Insights

De invloed van valutakoersen op je rendement

Door Thomas van der Lee op 25 juni 2021 - leestijd: 6 min
De invloed van valutakoersen op je rendement
Insights

Het rendement dat je haalt op je beleggingen wordt niet alleen bepaald door stijgende of dalende koersen, of hoeveel risico je bereid bent om te nemen. Er speelt meer. Zo zijn bijvoorbeeld ook valutakoersen van invloed. Het kan zelfs zo zijn dat je beleggingen meer of minder waard worden als de koers niet beweegt. Hoe dat zit leggen we uit in dit artikel.

Als je belegt in buitenlandse effecten kun je te maken krijgen met de effecten van wisselkoersen. Er wordt dan gesproken van een valutarisico. Soms krijg je meer euro's voor je dollar, soms minder.


Het valutarisico uitgelegd

Valutarisico is het risico dat je loopt als je belegt in effecten die in een andere valuta dan de jouwe noteren. Als je bijvoorbeeld aandelen in de Verenigde Staten koopt, zijn deze genoteerd in dollars. Als de koers van de dollar ten opzichte van de euro wijzigt brengt dit risico met zich mee. Zo kan je belegging minder waard worden zonder dat de koers van het aandeel zelf veranderd.

Laten we het illustreren met een voorbeeld. Stel je hebt een aandeel Tesla in bezit. Tesla is een Amerikaans bedrijf en genoteerd aan de beurs in New York. Dat betekent dat het noteert in dollars, zoals dat genoemd wordt. We gaan ervan uit dat jij in Nederland woont, dus je betaalt in euro’s.

Wat als het goed met het bedrijf gaat en het aandeel stijgt met 10%, maar tegelijkertijd de waarde van de dollar ten opzichte van de euro met 7% daalt? Dan is je rendement nog maar 3%.

Daalt de waarde van je aandeel juist 10% omdat Tesla problemen heeft met de productie van haar auto’s, en daalt tegelijkertijd de waarde van de dollar ten opzichte van de euro met 7%, dan zie je maar liefst 17% van je aandeel Tesla verdampen. Maar stijgt het aandeel Tesla én de koers van de dollar ten opzichte van de euro dan heb je dubbel prijs: je rendement is dan ineens fors hoger.

Gelukkig zijn dit soort extreme koersveranderingen bij valutakoersen niet gewoon. Vaak zijn de koersschommelingen minimaal. Maar er is wel altijd beweging.


Waarom bewegen valutakoersen?

Vraag en aanbod, dat is het korte antwoord. Is er veel vraag naar iets dan stijgt de prijs, is er meer aanbod dan dat er vraag is, dan daalt de prijs. Dat is simpele economische marktwerking. Hoe populairder een munt is, hoe groter de vraag naar die munt zal zijn, en hoe meer men bereid is om te betalen.

Maar die vraag en aanbod worden ergens door bepaald. En dat zijn meerdere factoren. Denk aan handel, economie, spanningen en rentestanden. Zo zie je bijvoorbeeld dat de vele sancties die door verschillende landen aan elkaar worden opgelegd de lokale valuta niet goed doen. De onzekerheid die ontstaat door de sancties zorgt ervoor dat andere landen de valuta eerder links laten liggen. De vraag daalt, en de valutakoers lijdt daaronder.

Maar ook als de schulden van een land of regio toenemen, nemen de onzekerheid en het risico toe, en ook dat doet de valutakoers geen goed. Beleggers gaan op zoek naar alternatieven en kopen er andere, veiligere, valuta voor.

En ook de rente is van invloed. Stijgen de rentes in de Verenigde Staten, dan is het als belegger aantrekkelijker om daar je geld te stallen. Er wordt meer Europees geld omgezet naar Amerikaanse dollars om zo via een spaarrekening te profiteren van de hogere rentes. Dit resulteert ook dat de dollar sterker wordt en stijgt in prijs. En daardoor krijg je weer minder dollars voor je euro.

