De financiële markten zijn op zoek naar een nieuwe balans. Lange tijd namen techbedrijven de beurzen op sleeptouw, maar afgelopen maand vond er een rotatie plaats. Beleggers verkochten hun aandelen in grote bedrijven om winst te nemen. In plaats daarvan richtten ze hun aandacht op kleinere bedrijven. Deze waren lang onderbelicht, maar komen nu in de schijnwerpers te staan.
In het kort:
- Er vindt een verschuiving plaats op de aandelenbeurzen, waarbij beleggers hun focus verleggen van grote techbedrijven naar kleinere bedrijven (small caps), die langere tijd achter de feiten aanliepen;
- Door toenemende druk vanuit zijn eigen partij en de mislukte aanslag op uitdager Donald Trump heeft de huidige Amerikaanse president Biden besloten om zich niet herkiesbaar te stellen voor de presidentsverkiezingen;
- De olieprijs nadert het laagste niveau in een half jaar, voornamelijk door zorgen over de zwakke vraag vanuit China. Vooralsnog lijkt oliekartel OPEC, dat flinke invloed op de olieprijs kan uitoefenen, hun strategie niet te wijzigen;
- In Frankrijk hebben recente verkiezingen geleid tot een redelijk onverwachte overwinning voor een linkse coalitie. Echter is het de vraag welke invloed hun gewenste beleid gaat hebben op de ontwikkeling van de staatsschuld en op de stabiliteit binnen de Eurozone;
- Binnen de portefeuilles en risicoprofielen van Semmie was wederom een positief beeld te zien. Een volatiele beursmaand werd dankzij een eindsprint in het groen afgesloten.
De rollen beginnen om te draaien
Afgelopen maand vond er een opmerkelijke verschuiving plaats op, voornamelijk, de Amerikaanse aandelenbeurzen. De aanvankelijke voorliefde van beleggers voor grote tech-aandelen lijkt enigszins bekoeld te zijn, waardoor er nu meer gezocht wordt naar alternatieven.
In de eerste helft van het jaar waren het vooral de technologiebedrijven die de aandelenmarkten domineerden. Dit ging met name om NVIDIA, Microsoft, Alphabet en Amazon. De aandelen van deze vier bedrijven droegen bij aan meer dan de helft van de totale winst van de S&P 500, goed voor 8 procentpunt van de totale stijging van 15,3%. Ondertussen behaalde bijna 40% van de bedrijven in deze index een negatief rendement.
Bijdrage aan rendement S&P 500 in eerste en tweede helft 2024
Tot nu toe heeft slechts 20% van de bedrijven in de index een negatief rendement behaald in de tweede helft van het jaar, waaronder de eerdergenoemde techbedrijven. De overige 80% van de bedrijven staat gemiddeld gezien 3,5% in de plus. Het lijkt erop dat beleggers zich realiseren dat de groei van de techsector niet oneindig is en ze daarom op zoek gaan naar andere mogelijkheden om rendement te behalen.
De rotatie wordt ook duidelijk wanneer de prestaties van de techindex NASDAQ worden vergeleken met die van de Russell 2000, een index die bestaat uit 2.000 aandelen van kleine Amerikaanse bedrijven (small caps).
Terwijl de NASDAQ de afgelopen maand met ruim 4% daalde, steeg de Russell 2000 met ruim 10%.
NASDAQ vs. Russel 2000 in juli
Deze toenemende interesse van beleggers in small cap aandelen kan aan meerdere factoren worden toegeschreven
.
Ten eerste zijn de ontwikkelingen op het gebied van inflatie positief. De inflatie neemt af, wat beleggers vertrouwen geeft dat deze minder bepalend zal zijn voor het beurssentiment. Dit creëert de verwachting dat de centrale bank de rentes op korte termijn kan gaan verlagen. Kleine bedrijven, die voor groei meer afhankelijk zijn van leningen dan grote beursgenoteerde bedrijven, zouden daardoor relatief meer kunnen profiteren van renteverlagingen.
Daarnaast had de mislukte aanslag op Trump ook een positief effect op de positie van de small caps. De mislukte aanslag verhoogde namelijk de kansen op een overwinning van Trump, die van plan is om handelstarieven te verhogen en belastingen te verlagen. Dergelijke maatregelen zouden kleine bedrijven aanzienlijk kunnen bevoordelen.
