Trending

Belastingaangifte doen in 2022: 7 handige tips van Semmie

Door Thomas van der Lee op 07 maart 2022 - leestijd: 5 min
Belastingaangifte doen in 2022: 7 handige tips van Semmie
Trending

Het is weer begin maart, en dat betekent dat we langzaam de winter achter ons laten. Maar dat betekent ook dat we weer onze belastingaangifte mogen (moeten) gaan doen. Gelukkig hoeft dat niet à la minute en hebben we er tot 1 mei de tijd voor. Doe wel je aangifte voor 1 mei (of vraag uitstel aan), dan voorkom je namelijk een boete.

Veel mensen zien er tegenop om elk jaar weer belastingaangifte te doen. Maar met een paar slimme tips en trucs is er geld te halen uit je aangifte. En soms kun je zelfs geld terugkrijgen. Om je een hoop uitzoekwerk te besparen zetten we 7 slimme tips voor de aangifte inkomstenbelasting voor je op een rij.


1. Zorg dat je de juiste gegevens bij de hand hebt

Alles begint met de juiste voorbereiding, en dat is bij het doen van aangifte van je belasting niet anders. Zorg er daarom voor dat je de gegevens die je nodig hebt om je belastingaangifte in te vullen bij de hand hebt. Welke gegevens dit zijn hangt af van je persoonlijke situatie. Als Semmie belegger gebruik je natuurlijk het jaaroverzicht dat je in je persoonlijke inbox hebt gekregen, maar denk ook aan je persoonlijke gegevens zoals je burgerservicenummer (BSN), een overzicht van je betaal- en spaarrekeningen en de WOZ-waarde van je huis.

Een compleet overzicht over welke gegevens je nodig hebt bij het invullen van je belastingaangifte vind je op de website van de Belastingdienst.


2. Controleer altijd de vooraf ingevulde aangifte

Gemak dient de mens. En hoe heerlijk is het daarom dat tegenwoordig al bijna alles vooraf voor ons is ingevuld. Je salaris of pensioen, de WOZ-waarde van je woning en je bankrekeningen: de gegevens zijn al automatisch voor je ingevuld. Maar let er wel op dat je niet te snel door de vooraf ingevulde aangifte heen klikt. Want ondanks dat alles vooraf is ingevuld betekent dat niet dat alles ook compleet en correct is. Loop dus altijd alles zelf rustig na.


3. Benut je heffingskortingen, aftrekposten en mogelijke toeslagen

Zoals we bij punt 2 stelden, zijn veel gegevens al vooraf voor je ingevuld. Alleen de meeste aftrekposten niet. Dat is dan ook iets waar veel mensen belastingvoordeel laten liggen. Daarom moet je dus zelf actie ondernemen om het mogelijke voordeel te benutten.

Ook hier hangt weer af per persoon welke mogelijke aftrekposten voor jou toepasbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan de hypotheekrente, ziektekosten, giften of lijfrente. Op de website van de Consumentenbond is mooi en overzichtelijk terug te vinden per aftrekpost hoe je die mogelijk kan benutten.

Maar er zijn heffingskortingen en toeslagen waar je mogelijk recht op hebt. Denk aan huurtoeslag of zorgtoeslag. Benieuwd welke dat zijn en of ze op jou van toepassing zijn? Daarvoor kun je dan weer terecht bij het Nibud.


Lees ook: De belangrijkste fiscale cijfers en belastingtarieven voor 2022 op een rij


4. Maak slim gebruik van het verdeelscherm als je een fiscale partner hebt

Veel (fiscale) partners doen samen aangifte. Maak daarbij gebruik van het zogenaamde ‘verdeelscherm’ dat is geïntegreerd in het aangifteprogramma van de Belastingdienst. Je kunt met dit verdeelscherm schuiven met gemeenschappelijke inkomensbestanddelen. Het aangifteprogramma is zo ingeregeld dat alles meteen doorgerekend wordt en je meteen ziet hoeveel belasting je allebei moet betalen. Zo hoeven jij en je (fiscale) partner de ingewikkelde regeltjes niet uit jullie hoofd te leren!

Tip: komt er bij een van de partners een aanslag van ongeveer €0 uit? Schuif dan de posten in het verdeelscherm zo heen en weer dat de betalen belasting voor één van de 2 partners €46 is. Je maakt dan zo slim gebruik van de aanslaggrens.

Als je namelijk minder dan €46 moet betalen, hoef je dit niet van de Belastingdienst te betalen. Dat is toch mooi meegenomen! Let er wel op dat wanneer je een voorlopige aanslag hebt ontvangen waarbij je moest betalen, deze aanslaggrens niet geldt.


5. De Belastingdienst wil ook weten of je Bitcoins bezit

Niet alleen je spaargeld en je beleggingen moeten worden aangegeven, ook de cryptovaluta die je in bezit hebt. Was je als particulier op 1 januari 2021 in het bezit van één of meerdere cryptovaluta zoals de Bitcoin? Dan behoren deze, net als je spaargeld en beleggingen, tot je bezittingen in box 3. In de aangifte inkomstenbelasting van 2021 geef je de waarde van je cryptovaluta op 1 januari 2021 aan. Je hanteert daarbij de koers op de peildatum van het door jou gebruikte omwisselplatform. Had je ze op 1 januari 2021 nog niet in bezit? Dan hoef je ze dit jaar niet aan te geven.


6. Vergeet niet het voordeel van je pensioenrekening te benutten

Maak je gebruik van Semmie Pensioen? Vergeet dan niet je belastingvoordeel te benutten. Je kunt je inleg (onder voorwaarden) aftrekken in box 1 van de aangifte inkomstenbelasting. Op deze pagina geven we daar meer informatie over.


7. Kom je er zelf niet uit? Schakel dan hulp in

Het programma van de Belastingdienst is zo ingeregeld dat alles zo duidelijk mogelijk is. Alleen kan het zijn dat je er zelf niet uitkomt. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om je te helpen. Zo zijn er belastingadviseurs, het belastingkantoor en zelfs belastingwinkels (waar vaak studenten helpen met de aangifte) die je kunnen en willen helpen. Wil je liever iemand spreken vanuit je huiskamer? Dan kan je altijd de Belastingdienst bellen via de BelastingTelefoon.

Net zoals de Belastingdienst kunnen we het niet leuker voor je maken, maar hopelijk hebben we het wel wat gemakkelijker gemaakt. Succes!


Let op:

Hoewel we bij Semmie trachten juiste, volledige en actuele informatie uit betrouwbaar geachte bronnen aan te bieden, verstrekt Semmie geen belastingadvies. Semmie aanvaardt dan ook geen aansprakelijkheid en aan de geboden informatie kan men geen rechten ontlenen.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.