Trending

Belastingaangifte doen? Zo haal je er het meeste uit

Door Thomas van der Lee op 28 februari 2023 - leestijd: 8 min
Belastingaangifte doen? Zo haal je er het meeste uit
Trending

Vanaf 1 maart is het weer mogelijk: we mogen (of moeten) belastingaangifte doen. Veel mensen zien er tegenop, maar met een paar slimme tips en trucs is er geld te besparen met je aangifte en wellicht kun je zelfs iets terugkrijgen. We delen onze tips én vertellen wat je moet weten over je beleggingen als je belastingaangifte gaat doen.


In het kort:

 • Vanaf 1 maart mogen we belastingaangifte doen. Er tegenop zien hoeft niet: met een paar slimme tips en trucs kan je al snel geld besparen;
 • Neem ruim de tijd en onderzoek of je recht hebt op heffingskortingen en/of aftrekposten;
 • Je beleggingen vallen (samen met je spaargeld) in box 3, maar dat betekent niet dat je automatisch belasting moet betalen. Dat hangt af van het heffingsvrij vermogen;
 • Beleg je voor je kind of pensioen? Dan gelden er nog afwijkende regels.Ongeacht of je spaart of belegt is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Dat maakt het controleren of invullen van je belastingaangifte een stuk makkelijker. We delen daarom allereerst 7 tips om je belastingaangifte makkelijker te maken. Vervolgens delen we wat je moet weten over je beleggingen.


1. Zorg dat je de juiste gegevens bij de hand hebt

Alles begint met de juiste voorbereiding, en dat is bij het doen van aangifte van je belasting niet anders. Zorg er daarom voor dat je de gegevens die je nodig hebt om je belastingaangifte in te vullen bij de hand hebt. Welke gegevens dit zijn, hangt af van je persoonlijke situatie. Verzamel in ieder geval:

 • Alle jaaroverzichten of jaaropgaves die je hebt ontvangen;
 • Persoonlijke gegevens zoals je Burgerservicenummer (BSN);
 • Een overzicht van je betaal- en spaarrekeningen;
 • Eventueel: de WOZ-waarde van je huis.

Een compleet overzicht over welke gegevens je nodig hebt bij het invullen van je belastingaangifte vind je op de website van de Belastingdienst. Als Semmie belegger heb je het jaaroverzicht van je beleggingen nodig. Deze ontvang je nog in je persoonlijke inbox. Wanneer je jaaroverzicht klaarstaat communiceren we dit via een bericht in je inbox en via de mail.


2. Controleer altijd de vooraf ingevulde aangifte

Het is belangrijk om bovenstaande gegevens bij de hand te hebben, omdat je de vooraf ingevulde aangifte altijd moet controleren.

We zijn eraan gewend geraakt dat het ons zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt. Het is ook enorm fijn dat tegenwoordig al bijna alles vooraf voor ons is ingevuld als we belastingaangifte doen. Je salaris of pensioen, de WOZ-waarde van je woning en je bankrekeningen: de gegevens zijn al automatisch voor je ingevuld. Maar let er wel op dat je er niet te snel doorheen klikt. Want ondanks dat alles vooraf is ingevuld, betekent dat niet dat alles ook compleet en correct is. Loop dus altijd alles zelf rustig na aan de hand van je jaaroverzichten en jaaropgaves.


3. Benut je heffingskortingen, aftrekposten en mogelijke toeslagen

Zoals we bij punt 2 stelden, zijn veel gegevens al vooraf voor je ingevuld. Alleen de meeste aftrekposten zijn dit niet. Hier laten veel mensen dan ook belastingvoordeel liggen. Daarom moet je zelf actie ondernemen om het mogelijke voordeel te benutten.

Ook hier hangt weer af per persoon welke mogelijke aftrekposten voor jou toepasbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan de hypotheekrente, ziektekosten, giften of lijfrente. Op de website van de Consumentenbond is mooi en overzichtelijk terug te vinden per aftrekpost hoe je die mogelijk kan benutten.