Biden zet onder druk een stap terug, markten reageren nauwelijks
De druk op president Biden om zich niet herkiesbaar te stellen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen nam de afgelopen weken aanzienlijk toe. Het leek erop dat prominente Democraten achter de schermen de druk opvoerden, zodat Biden zelf zou besluiten dat een nieuwe kandidatuur geen zin meer had. Zo werd de column van George Clooney in The New York Times waarschijnlijk in samenspraak met enkele belangrijke leden van de Democratische partij geschreven. In de column stelde de acteur dat Biden goed had gepresteerd, maar dat het tijd was om de strijd op te geven.danks de externe druk wilde Biden lange tijd niet toegeven. De mislukte aanslag op uitdager Trump op 16 juli lijkt echter alles in een stroomversnelling te hebben gebracht. In de peilingen liep Trump al steeds verder uit op Biden, en de mislukte aanslag gaf de Republikein zelfs nog meer steun.
Dit leek de druppel die de emmer deed overlopen voor Biden, waarna hij op 21 juli aankondigde dat hij zich toch niet meer kandidaat zou stellen voor de presidentsverkiezingen in november. Hij sprak daarbij zijn steun uit voor zijn huidige vicepresident Kamala Harris als de nieuwe presidentskandidaat namens de Democraten. Hoewel zij het in de peilingen nog steeds aflegt tegen Trump, doet ze het beter dan Biden.
Zal deze opschudding in de Amerikaanse politiek voor hevige reacties op de beurs zorgen? Dat valt te betwijfelen. Politieke ontwikkelingen zijn vaak niet meer dan kortetermijnruis. Toen bekend werd dat Biden zich niet meer kandidaat zou stellen, zagen we dan ook geen grote bewegingen op de beurs. Voor actieve handelaren waren er echter enkele kleine, interessante bewegingen, zoals de zogenaamde “Trump trade.” Beleggers speculeerden op snellere renteverlagingen, hogere handelstarieven voor China en een grotere acceptatie van crypto.
Welke ontwikkelingen we de komende maanden ook zien in de Amerikaanse politiek, de boodschap blijft hetzelfde: wat er ook gebeurt, het zou weinig tot geen invloed moeten hebben op beleggingsbeslissingen.
Olieprijzen naderen laagste niveau in half jaar
De onrust in het Midden-Oosten heeft lange tijd geleid tot volatiliteit op de oliemarkt, met schommelende olieprijzen als gevolg van dreigende escalaties in de regio. Ondanks de aanhoudende instabiliteit zijn de olieprijzen al geruime tijd aan het dalen en nadert de prijs van een vat olie het laagste niveau in een half jaar.
Ontwikkeling olieprijs februari – juli
De olieprijs heeft directe gevolgen voor bedrijven en financiële markten. Stijgende olieprijzen verhogen de operationele kosten voor energie-intensieve sectoren, wat kan leiden tot verminderde winstgevendheid en hogere consumentenprijzen. Dit beïnvloedt de economische groei en kan marktvolatiliteit veroorzaken. Omgekeerd kunnen dalende olieprijzen de kosten verlagen en de winstgevendheid verhogen, wat positief kan zijn voor aandelenkoersen. Extreem lage prijzen kunnen echter eveneens marktvolatiliteit veroorzaken, doordat ze zorgen kunnen baren over de gezondheid van olie- en gasbedrijven.
De meest recente daling wordt voornamelijk veroorzaakt door toenemende zorgen over de zwakke vraag vanuit China. China’s economie groeide in het tweede kwartaal met 4,7% op jaarbasis. Dit lag onder de verwachtingen en markeerde een trager groeitempo vergeleken met de voorgaande drie maanden. De op één na grootste economie ter wereld kampt met zwakke consumentenbestedingen, hoge jeugdwerkloosheid en een aanhoudende vastgoedcrisis, wat de afgelopen maanden heeft geleid tot nieuw beleid van de regering in Beijing om het vertrouwen te herstellen. Naast het lagere groeitempo daalde China’s totale invoer van stookolie met 11% in de eerste helft van 2024. Deze factoren doen analisten twijfelen of de vraag naar olie op het gewenste niveau blijft.
