Ask Semmie

Hoe ziet de toekomst van impactbeleggen eruit?

Door Thomas van der Lee op 08 november 2022 - leestijd: 6 min
Hoe ziet de toekomst van impactbeleggen eruit?
Ask Semmie

In tegenstelling tot duurzaam beleggen is impactbeleggen een relatief jonge manier om groen te beleggen, maar wel een manier met enorm veel potentie. Dat is te zien aan de enorme groei in populariteit en beheerd vermogen. Het begin is er, maar hoe ziet de toekomst van impactbeleggen eruit?


Impactbeleggen wordt populairder

In de afgelopen jaren heeft impactbeleggen de aandacht getrokken van veel duurzame beleggers, waardoor het in populariteit is toegenomen. Alhoewel vaak wordt gedacht dat impactbeleggen bij de idealen van de jongere generatie beleggers aansluit, zijn het niet alleen de millennials die kiezen voor impactbeleggen. Impactbeleggen wordt namelijk ook steeds populairder onder de wat oudere beleggers. Uit recent onderzoek van vermogensbeheerder Schroders blijkt namelijk dat deze generatie beleggers graag belegt in bedrijven of fondsen die goed aansluiten bij hun eigen waardes.

De populariteit wordt nog beter zichtbaar als er wordt gekeken naar het totaal belegd vermogen. Volgens het Global Impact Investing Network (GIIN), een non-profit organisatie die is opgericht met het doel om impactbeleggen groter te maken, is er momenteel zo’n $1.160 miljard geïnvesteerd in deze vorm van duurzaam beleggen. En dat terwijl dit in 2014 nog maar $10,6 miljard was.


Jaar

Totaal beheerd vermogen impactbeleggen

2014

$10,6 miljard

2017

$140 miljard

2020

$715 miljard

2022

$1.160 miljard


De rol van Sustainable Development Goals binnen impactbeleggen

Een groot deel van dit bedrag wordt geïnvesteerd in projecten die gelinkt zijn aan de Sustainable Development Goals (SDG's). Want SDG's spelen een belangrijke rol binnen impactbeleggen. Dit zijn 17 ontwikkelingsdoelen die ervoor moeten zorgen dat de wereld in 2030 een stuk duurzamer is geworden. Deze doelen omvatten thema’s als geen honger, geen armoede, schoon water en sanitair en ongelijkheid verminderen.

Aan elk van deze thema’s hangen subthema’s om ervoor te zorgen dat er op meerdere gebieden actie kan worden ondernomen om bij te dragen aan de doelen. Zo wordt het ook makkelijker om een bijdrage te leveren. Want in plaats van geld te investeren voor één groot doel (bijvoorbeeld honger uit de wereld helpen) kan er geld geïnvesteerd worden in kleinere subdoelen die makkelijk te behalen zijn. En uiteindelijk werken al die kleinere doelen naar het grotere doel toe.

Maar om elk van deze (sub)doelen te kunnen behalen is geld nodig, veel geld. En daar speelt impactbeleggen een belangrijke rol in. Want door te kiezen voor impactbeleggen wordt er geld geïnvesteerd in bedrijven en projecten die actief een bijdrage leveren aan het behalen van de SDG’s. Nu is het zo dat er nog veel werk verzet moet worden om alle SDG's te behalen, maar er zijn een aantal hoopgevende trends en ontwikkelingen waarvan zowel impactbeleggen als de SDG's kunnen profiteren.


Trends en ontwikkelingen

De afgelopen jaren heeft impactbeleggen een mooie groei door mogen maken en de verwachting is dat die groei nog verder doorzet. Dat komt omdat er een aantal ontwikkelingen zijn die ervoor zorgen dat de vraag naar impactbeleggingen blijft toenemen. Dat heeft verschillende oorzaken.


1. Focus op het klimaat

Om het klimaat te beschermen en de bestaande schade te herstellen, is volgens een rapport van de Verenigde Naties de komende tien jaar in totaal $700 miljard per jaar aan extra financiering nodig. Dit kan van regeringen en bedrijven komen, maar ook van (particuliere) beleggers.

Beleggers keren zich al meer en meer af tegen bedrijven die veel CO₂ uitstoten, of die zich bezighouden met fossiele brandstoffen. Deze bedrijven komen meer en meer onder een vergrootglas te liggen en krijgen ook meer te maken met overheidsregulering, wat de winstgevendheid van die bedrijven meteen lastiger maakt.