Maar er zijn ook heffingskortingen en toeslagen waar je mogelijk recht op hebt. Denk aan huurtoeslag of zorgtoeslag. Benieuwd welke dat zijn en of ze op jou van toepassing zijn? Daarvoor kun je weer terecht bij het Nibud.


Lees ook: Hoe vanaf 2023 de belasting over je spaargeld en beleggingen wordt berekend


4. Maak slim gebruik van het verdeelscherm als je een fiscale partner hebt

Veel (fiscale) partners doen samen aangifte. Maak daarbij gebruik van het zogenaamde ‘verdeelscherm’ dat is geïntegreerd in het aangifteprogramma van de Belastingdienst. Je kunt met dit verdeelscherm schuiven met gemeenschappelijke inkomensbestanddelen. Het aangifteprogramma is zo ingeregeld dat alles meteen doorgerekend wordt en je meteen ziet hoeveel belasting je allebei moet betalen.

Tip: komt er bij een van de partners een aanslag van ongeveer €0 uit? Schuif dan de posten in het verdeelscherm zo heen en weer dat de te betalen belasting voor één van de twee partners maximaal €47 is. Je maakt dan zo slim gebruik van de aanslaggrens.

Als je namelijk minder dan €48 moet betalen, hoef je dit van de Belastingdienst niet te betalen. Dat is toch mooi meegenomen! Let er wel op dat wanneer je een voorlopige aanslag hebt ontvangen waarbij je moest betalen, deze aanslaggrens niet geldt.


5. De Belastingdienst wil ook weten of je Bitcoin, Ethereum of Dogecoin bezit

Niet alleen je spaargeld en je beleggingen moeten worden aangegeven, ook de cryptovaluta die je in bezit hebt. Was je als particulier op 1 januari 2022 in het bezit van één of meerdere cryptovaluta zoals de Bitcoin? Dan behoren deze, net als je spaargeld en beleggingen, tot je bezittingen in box 3. In de aangifte inkomstenbelasting van 2022 geef je de waarde van je cryptovaluta op 1 januari 2022 aan. Je hanteert daarbij de koers op de peildatum van het door jou gebruikte omwisselplatform. Had je ze op 1 januari 2022 nog niet in bezit? Dan hoef je ze dit jaar niet aan te geven.


6. Vergeet niet het voordeel van je pensioenrekening te benutten

Maak je gebruik van Semmie Pensioen? Vergeet dan niet je belastingvoordeel te benutten. Je kunt je inleg (onder voorwaarden) aftrekken in box 1 van de aangifte inkomstenbelasting. Op deze pagina geven we daar meer informatie over.


7. Kom je er zelf niet uit? Schakel dan hulp in

Het programma van de Belastingdienst is zo ingeregeld dat alles zo duidelijk mogelijk is. Alleen kan het zijn dat je er zelf niet uitkomt. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om je te helpen. Zo zijn er belastingadviseurs, het belastingkantoor en zelfs belastingwinkels (waar vaak studenten helpen met de aangifte) die je kunnen en willen helpen. Wil je liever iemand spreken vanuit je huiskamer? Dan kan je altijd de Belastingdienst bellen via de BelastingTelefoon.


Wat je moet weten over je beleggingen als je belastingaangifte doet

De Belastingdienst bepaalt dus niet alleen aan de hand van je inkomsten hoeveel belasting je moet betalen (of terugkrijgt), maar kijkt naar je gehele vermogen. Dit wordt ingedeeld in drie verschillende boxen. In andere woorden: de Belastingdienst verdeelt jouw vermogen en de manier waarop je dat verkrijgt, op in 3 verschillende delen:

 • Belasting box 1: werk en woning.
  In box 1 betaal je belasting over het belastbare inkomen uit werk en woning.
 • Belasting box 2: aanmerkelijk belang.
  In box 2 wordt het inkomen uit aanmerkelijk belang belast. Van aanmerkelijk belang is sprake wanneer je 5% of meer van de aandelen bezit in een vennootschap.
 • Belasting box 3: sparen en beleggen.
  In box 3 betaal je belasting over het inkomen uit je vermogen. Naast je spaargeld en beleggingen valt ook een tweede woning in deze categorie. Eventuele schulden die je hebt vallen ook in deze box.


