Money facts

3 tips om je financiële doelen te bereiken als je jong bent

Door Thomas van der Lee op 19 juli 2022 - leestijd: 4 min
3 tips om je financiële doelen te bereiken als je jong bent
Money facts

Iedereen, ongeacht leeftijd, heeft financiële doelen: maar vaak wordt hierbij gedacht aan het kunnen maken van een wereldreis, of om eerder met pensioen te kunnen gaan of om misschien wel een vakantiehuis te kunnen kopen.

Maar financiële doelen hoeven helemaal niet zo groot te zijn, of voor ouderen te zijn: ook als je jong bent heb je financiële doelen. Ook het aanschaffen van een nieuwe mobiele telefoon of het kunnen betalen van je rijlessen zijn namelijk financiële doelen waar je naar toe kunt werken. Wat wel belangrijk is, is dat je weet hoe je die doelen kunt bereiken. En daarvoor geeft Semmie waardevolle tips.


Jongeren richten zich vooral op de nabije toekomst

Als je jong bent is het lastig om actief bezig te zijn met het behalen van financiële doelen, zeker als die ver in de toekomst liggen. Tot die conclusie kwam voorlichtingsinstituut Nibud ook. Het Nibud vroeg namelijk hoe jongeren zich financieel gezien voorbereiden op de toekomst. De belangrijkste conclusie? Als je jong bent ben je vooral met de korte termijn bezig. Het belangrijkste is om voldoende geld te hebben om leuke dingen te doen en om onvoorziene uitgaven te bekostigen.


De belangrijkste financiële doelen van jongeren:

Het is compleet logisch dat als je jong bent je vooral naar de korte termijn kijkt, het leven is duur (en wordt alleen maar duurder) en er komt vaak nog niet heel veel geld binnen. Dan zorg je er natuurlijk voor dat je het op de korte termijn zo goed mogelijk voor elkaar hebt.


Het grootste voordeel dat je hebt als je jong bent: tijd

Desondanks is het belangrijk om wel naar de toekomst te kijken en ook alvast te denken aan de doelen die wat verder weg liggen: eerder stoppen met werken, een eigen huis kopen of een jaartje vrij kunnen nemen zijn de grotere financiële doelen waar je wel al op tijd actief mee bezig moet zijn.

Gelukkig zijn jongeren dat over het algemeen ook. Volgens het Nibud sparen jongeren vooral, maar lenen en beleggen ze ook. In ‘traditionele’ beleggingen, maar ook in crypto’s. Dat is natuurlijk spannender, maar veel risicovoller.

Het voordeel wat je hierbij hebt als je jong bent is tijd. Want hoe eerder je begint, des te meer tijd je hebt om je doelen te behalen. Als jij bijvoorbeeld met je 60’ste met pensioen wilt gaan en je bent nu 55, dan heb je maar 5 jaar om daar een potje voor op te bouwen.

Maar als je nu 20 bent, dan heb je nog 40 jaar te gaan. Als je dan toch besluit dat je door wilt werken, dan kun je het opgebouwde bedrag lekker voor iets anders gebruiken: je schaft een vakantiehuisje of mooie boot aan.

In de beleggingswereld zijn we ook fan van tijd. Dat komt omdat hoe eerder je begint met beleggen, des te meer rendement je kunt behalen. En over het rendement dat je behaalt, kun je weer nieuw rendement behalen. Dat noemen we het rendement-op-rendement effect en zorgt ervoor dat er een sneeuwbaleffect kan optreden waardoor je inleg steeds meer waard wordt. Daar lees je hier meer over.


3 tips om je financiële doelen te bereiken als je jong bent

Om je financiële doelen te bereiken, wat deze ook mogen zijn, is het fijn om wat hulp te krijgen. Bij Semmie snappen we dat en delen graag onze 3 meest waardevolle tips met je.


1. Begin op tijd

De eerste tip om je financiële doelen te bereiken als je jong bent gaven we hierboven al weg, maar we benadrukken het graag nog eens: begin op tijd. Want dat is het grote voordeel dat je hebt ten opzichte van de mensen die misschien wat meer geld hebben om mee te beginnen. Door eerder te beginnen met het opzijzetten van geld voor het bereiken van je financiële doelen, heb je meer kans van slagen. Je hebt namelijk meer tijd om er actief naartoe te werken.


2. Je doelen kan je op meerdere manieren bereiken. Welke manier past bij jou?

Een tweede tip is om er goed over na te denken op welke manier je financiële doelen wilt bereiken. Veel jongeren sparen, beleggen of proberen meer inkomsten te genereren. Al deze manieren hebben hun voor- maar ook nadelen.

Sparen is relatief veilig maar levert qua rente heel weinig op. Je zet dan wel geld opzij, maar dat bedrag zal (als je niets extra’s spaart) niet groeien. Beleggen in crypto’s kan veel meer opleveren, maar zorgt er ook weer voor dat je alles weer heel snel kunt kwijtraken. Dat zou zonde zijn.

Een gouden middenweg is dan misschien wel gebruik maken van een vermogensbeheerder als Semmie. Je legt dan geld in (en stort eventueel elke maand wat bij), en je geld gaat voor jou aan het werk. Dan kan je je zelf richten op andere zaken. Bijkomend voordeel is dat je zelf niet hoeft te bepalen welke beleggingen je moet aankopen, dat doen wij gewoon voor je.


3. Als er meer binnenkomt en er minder uitgaat, houd je meer over.

Als je meer wilt overhouden, kun je twee dingen doen: of zorgen dat er meer binnenkomt of zorgen dat er minder uitgaat (of allebei). Het is misschien een open deur, maar wel een om actief bij stil te staan.

Onze derde tip is dan ook om te kijken wat je kunt doen om je inkomen te verhogen en je uitgaven te verlagen. Als je jong bent sta je aan het begin van je carrière, er is dus nog genoeg ruimte om er financieel op vooruit te gaan. Daarnaast kun je kijken of je met side hustles wat extra geld kunt bijverdienen.

Aan de andere kant staat besparen. Want als je minder uitgeeft houd je ook meer geld over. Maar hoe kun je dat het beste doen? Met de 50/30/20 regel. Met die regel kun je je persoonlijke financiën inzichtelijk te maken, je spaardoelen bereiken en zodoende je financiële gezondheid te verbeteren.

Maximaal 50% van je inkomen geef je uit aan vaste lasten (verzekeringen en boodschappen), maximaal 30% geef je uit aan persoonlijke keuzes (etentjes en uitgaan bijvoorbeeld) en de rest spaar je. Door dit elke maand te doen bouw je al snel een mooi bedrag op om je financiële doelen te bereiken!

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het