks of zelfs maandelijks naar hun beleggingen. Ze vinden het wel belangrijk om de mogelijkheid te kunnen hebben, en dat kan gemakkelijk via de Semmie App. Dat geeft vertrouwen.

Naast de automatisering en het overzicht, ben ik vooral te spreken over de dienstverlening en service. Ik heb veel mensen in mijn carrière meegemaakt die agressief beleggingen aan de man hebben gebracht. Een beetje alsof het om een fout horloge gaat. Dan zeg je misschien ja, maar voelt het niet goed. Als je Semmie belt, krijg je mensen aan de lijn die normaal met je praten, waar je geen druk voelt, die dezelfde taal spreken en niet op jacht zijn om jou te laten beleggen op een manier die niet bij je past. Dat vind ik ook voor mijn klanten heel belangrijk.

De beleggingsvisie van Semmie past ten slotte heel goed bij de waardevolle lessen die ik ooit al van mijn vader leerde: spreid je beleggingen en blijf beleggen, in goede en slechte tijden, en voor de lange termijn.”

Over dit interview

In onze interviews laten we verschillende mensen aan het woord. Dat kunnen experts uit de beleggingswereld zijn, maar ook mensen die praten over (hun) financiën en beleggingsdoelen. We waarderen het dat Tim van Dasselaar zonder tegenprestatie aan het interview heeft meegewerkt. Zijn standpunt is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. Semmie staat dan ook niet in voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie door Tim. Beleggen kent altijd risico’s.