Semmie nieuws

Vanaf vandaag nog inzichtelijker hoe duurzaam je beleggingen zijn

Door Thomas van der Lee op 10 maart 2021 - leestijd: 4 min
Vanaf vandaag nog inzichtelijker hoe duurzaam je beleggingen zijn
Semmie nieuws

Ben je benieuwd hoe duurzaam de beleggingen van Semmie nu eigenlijk zijn? Of dat die ene partij die zegt duurzaam beleggen mogelijk te maken wel echt duurzaam belegt? Vanaf vandaag heb je daar nog beter inzicht in! Vandaag, 10 maart, gaat namelijk de Sustainable Finance Disclosure Regulation in.


De Sustainable Finance Disclosure Regulation?

Het is een hele mond vol: Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR), maar wel heel belangrijk. De SFDR is opgesteld door het Europees Parlement en verplicht Semmie (en andere financiële instellingen) om duurzaamheidsinformatie openbaar te maken. Dit houdt in dat we duidelijk maken of, en indien dat het geval is, hoe we de duurzaamheid van de fondsen waar we in beleggen meten, welke duurzaamheidsrisico’s we integreren in onze beleggingsprocessen, en of we negatieve duurzaamheidseffecten meewegen bij het maken van onze beleggingsbeslissingen. Zo kan jij als belegger financiële partijen beoordelen op hun duurzame beleid én financiële partijen beter met elkaar vergelijken.


De aanleiding

Voor duurzaamheid en duurzaam beleggen waren tot verkort nog geen uniforme bepalingen die bepaalden wat nu eigenlijk met duurzaam werd bedoeld. Daardoor konden financiële partijen als banken, investeerders, vermogensbeheerders en verzekeraars zelf bepalen of een belegging duurzaam was. Zodoende konden appels met peren vergeleken worden, terwijl dat natuurlijk in de praktijk niet klopt.

Dit leidde namelijk vaak tot greenwashing: een belegging wordt voorgesteld als goed voor het milieu terwijl dat niet zo is. Om daar één lijn in te trekken heeft het Europees Parlement nieuwe criteria opgesteld om dit te voorkomen. Met die nieuwe criteria kan je bijvoorbeeld straks als belegger zien hoe goed een bank of vermogensbeheerder het doet op de Europese 'duurzaamheidsmeetlat'.


Duurzaamheidsrisico’s

Een belangrijk onderdeel van de SFDR is het in kaart brengen van de duurzaamheidsrisico’s die worden gelopen. Zoals bekend, kent beleggen risico’s. Zo loop je het risico op koersschommelingen maar ook loop je risico als de rente stijgt of daalt. Daarnaast kent beleggen een duurzaamheidsrisico.

Een duurzaamheidsrisico is een gebeurtenis op Environment (milieu), Social (mens en maatschappij) en Governance (behoorlijk bestuur)-gebied die mogelijk een negatieve invloed kan hebben op de waarde van een belegging. Denk bijvoorbeeld aan de waarde van beleggingen in zeer CO2-intensieve sectoren. Die waarde zou – als gevolg van het risico van klimaatverandering – wel eens kunnen gaan dalen, omdat het businessmodel van die bedrijven op de lange termijn niet houdbaar is.


Voorbeeld duurzaamheidsrisico

In 2010 werd oliemaatschappij BP hoofdrolspeler in een milieuramp: na een explosie op een boorplatform stroomde er bijna 3 maanden lang olie de zee in. Dit had enorme gevolgen voor het milieu. Dieren stierven en koraalriffen werden bedreigd. Ook kon er niet meer gevist worden in het getroffen gebied.

De milieuramp had zijn uitwerking op het aandeel van het beursgenoteerde bedrijf. Zo zag BP maar liefst €90 miljard aan beurswaarde verdampen als gevolg van het verantwoordelijk zijn voor de ramp.


Duurzaamheid en Semmie

Bij Semmie besteden we veel aandacht aan de samenstelling van onze duurzame portefeuille. Om tot een gebalanceerde beleggingsportefeuille te komen maken we een afstemming tussen de samenstelling van onze portefeuille en de (duurzaamheids)risico’s die daarmee gepaard gaan. Hierbij kijken we naar de beoordeling van de fondsen op de ESG-criteria waarbij we de prestaties van de portefeuille toetsen aan een duurzame benchmark.

Door deze aanpak wordt Semmie zelfs als ‘lichtgroen’ gecategoriseerd volgens de Sustainable Finance Disclosure Regulation. Het hele verhaal over hoe we onze duurzame portefeuille selecteren kun je trouwens rustig teruglezen in onze duurzaamheidsverklaring.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het