Je beleggingen worden bij je spaargeld opgeteld en zijn door de Belastingdienst ingedeeld in box 3. Als je straks belastingaangifte aan het doen bent, vind je je Semmie-beleggingen terug in de categorie “Bankrekeningen en andere bezittingen” onder het kopje Beleggingen. Controleer aan de hand van het jaaroverzicht dat nog gaat krijgen of de vooraf ingevulde gegevens kloppen. Let hierbij onder andere op:

 • De omschrijving. Het kan zijn dat je je Semmie beleggingen vindt onder de naam 'Giraal effectendepot';
 • Of het bedrag dat 1 januari 2022 op je Semmie-rekening stond, overeenkomt;
 • Of de ingehouden dividendbelasting klopt en overeenkomt.


De beleggingen die Semmie aanhoudt worden trouwens niet-gecategoriseerd als groene beleggingen. Daar kun je dus ‘Nee’ invullen.


Wanneer betaal je belasting over je beleggingen?

Het is niet zo dat je automatisch belasting moet betalen als je beleggingen aanhoudt. Dat komt omdat er sprake is van het heffingsvrij vermogen: een vast bedrag van je vermogen (spaargeld + beleggingen minus de schulden) dat is vrijgesteld van belasting. Dit betekent dat wanneer je totale vermogen onder dit bedrag blijft je geen belasting hoeft te betalen. Voor 2022 is deze op €50.650 gezet (met een fiscale partner is het €101.300).

Wanneer het totaal aan spaargeld en beleggingen onder het heffingsvrij vermogen valt, ben je vrijgesteld van het betalen van belasting hierover. Kom je boven het heffingsvrij vermogen uit met je bezittingen, dan betaal je enkel belasting over het deel dat boven het heffingsvrij vermogen uitkomt.

Stel: je hebt in totaal €60.000 aan spaargeld en beleggingen. Dan betaal je belasting over €60.000 - €50.650 = €9.350. Hoeveel dat precies is, berekent de Belastingdienst automatisch voor je uit, maar komt in 2022 neer op 31% over het fictieve rendement.


Beleg je (ook) voor je kind? Let dan hierop

Het bedrag dat op de beleggingsrekening van je kind staat valt ook in box 3. Wanneer je kind jonger is dan 18 jaar, rekent de Belastingdienst het bedrag toe aan (ten minste één van) de ouders. Zodoende wordt het bedrag dat op de beleggingsrekening van je kind staat opgeteld bij jouw vermogen (spaargeld + beleggingen). Ook hierbij geldt: valt het totaal lager uit dan het heffingsvrij vermogen, dan betaal je geen belasting.


Beleg je middels een lijfrenterekening? Dan werkt alles weer net iets anders

Als je belegt voor je pensioen via een lijfrenterekening, gelden weer andere fiscale regels. Het vermogen dat op je pensioenrekening staat, valt bijvoorbeeld in box 1. Dat betekent dat je hier geen vermogensbelasting over hoeft te betalen. Je betaalt uiteindelijk wel inkomstenbelasting, maar pas als het geld uitgekeerd wordt. Daarnaast kun je een deel van het gestorte bedrag terugkrijgen. Hoe dat werkt hebben we op deze pagina uitgebreid beschreven.


Let op:

Net zoals de Belastingdienst kunnen we het niet leuker voor je maken, maar hopelijk hebben we het wel wat gemakkelijker gemaakt. En hoewel we bij Semmie trachten juiste, volledige en actuele informatie uit betrouwbaar geachte bronnen aan te bieden, verstrekt Semmie geen belastingadvies. Semmie aanvaardt dan ook geen aansprakelijkheid en aan de geboden informatie kan men geen rechten ontlenen.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het