Money facts

3 manieren om je rendement een handje te helpen

Door Thomas van der Lee op 17 januari 2022 - leestijd: 4 min
3 manieren om je rendement een handje te helpen
Money facts

Beleggen draait om het behalen van rendement. En daarvan is sprake als je inleg meer waard is geworden. We spreken dan van een positief rendement. Een positief rendement ontstaat als de koersen van je beleggingen stijgen, maar daar heb je zelf weinig invloed op.

Er zijn echter factoren waarmee je zelf ook invloed kan uitoefenen op het rendement dat kan worden behaald. Dat zijn spreiding, je beleggingshorizon en het risiconiveau. Let er op dat je daarmee niet direct invloed uitoefent op een positief rendement, maar wel de kans vergroot dat er een positief rendement wordt behaald.


Je inleg spreiden

Het eerste punt dat van invloed is op je rendement is spreiding. Bij een goede spreiding beleg je in verschillende financiële instrumenten, sectoren en geografische gebieden én leg je geld in op verschillende momenten. Op deze manier verminder je meteen het risico dat je loopt.

Net zoals het aan de roulettetafel niet slim is om je hele vermogen op rood in te zetten, is het ook niet slim om dit met je beleggingen te doen. Je bent dan namelijk veel vatbaarder voor koersdalingen. Zeker als je alles in één keer inlegt. Hoe breder de spreiding van je beleggingen is, des te kleiner de kans op een tegenvallend rendement wordt. En verlies dat je niet maakt, hoef je ook niet goed te maken!

Bij Semmie vinden we spreiding trouwens zeer belangrijk. Daarom beleggen we ook in meerdere beleggingsfondsen en in totaal wel meer dan 2.000 verschillende bedrijven. Zo proberen we ons rendement te maximaliseren terwijl we de risico’s proberen te minimaliseren. Daarnaast zijn we fan van periodiek beleggen. Door je inleg te spreiden in de tijd neemt je blootstelling aan de risico’s op koersdalingen af.


Je beleggingshorizon verbreden

Wat ook van invloed is op je uiteindelijke rendement is de periode waarin je belegt. Beurzen kunnen op de korte termijn grillig bewegen. Snelle koersstijgingen en nog snellere koersdalingen wisselen elkaar af. Maar hoe langer je belegt, hoe groter de kans wordt dat je beleggingen meer waard worden. Onderzoeken van onder andere J.P. Morgan, een Amerikaanse bank en vermogensbeheerder, geven ook aan dat beleggen voor de lange termijn minder risico’s kent dan wanneer je speculeert op korte termijn koersschommelingen.

De analisten zagen daarbij dat het rendement van aandelen in het eerste jaar van een belegging flink schommelt. De bruto rendementen lagen tussen de +47% en -39%. Grote verschillen dus. Terwijl over een periode van 20 jaar die verschillen veel kleiner zijn: uit het onderzoek kwam naar voren dat beleggingen over een periode van 20 jaar een gemiddeld bruto rendement van +6% tot +17% per jaar haalden. Door voor de lange termijn te beleggen geef je jezelf de tijd om koersdalingen op te vangen en een mooi rendement te behalen. Al zijn de in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst.


Het risico dat bij jouw situatie past aanvaarden

Als belegger ben je op zoek naar een mooi rendement. Je investeert geld met de hoop om er een positief rendement uit te halen: je inleg wordt naar verloop van tijd meer waard.

Die zoektocht is gebaseerd op een verwachting. Maar er is altijd een kans dat aan die verwachting niet wordt voldaan. Dat is het risico dat bij beleggen hoort. Het is zo dat hoe hoger het risico is dat je loopt bij beleggen, hoe groter het (potentieel) rendement én hoe groter de kans is dat je je inleg verliest. Rendement is dan ook de beloning die je ontvangt voor het risico dat je loopt.

Maar hoeveel risico’s jij als belegger wilt en kunt nemen, is voor iedereen verschillend. Het is belangrijk dat als je gaat beleggen, dat je dit doet met een profiel dat bij jouw persoonlijke en financiële kenmerken past. Daarom worden er ook vragen aan je gesteld om er zeker van te zijn dat beleggen bij je past, en zo ja welk risico je wilt en kunt lopen. Ben je tevreden met wat minder rendement, maar ook met minder risico, dan beleg je defensiever. Wil je meer rendement en kan je het je veroorloven om meer risico te nemen, dan kun je offensiever beleggen.

Onthoud hierbij wel dat het belangrijk is én blijft dat je belegt volgens het risico dat je wilt én kunt dragen. Onverantwoord veel risico lopen waardoor je eventueel in de problemen kunt komen is natuurlijk nooit slim om te doen.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het