Ask Semmie

Veilig online: wat kan jij doen en wat doen wij?

Door Thomas van der Lee op 29 oktober 2021 - leestijd: 4 min
Veilig online: wat kan jij doen en wat doen wij?
Ask Semmie

Tegenwoordig doen we bijna alles online: van de wekelijkse boodschappen tot het kopen van kleding en ook zaken zoals het aanvragen van hypotheken en verzekeringen doen we online. Maar hoe zorg je ervoor dat alle gegevens die je online deelt veilig blijven?

Scammers en fraudeurs zijn namelijk steeds vaker op zoek naar manieren om je gegevens te stelen. Het is daarom ook belangrijk dat je je daar bewust van bent. Zeker als het om je financiën gaat, want daar is het deze fraudeurs namelijk vooral om te doen.

We geven een paar tips waarmee je je online veiligheid vergroot en laten meteen weten wat Semmie doet om de veiligheid voor haar klanten te waarborgen.


1. Gebruik veilige en unieke wachtwoorden

Het is belangrijk dat je voor elke website en (financiële) dienst een ander wachtwoord gebruikt. Als er één website wordt gehackt, kan het buitgemaakte wachtwoord niet voor een andere website worden gebruikt.

Om ervoor te zorgen dat je al die wachtwoorden niet vergeet kan een wachtwoordbeheerder uitkomst binnen. Een wachtwoordbeheerder slaat al je wachtwoorden op één plek op. Je hoeft dan nog maar één wachtwoord te onthouden om toegang te krijgen tot al je andere wachtwoorden. Zorg er dan wel voor dat dat wachtwoord niet geraden kan worden.

Vermijd daarom voor de hand liggende wachtwoorden als ‘Wachtwoord’, ‘123456’ of ‘QWERTY’. Dat zijn wachtwoorden die trouwens in de top 10 van meest gebruikte wachtwoorden vallen.


2. Houd je apparatuur up-to-date

App-ontwikkelaars en softwareproducenten zijn continu bezig om hun programma’s door te ontwikkelen. Dat doen we bij Semmie natuurlijk ook. Door middel van updates zorgen ontwikkelaars ervoor dat de nieuwste updates bij de eindgebruiker terechtkomen. Met deze updates worden ontdekte kwetsbaarheden tegengegaan of een betere beveiliging doorgevoerd.

Installeer daarom altijd de meest recente (beveiligings)updates zodat je zo goed als mogelijk beveiligd bent wanneer je online gaat. De kans dat een kwaadwillende een lek in jouw apparaat misbruikt is dan meteen een stuk kleiner.


3. Maak gebruik van een virusscanner

Voorkomen is beter dan genezen, dus daarom is een virusscanner een waardevolle toevoeging aan je beveiligingsarsenaal voor wanneer je online gaat. Een virusscanner scant bestanden (tegenwoordig ook websites) en identificeert virussen en andere schadelijke software om die vervolgens te stoppen en te verwijderen. Gratis virusscanners die je kunt gebruiken zijn AVG of Avast.


4. Pas op voor phishing

Phishing is een vorm van digitale oplichting. Phishing gebeurt via e-mail, WhatsApp, sms en/of bellen. De fraudeurs hengelen met phishing bijvoorbeeld naar een kopie van je paspoort, naar je wachtwoord, naar je pincode voor je bankpas, creditcard of ze vragen je om geld over te maken naar een fraudeur die zich voordoet als familielid dat in financiële nood zit. Vaak voordat je het doorhebt is het kwaad al geschied: je gegevens zijn gestolen of er is een flink bedrag van je rekening afgeschreven. En er is een kleine kans dat je er ooit achter kwam wie het was.

Kijk daarom goed uit voordat je op een link klinkt en ga na of je het wel vertrouwt. Zo niet, dan kan je altijd het bedrijf of de instantie bellen en vragen of de mail of sms wel echt van hen komt.


En wat doet Semmie om veiligheid te waarborgen?

Semmie doet er alles aan om beleggen zo veilig mogelijk te maken. We gebruiken je gegevens daarom alleen voor specifieke doeleinden waar je vooraf mee akkoord gaat.

Om de veiligheid van jouw (financiële) gegevens te waarborgen worden onze website en app continu gemonitord. Daarnaast maken we gebruik van een beveiligde SSL-verbinding. Met deze versleutelde verbinding kun je data veilig over het internet sturen. Zo voorkom je dat internetcriminelen gevoelige informatie kunnen inzien of aanpassen.

Ook neemt de aandacht voor bestrijding van financiële criminaliteit toe. Daarom worden ook op dat gebied bij Semmie maatregelen genomen om het risico op bijvoorbeeld fraude en witwassen te verkleinen. Eén van de maatregelen is dat er geen stortingen worden geaccepteerd die afkomstig zijn van bankrekeningen die niet op jouw naam staan. Deze stortingen worden binnen enkele dagen teruggeboekt naar de rekening van herkomst.Vragen?

Heb je vragen over je financiën bij Semmie en wat wij eraan doen om alles zo veilig mogelijk te houden? Stuur ons dan een berichtje via de chat. We zijn 7 dagen per week van 08:00 tot 22:00 beschikbaar om al je vragen te beantwoorden!

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het