Nieuwe Franse revolutie blijft uit
Afgelopen maand stond Frankrijk in de schijnwerpers, niet alleen vanwege de Olympische Spelen, maar ook door een verrassende verkiezingsuitslag. President Emmanuel Macron had vervroegde verkiezingen uitgeschreven na tegenvallende resultaten voor zijn partij bij de Europese verkiezingen. Dit besluit kwam voor velen onverwacht, vooral omdat zijn grootste uitdager, Marine Le Pen van de partij Rassemblement National, volgens de peilingen een grote voorsprong had.
De verkiezingen bleken een gok met een verrassende uitkomst: niet Le Pen, maar een coalitie aan de linkerzijde van het politieke spectrum won. Beleggers reageerden aanvankelijk niet positief op de uitslag. Franse staatsobligaties kregen een hogere risicopremie dan Duitse obligaties, wat duidt op een hogere verwachte risicoperceptie bij investeringen in Franse staatsobligaties. Dit was vooral te wijten aan de begrotingsplannen van de nieuwe coalitie. Deze stelt meer publieke uitgaven voor zonder duidelijke plannen om deze uitgaven te dekken, wat kan leiden tot een stijgende staatsschuld.
Frankrijk verkeert voorlopig in een politieke impasse. Voor de overige Eurolanden is het belangrijk om te volgen hoe Frankrijk zich ontwikkelt, aangezien de begrotingsdiscipline van de op één na grootste economie van Europa de laatste jaren zorgen baart. Met uitdagingen zoals verdere hervorming van het pensioenstelsel, staat Frankrijk nog voor grote veranderingen. Er is een reëel risico dat er opnieuw gezamenlijk geld moet worden ingezet om een land te ondersteunen, wat ook de stabiliteit van de Europese Unie raakt.
Hoewel er geruchten waren dat de Europese Centrale Bank (ECB) zou ingrijpen om de Franse staatsschuld beheersbaar te houden, lijkt dit voorlopig niet te gebeuren. De ECB heeft de beleidsrente voor de tweede keer in korte tijd niet verlaagd. Tijdens de vorige vergadering kondigde de ECB aan dat een renteverlaging passend zou zijn. De oplopende lonen en aanhoudende geopolitieke spanningen, die mogelijk tot hogere inflatie leiden, hebben de bank echter vooralsnog doen afzien van verdere verlagingen. De loongroei van 4,2% op jaarbasis, vooral veroorzaakt door een tekort aan personeel, lijkt voorlopig door te zetten.
Ontwikkeling jaar-op-jaar loongroei Eurozone
Van groot naar klein
De rotatie op de financiële markten in juli, waarbij de aandelen van grote (tech)bedrijven ingeruild werden voor die van kleinere bedrijven, duidt op een verbreding van draagkracht op de beurzen. Meer aandelen, groepen, sectoren en regio’s doen mee met de stijging die momenteel plaatsvindt op de beurzen, waarbij de invloed van de techbedrijven afneemt.
Zodoende staan we voor een interessante tweede helft van het beleggingsjaar, waarbij er nog steeds ruimte is voor verdere groei: niet alleen bij de grote bedrijven, maar zeker ook bij de kleinere bedrijven. Maar zoals altijd het geval is op de beurs is niets gegarandeerd.
Portefeuille: | Bruto rendement juli | Rendement 2024 (YTD) |
---|---|---|
Solid – defensief: | 1,03% | 5,58% |
Solid – neutraal: | 0,83% | 8,87% |
Solid – offensief: | 0,63% | 12,20% |
Solid – zeer offensief: | 0,30% | 17,18% |
Smart – defensief: | 0,86% | 4,55% |
Smart- neutraal: | 0,72% | 6,97% |
Smart – offensief: | 0,57% | 9,42% |
Smart – zeer offensief: | 0,33% | 13,15% |
Sustainable – defensief: | 1,59% | 4,47% |
Sustainable – neutraal: | 1,56% | 6,39% |
Sustainable – offensief: | 1,49% | 8,35% |
Sustainable – zeer offensief: | 1,40% | 11,27% |