Ask Semmie

Wat is het verschil tussen een lijfrenterekening en een beleggingsrekening?

Door Thomas van der Lee op 08 november 2021 - leestijd: 2 min
Ask Semmie

Beleggen voor later is altijd een goed idee. Dit kan met een beleggingsrekening, maar als je een pensioentekort hebt kun je ook een lijfrenterekening overwegen. Er zitten verschillen tussen beiden op het gebied van minimale inleg, tussentijds opnemen en belastingvoordelen.


De minimale inleg

Het eerste verschil zit hem in de inleg. Open je een beleggingsrekening bij Semmie dan stort je minimaal €1.000. Maar of je nu €1.000, €10.000 of €100.000 in wilt leggen, het is mogelijk. Bij een lijfrenterekening moet je binnen je fiscale ruimte blijven, want leg je meer in dan moet je alsnog belasting betalen. Je bent zelf verantwoordelijk om dit in de gaten te houden.


Tussentijds opnemen

Het tweede verschil zit hem in het tussentijds opnemen van je inleg. Open je een lijfrenterekening, dan moet je weten dat deze rekening in principe geblokkeerd is totdat je met pensioen gaat. Dat is gedaan omdat de overheid wil weten dat je het geld voor je pensioen gebruikt. Wil je het geld toch eerder opnemen, dan betaal je in vele gevallen een boete.

Een beleggingsrekening geeft je in dat opzicht veel meer flexibiliteit. Heb jij het geld op je beleggingsrekening eerder nodig? Dan kan je dit meteen opnemen.


Belastingvoordelen

Het laatste grote verschil zit in de belastingvoordelen die je wel bij een lijfrenterekening en niet bij een normale beleggingsrekening krijgt. Je beleggingen op een beleggingsrekening vallen onder box 3 van de inkomstenbelasting: je betaalt hier dan ook meteen belasting over. Bij een lijfrenterekening betaal je geen belasting over je inleg, daar ben je van vrijgesteld. Wel betaal je belasting over je uiteindelijke uitkeringen, omdat deze worden gezien als inkomen.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het