Vermogen opbouwen is hard werken, maar het doorgeven ervan aan volgende generaties is vaak een nog grotere uitdaging. Het aloude gezegde “Verwerven, erven, bederven” illustreert dit goed. Studies tonen aan dat 90% van het familievermogen verloren gaat tegen de derde generatie, voornamelijk door een gebrek aan doordachte strategie en zorgvuldige planning.
Wat zijn de sleutels tot een succesvolle overdracht van vermogen, zonder dat het daarbij wegvloeit? We delen drie strategieën voor het overdragen van het vermogen aan de volgende generaties.
In het kort:
- De kans is groot dat een flink deel van het familievermogen binnen drie generaties verloren gaat.
- Er zijn meerdere strategieën om op een slimme manier het vermogen over te dragen aan volgende generaties om ongewenst vermogensverlies te voorkomen. Dit kan via een testament en/of erfenisplanning, het schenken van vermogen tijdens het leven, of het opzetten van trusts.
- Het is belangrijk om regelmatig je bestaande vermogensoverdrachtsplannen te beoordelen en bij te werken, zodat ze blijven aansluiten bij je behoeften en de veranderende wet- en regelgeving.
1. Testament en erfenisplanning
Testament en erfenisplanning vormen de kern van een goed doordachte strategie voor vermogensoverdracht na overlijden. Het opstellen van een testament is niet alleen een juridische formaliteit, maar ook een cruciale stap om ervoor te zorgen dat je vermogen volgens je wensen wordt verdeeld en beheerd na je dood. In een testament geef je specifieke instructies over wie wat ontvangt, hoe je nalatenschap wordt verdeeld en wie er verantwoordelijk zal zijn voor het afhandelen van je nalatenschap (executeur testamentair).
Bij het opstellen van een testament is het belangrijk om zorgvuldig na te denken over wie je erfgenamen zullen zijn. Dit kunnen familieleden, vrienden, goede doelen of andere begunstigden zijn. Het benoemen van erfgenamen en het vaststellen van verdelingsregelingen kan helpen om potentiële geschillen en verwarring na je overlijden te voorkomen.
Naast het opstellen van een testament is erfenisplanning ook gericht op het minimaliseren van belastingen en het beschermen van je vermogen. Dit kan onder meer het gebruik van vrijstellingen omvatten om belastingaanslagen te verminderen.
Schenkingen
Het werd al bij het vorige punt aangehaald: het schenken van vermogen tijdens je leven kan helpen om belastingen te verlagen. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat je de impact van je schenkingen op toekomstige generaties kunt zien. Door vermogen te schenken aan je dierbaren terwijl je nog leeft, kun je directe steun bieden en een bijdrage leveren aan hun financiële toekomst. Deze schenkingen kun je in verschillende vormen doen, zoals contant geld, onroerend goed, aandelen, kunst en zelfs crypto’s: zolang het maar waarde vertegenwoordigt.
Het strategisch structureren van schenkingen is essentieel om fiscale voordelen te maximaliseren en de kans op eventuele onvoorziene situaties te minimaliseren. Een belangrijk aspect van deze strategie is het gebruikmaken van jaarlijkse schenkingsvrijstellingen, waarmee je tot een bepaald bedrag belastingvrij kunt schenken.
Stel je voor dat je als ouder wilt bijdragen aan de financiële stabiliteit van je kinderen en tegelijkertijd belastingvoordelen wilt benutten. Je besluit om jaarlijks gebruik te maken van de schenkingsvrijstelling door elk van je kinderen een bedrag te schenken dat binnen de vrijstellingsgrenzen valt, bijvoorbeeld €6.6713 per kind per jaar (2025). Door dit te doen, maar profiteer je ook van de schenkingsvrijstellingen, waardoor je de belastingdruk op twee vlakken verlicht en je kinderen direct financiële steun biedt.
Schenkingen kun je in verschillende vormen doen, zoals contant geld, onroerend goed, aandelen en zelfs crypto's
3. Het opzetten van trusts
Een trust is een juridische structuur waarbij vermogen wordt overgedragen aan een trustee, die het beheert in het belang van de begunstigden. Trusts komen vooral in beeld bij grotere vermogens, maar kunnen ook in andere situaties nuttig zijn. De begunstigden kunnen erfgenamen zijn, maar ook andere personen of organisaties.
Een voorbeeld van het gebruik van een trust is het opzetten van een educatiefonds om de studiekosten van toekomstige generaties te dekken. Door vermogen in een trust te plaatsen, behoud je als oprichter controle over hoe en wanneer het vermogen kan worden gebruikt en verdeeld. Dit biedt bovendien bescherming tegen schuldeisers en kan belastingvoordelen opleveren. Zo kan een grootouder bijvoorbeeld een trust oprichten waarin geld wordt gereserveerd voor de opleiding van kleinkinderen, met specifieke voorwaarden verbonden aan het gebruik van de fondsen en het behoud van het kapitaal.
Een trust kan om verschillende redenen een handige manier zijn om vermogen door te geven aan volgende generaties. Ten eerste biedt een trust bescherming voor het vermogen dat je aan specifieke personen toewijst. Als de begunstigden nog jong zijn of later in de problemen komen, blijft hun geld veilig binnen de trust.
Daarnaast heb je als oprichter van de trust de regie grotendeels in handen. Je kunt precies bepalen wie wanneer toegang krijgt tot het geld en waarvoor het gebruikt mag worden. Zo behoud je controle over de situatie, zelfs wanneer je er zelf niet meer bent.
Een ander voordeel is dat geld dat in een trust zit, niet zomaar voor andere doeleinden kan worden gebruikt. Zelfs als de erfgenamen later een nieuw testament opstellen, blijft het geld in de trust volgens de oorspronkelijke voorwaarden die jij hebt vastgelegd.
Natuurlijk zijn er ook nadelen aan een trust verbonden. Het opzetten en onderhouden ervan kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen en het kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Het is belangrijk om te weten waar je aan begint. Bovendien moet je vertrouwen op de trustee voor goed beheer van het geld. Jij bepaalt de voorwaarden, maar de trustee beheert het vermogen.
Ga slim om met het beschikbare vermogen
Door slim om te gaan met het vermogen, hoeft bederven niet het eindpunt van het vermogen te zijn. Vermogensoverdracht is echter geen eenmalig moment, maar een doorlopend proces. Dit geldt zeker als er (grote) levensveranderingen plaatsvinden. Beoordeel daarom regelmatig of je bestaande plannen nog up-to-date zijn. Het is immers belangrijk om plannen bij te werken, zodat ze blijven aansluiten bij je behoeften, maar ook bij eventuele veranderende wet- en regelgeving.
Op zoek naar een financieel adviseur die je hiermee kan helpen? Bij Semmie hebben we een uitgebreid netwerk van gekwalificeerde adviseurs die kunnen helpen bij vermogensregie. Stuur ons een berichtje via de chat en we brengen je graag met ze in contact.
Door slim om te gaan met het vermogen, hoeft bederven niet het eindpunt van het vermogen te zijn.