Hoe een munt wordt gewaardeerd hangt daarnaast af van de waardering voor het land. Wanneer je als belegger veel valuta aanhoudt, doe je dat het liefst in de valuta van een land dat stabiel is. Beleggers gaan namelijk niet goed op onzekerheid. Euro’s of dollars worden daarom gezien als stabiele munten, maar de Turkse lira is een stuk minder stabiel. Instabiliteit zorgt voor onzekerheid en volatiliteit. Daardoor zullen de waarden van valuta van de minder stabiele landen ook sneller in waarde veranderen.


Uitzonderingen op de regel

De gedachte dat je extra risico loopt wanneer je beleggingen bezit die in een andere valuta noteren dan die jij bezit, gaat echter niet altijd op. Maar aan de andere kant, ook wanneer je alleen maar belegt in beleggingen die in euro’s zijn genoteerd ben je niet veilig: ook dan kan het valutarisico van invloed zijn. Er zijn dus wat uitzonderingen. Laten we 2 voorbeelden geven om dat te verduidelijken.


1. Ferrari: genoteerd in Italië en de Verenigde Staten

De Italiaanse sportwagenfabrikant Ferrari is dubbel genoteerd. Dit betekent dat er in aandelen van het bedrijf én in Italië én in de Verenigde Staten kan worden gehandeld. Vanuit valutaoogpunt maakt het dan niet uit waar je de aandelen koopt. Als de dollar ten opzichte van de euro halveert terwijl de koers van Ferrari in Italië hetzelfde blijft, dan verdubbelt per definitie de koers van Ferrari in New York. Al met al is er dus geen verschil!


2. RELX: overal omzet, behalve in Nederland

RELX, dat vroeger REED Elsevier heette, is genoteerd aan de Amsterdamse beurs. Het aandeel koop je dus ook met je euro’s. Maar zowaar de helft van de totale omzet van RELX wordt in Noord-Amerika gerealiseerd. In zowel Europa als in de rest van de wereld wordt ongeveer een kwart van de omzet behaald.

Voor de omzet en winst van RELX buiten de eurozone geldt dus dat de valutaschommelingen een rol spelen als je de winst en omzet omrekent in euro’s. En die winst en omzet zijn weer van invloed op hoe de koers van het aandeel RELX zich gaat ontwikkelen.


Het valutarisico afdekken

Risico’s wil je minimaliseren. Of je nu gaat autorijden, of dat je gaat bungeejumpen, het risico wil je zo laag mogelijk houden. Ook als het om je beleggingen gaat.

Als eerste kan je als belegger het valutarisico minimaliseren door alleen in Europese effecten te beleggen, die in euro’s genoteerd staan. Al blijf je dan wel het risico lopen dat je belegt in een bedrijf dat zijn omzet/winst uit het buitenland haalt (zie het voorbeeld van RELX hierboven).

Een andere manier om als belegger het risico te beperken is door te hedgen. Hedging is het afdekken van risico. Zie het als een soort verzekering waardoor je jezelf beschermt. Bij een verzekering betaal je een premie, zodat je een vergoeding ontvangt wanneer er iets met je gebeurt, zeg een ongeval. Je dekt je dus in tegen de risico’s die je loopt. Ook met je beleggingen kun je dat dus doen: je betaalt een kleine vergoeding en bent dan zeker dat je over een tijdje dezelfde prijs betaalt als dat je nu zou doen.


Valutarisico en de beleggingen van Semmie

Bij Semmie beleggen we zoveel mogelijk in Europa genoteerde fondsen, dit betekent dat er geen sprake is van een direct valutarisico. De enige uitzondering is het UBS MSCI Emerging Markets Socially Responsible fonds omdat hier geen geschikt in euro noterend alternatief voor is. Door op deze manier te beleggen proberen we de valutarisico’s te minimaliseren. Dat is onderdeel van onze algehele strategie waarbij we de risico’s die we lopen met onze beleggingen minimaliseren terwijl we proberen het rendement dat we maken te maximaliseren. Wil je meer weten over hoe wij omgaan met de risico’s van beleggen? Lees dan verder op onze speciale risicopagina.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het