Beleggen

Van financiële chaos naar beleggingsplan

Door Liset Hamming op 25 juli 2019 - leestijd: 5 min
Van financiële chaos naar beleggingsplan
Beleggen

‘Jij bent precies onze doelgroep,’ riep Sem, eigenaar van Semmie, uit toen ik opbiechtte dat ik weinig van beleggen afwist. ‘Wij willen juist aan mensen die denken dat beleggen niets voor hen is, laten zien dat het wél kan.’ Dus ik mocht voor Semmie in de wondere wereld van het beleggen op zoek: is beleggen wat voor mij? Dit is wat ik leerde.


Na de rondleiding door Euronext ontmoette ik Yvette en Gustav. Meteen werd ik geconfronteerd met mijn vooroordelen. Ik had nog nooit serieus nagedacht over beleggen: automatisch was ik ervan uitgegaan dat beleggen niks voor mij is. Dus ik draaide het eens om. Als ik mezelf nou eens zie als iemand die belegt, waar zou ik dan tegenaan lopen?

Ik besloot om verder te praten met Yvette omdat zij net als ik zzp’er, moeder en een vrouw is. Waarom belegt zij wel en ik niet? Nadat ik vervolgens ook Gustav uitgebreid gesproken had, wist ik dat ze allebei niet zomaar wat doen. Ze maken duidelijke keuzes. Ze hebben een doel.


Financiële keuzes maken

En dat doel heeft alles te maken met de waarde van geld. Ik zie geld als een soort noodzakelijk kwaad. Zij zien geld als een middel om hun doelen te bereiken. Wat waren mijn doelen als ik verder dan de basics zou kijken? Of wat zou ik als ‘basic’ willen bestempelen, wat ik nu niet doe? Zoals vrije dagen, vakanties en pensioen?

Ik bekeek mijn Excel bestand uit 2012. Dat kon sowieso geen kwaad. Met behulp van de online tools van het Nibud schepte ik orde in mijn financiële chaos. De belangrijkste keuze die ik leerde maken: betaal éérst jezelf. Opeens zag ik dat dat ook is wat Yvette en Gustav doen. Zij wachten niet lijdzaam af wat er aan het einde van de maand overblijft, maar behandelen de uitgaven voor hun spaar- en beleggingsdoelen net als hun uitgaven voor eten en drinken. Maar dan moet je natuurlijk wel goed zicht hebben op wat je nodig hebt én wat je kan missen.


A rainy month

Vervolgens besloot ik om een buffertje op te gaan bouwen. Toen ik naar mijn overzicht keek, concludeerde ik dat het – zeker voor een zzp’er en parttime alleenstaande moeder – absurd is om niet op z’n minst een paar maanden aan leefgeld op een spaarrekening te hebben staan. Waar ik makkelijk bij kan in geval van nood.

Ik rekende ook uit dat ik met mijn €100 per maand over 30 jaar €36.000 bij elkaar gespaard zou hebben voor mijn pensioen. Natuurlijk weet ik niet hoeveel die €100 per maand gaat worden als ik het beleg in plaats van spaar. Maar ik weet wel dat ik met €36.000 in 30 jaar sowieso nog maar een tiende van mijn pensioen bij elkaar heb, nog los van wat de inflatie in die jaren ermee doet. En de huidige spaarrente kan de huidige inflatie in ieder geval niet bijhouden.


Beleggen voor de lange termijn

Gelukkig was daar Paul van der Kwast, financieel adviseur. Hij schreef een blog voor Intermediair, dat ik tegenkwam bij het nadenken over sparen versus beleggen. Met behulp van Paul maakte ik nog twee beslissingen.

1. Ik ga beleggen voor mijn pensioen.

2. Het spaargeld dat nu nog op de spaarrekening van mijn dochter staat, wil ik ook beleggen in plaats van vastzetten op een spaardeposito of kinderspaarrekening.

Want een paar adviezen van Paul waren heel duidelijk: als je voor de lange termijn geld opzij kan en wil zetten, is beleggen aantrekkelijker dan sparen. Dus in het geval van pensioen en potjes voor kinderen die nog jong zijn, is de keuze wat hem betreft simpel: beleggen. Zeker als het gaat om potjes die je al hebt, zoals in mijn geval het al gespaarde bedrag op de spaarrekening van mijn dochter.


Spreiden, spreiden en nog een spreiden

Mijn conclusie is dan ook: voor elk van mijn doelen (buffer, pensioen, potje voor mijn dochter) maak ik een andere keuze wat sparen of beleggen betreft. Mijn buffer moet op een gewone spaarrekening, omdat ik erbij wil kunnen als het nodig is en het geen zin heeft om te beleggen als ik telkens geld opneem. Mijn pensioen gaat naar een pensioenbeleggingsrekening En het potje voor mijn dochter gaat naar een beleggingsrekening. Als ik mijn buffer bij elkaar heb, ga ik nadenken over beleggen voor mijzelf.

Aangezien nu niet meer de vraag is of ik ga beleggen maar waar, gaf Paul mij nog een paar tips. ‘Let op de spreiding. Niet alleen op wereldwijde spreiding, maar ook een brede spreiding wat betreft sector. Vervolgens bekijk je de kosten, die kunnen aanzienlijk verschillen. En tot slot is duurzaamheid een factor van belang. Niet alleen om de persoonlijke, morele overweging. Ook financieel. Want duurzame bedrijven zijn bedrijven die goed nadenken over de toekomst. Die zijn dus minder risicovol om in te beleggen.’


Beleggen? Ja! Maar waar?

Ik heb antwoord gekregen op de vraag of beleggen wat voor mij is. Nu ga ik voor zowel mijn pensioen als mijn dochter beleggen. Semmie heeft geen speciale pensioenbeleggingsrekening, maar Semmie is wellicht wel interessant om te beleggen voor mijn dochter. In een volgend blog zoom ik in op wat Semmie doet en hoe. Ik ga onder andere weer terug naar de tafel waar mijn zoektocht begon, om met de oprichter van Semmie, Sem van Berkel, verder te praten. Heb jij een vraag aan hem die ik voor je kan stellen? Laat het me weten!

Liset Hamming
Liset Hamming

Journalist

Alle blogs van Liset Hamming

Liset onderzoekt als journalist voor Semmie de wondere wereld van beleggen. Ze belegt zelf (nog) niet voor haarzelf of haar dochter, en gaat onderzoeken hoe dit komt. Ze stelt kritische vragen aan zichzelf, maar ook aan ons. En dat houdt ons scherp!

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.