Onder druk van kritische consumenten die duurzaamheid eisen om het klimaat te kunnen redden, zullen bedrijven hun duurzaamheidsstrategieën moeten aanpassen en de switch naar een klimaatneutraal beleid moeten maken


2. Meer en betere regelgeving

Het wordt steeds duidelijker hoe de impact van bedrijven gemeten kan worden. Om de impact op een juiste manier te meten is goede data essentieel, bijvoorbeeld over de CO2-uitstoot. De manieren om de impact te meten zijn nog niet altijd beschikbaar dan wel accuraat, maar dit verbetert wel. Dit komt omdat er steeds betere regelgeving komt.

Zo is er door het Europees Parlement de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) geïmplementeerd. De SFDR verwacht van financiële partijen (zoals vermogensbeheerders) dat ze duidelijk hebben hoe duurzaam de bedrijven zijn waar in belegd wordt, welke impact deze maken, maar bijvoorbeeld ook hoeveel CO2 ze uitstoten. Daarvoor worden frameworks opgesteld, zodat het vergelijken makkelijker wordt. Zodoende wordt steeds beter inzichtelijk wie een positieve impact maakt en wie niet.


3. Meer aandacht voor impactbeleggen

Terwijl impactbeleggen vroeger werd gezien als een nichemarkt, zien we nu dat steeds meer private banks en vermogensbeheerders geld laten stromen naar beleggingen die een positieve impact maken. Het aanbod van fondsen waarin belegt kan worden groeit met de dag en ook vanuit het bedrijfsleven worden er meer en meer initiatieven ontplooid om impactbeleggen mainstream te maken. Deze groeiende aandacht voor impactbeleggen werkt momenteel al als katalysator om impactbeleggen groot te maken, en die zal de aankomende tijd alleen maar blijven groeien is de verwachting.


De uitdagingen voor impactbeleggen

Ondanks de groeiende populariteit en de belangrijke rol die impactbeleggen kan spelen om de problemen van morgen op te lossen, zijn er een aantal uitdagingen die ervoor zorgen dat impactbeleggen nog niet zo groot is als dat het kan zijn en die er daarnaast voor zorgen dat er nog niet voldoende wordt geïnvesteerd in de SDG’s.

Eén van de uitdagingen waar impactbeleggen mee te maken gaat krijgen, is impactwashing. Net als bij greenwashing, heeft impactbeleggen te maken met het probleem waarbij investeringen groener worden voorgedaan dan dat ze daadwerkelijk zijn. Iets wat in populariteit toeneemt, krijgt altijd te maken met partijen die een graantje willen meepikken. Als (potentiële) beleggers niet weten of ze daadwerkelijk impact kunnen maken met hun belegging, zullen ze logischerwijs aarzelen met het inleggen van hun geld.

Daarnaast is er nog veel ruimte voor verbetering als het gaat om het meten van de impact die wordt gemaakt. Momenteel meten veel bedrijven en projecten de impact die wordt gemaakt op een eigen manier. Om goed te kunnen onderzoeken of er, en zo ja welke, positieve impact wordt gemaakt, is het belangrijk dat partijen op dezelfde manier worden beoordeeld. Anders worden appels niet met andere appels vergeleken maar met peren, of zijn ze helemaal niet te vergelijken.

Een derde uitdaging richt zich op de relatieve jeugdigheid van impactbeleggen. Omdat impactbeleggen nog relatief nieuw is, is het aanbod impactbeleggingen nog niet zo groot en is er in sommige impactbeleggingen weinig handel. Dit zorgt er weer voor dat impactbeleggen relatief hogere kosten met zich meebrengt dan ‘traditioneel beleggen’ en dat er een groter liquiditeitsrisico wordt gelopen.


De toekomst van impactbeleggen

2030 wordt een belangrijk jaar. Dat is namelijk het jaar dat als doel is gesteld om de SDG’s te behalen. De groei die we de afgelopen jaren hebben gezien is indrukwekkend, maar dat betekent niet dat de wereld van het impactbeleggen op zijn lauweren kan rusten. We lopen namelijk flink achter in het behalen van de SDG’s: 43 jaar om precies te zijn. Als we door zouden gaan op hetzelfde tempo, zouden we de SDG’s in 2073 halen.

Willen we de gevolgen van de klimaatverandering tegengaan, dan is het belangrijk om daar de juiste actie voor te ondernemen. Impactbeleggen is een van de krachtige instrumenten die beleggers in staat stelt om met hun inleg een verschil te maken en mee te bouwen aan een gelijkwaardige, duurzame toekomst.

Daarbij wordt het interessant hoe er wordt omgegaan met de uitdagingen. Als impactbeleggen volwassen wordt, is de weg vrij voor een mooie toekomst. Want de wil om goed te doen is er bij beleggers, nu de mogelijkheden nog.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het