Money facts

De voordelen van beleggen voor je kind

Door Tessa Ham op 13 september 2022 - leestijd: 6 min
De voordelen van beleggen voor je kind
Money facts

Als ouder weet je als geen ander hoe hard de tijd vliegt. Eén keer knipperen met je ogen en je kind lijkt wéér een stukje gegroeid. Hoewel je je nu misschien nog niet kan voorstellen dat de kleine straks rijles neemt, gaat studeren of een mooie wereldreis wilt maken, komt die tijd waarschijnlijk sneller dan gedacht. Heb je er daarom al eens aan gedacht om te gaan beleggen voor je kind?


Sparen en beleggen voor je kind

Veel ouders openen al vroeg een spaarrekening voor hun kindje, waar ze gedurende de jaren een mooi bedrag bij elkaar sparen. Dat is natuurlijk sowieso een goed idee. Sparen voor je kind kan op je eigen naam, maar banken hebben vaak ook een speciale kinderspaarrekening. Op zo’n rekening spaar je op naam van je kind en is de rente nét wat hoger (al scheelt dat tegenwoordig niet veel meer).

Het voordeel van zo’n kinderspaarrekening is dat het geld vrijkomt op zijn of haar 18e verjaardag. Hierdoor hoef je het grote bedrag als ouder niet te schenken en hoef je er dus ook geen schenkbelasting over te betalen.

Sparen is een goede optie om je kind in de toekomst een leuk zakcentje mee te geven. Maar heb je er weleens over nagedacht om daarnaast ook te beleggen voor je kind?


De voordelen van beleggen voor je kind

Daar zitten namelijk een aantal voordelen aan. Het grootste voordeel is dat je waarschijnlijk een groter bedrag opbouwt dan als je alleen maar spaart. Hoewel er natuurlijk meer risico’s aan beleggen zijn verbonden, is de kans op een beter rendement, als je belegt voor de lange termijn, groter dan bij sparen. En dat is natuurlijk niet verkeerd. Een rijbewijs, studie, wereldreis, eigen huis en misschien wel een bruiloft... Op een dag zal je kind grootse plannen hebben die allemaal een flinke duit kosten. Door naast het sparen ook te beleggen, kan je waarschijnlijk meer bijdragen aan deze grootste plannen.

Een ander voordeel van beleggen is dat je het geld voor je kind inflatiebestendiger maakt. We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat de huidige spaarrente bij veel banken tegenwoordig nog maar 0,00% is. En dat terwijl de inflatie in 2022 torenhoog is.

Door de inflatie wordt jouw spaargeld minder waard. Hoe zat dat ook alweer? We geven even een kleine opfrisser. Inflatie zorgt ervoor dat je nu minder kan kopen voor hetzelfde bedrag als voorgaande jaren, doordat producten duurder worden. Omdat brood bijvoorbeeld duurder is dan vorig jaar, kan je nu voor dezelfde euro minder brood kopen. En omdat rijlessen, studiespullen en woonlasten alleen maar duurder worden dankzij inflatie, kan je kind van jouw gespaarde geld later dus ook minder van zijn grootse plannen bekostigen.

Bij beleggen investeer je jouw geld in de hoop op een mooi rendement. Op de lange termijn is een bruto rendement van 5 tot 7% per jaar realistisch, en alhoewel rendement natuurlijk nooit gegarandeerd is en het inflatiecijfer dit jaar nog hoger ligt, is het wel even wat anders dan die 0,00% van net.

In onderstaande grafiek zie je het eventuele verschil tussen sparen (met een rendement van 1% per jaar) en beleggen (met een gemiddeld rendement van 6% per jaar) goed. Met een beleggingshorizon van 18 jaar en een initiële inleg van €5.000, kom je uiteindelijk op de volgende bedragen uit.Kent beleggen voor je kind dan alleen maar voordelen? Nee, want er zijn dus ook risico’s aan verbonden. Je inleg kan bijvoorbeeld ook minder waard worden. Je zal in ieder geval niet elk jaar een positief rendement behalen. Maar gelukkig kan je die risico’s zoveel mogelijk verkleinen door bijvoorbeeld op de lange termijn, voor minstens 5 jaar, te beleggen. Omdat je voor jouw kind belegt en het geld pas wil schenken als hij of zij volwassen is, zit je op dat gebied natuurlijk goed. En door in een ETF in plaats van een los aandeel te beleggen, zorg je er daarnaast voor dat je niet op één paard, maar op een groot aantal paarden ‘wedt’.


Rendement-op-rendement

Dat je lang de tijd hebt, heeft nog een voordeel. Je kan het rendement-op-rendement effect voor jou – of eigenlijk je kind – laten werken. Dat zit zo: wanneer je belegt, behaal je rendement op het bedrag dat je hebt ingelegd. Als je na een jaar zowel je originele inleg als je rendement laat staan, ontvang je niet alleen meer rendement meer over je inleg, maar ook over je al behaalde rendement.

Volg je het nog? Stel dat je met €1.000 begint te beleggen en je een rendement van 5% behaald. Dan heb je na een jaar €1.050 . Het volgende jaar ontvang je je rendement niet over die €1.000, maar over €1.050. Zo kan je vermogen exponentieel groeien.

Beleggen voor je kind kan bij Semmie al vanaf €50. Dat lijkt misschien niet veel om al die grootse plannen te financieren, maar je snapt nu waarom dat op de lange termijn toch interessant is.


Beleggingsrekening op naam van je kind of niet?

Als je hebt besloten te beleggen voor je kind, moet je kiezen of je dit op naam van je kind of op je eigen naam zal doen. Beiden hebben zowel voor- als nadelen.

Wanneer je ervoor kiest om op naam van je kind te beleggen, geniet je van hetzelfde voordeel als bij een speciale kinderspaarrekening; je hoeft geen schenkbelasting te betalen als je onder de jaarlijkse schenkingsgrens blijft. Jij hebt het beheer over de rekening tot je kind 18 jaar is. Op de 18e verjaardag, krijgt je kind beschikking over de rekening. Hij of zij bepaalt dan zelf hoe het geld gebruikt wordt.

Misschien denk je nu terug aan je eigen tienerjaren en hoe onverstandig je toen met geld was. Dan vind je het wellicht een spannend idee om je kind op z’n 18e de controle over al dat geld te geven. Herkenbaar? Kies er dan voor om op je eigen naam te beleggen en het geld aan je kind te schenken wanneer je dat wil. Je betaalt over dat volledige bedrag dan wel schenkbelasting. De rekening blijft in dit geval altijd in eigen bezit. Je zou het geld dus ook altijd nog zelf kunnen gebruiken.

In onze video over beleggen voor je kind leggen we de verschillen nog eens voor je uit.

Investeren voor later

Wanneer je ervoor kiest om bij Semmie te beleggen voor je kind, geniet je van nog een voordeel. Dat komt omdat je bij Semmie duurzaam belegt. Op deze manier investeer je jouw geld dus op 2 verschillende manieren in de toekomst van je kind.

Je belegt niet alleen om ze een bedrag te kunnen schenken als ze volwassen zijn, maar ook om een leefbare planeet voor ze achter te laten. Hier vind je meer informatie over beleggen voor je kind bij Semmie, zodat ook jij kan profiteren van de voordelen.


Tessa Ham
Tessa Ham

Content Creator

Alle blogs van Tessa Ham

Tessa is precies wat een Content Creator hoort te zijn: creatief, bedreven maar bovenal nieuwsgierig. Het liefst schrijft ze over hoe je het slimst met je geld om kan gaan, maar hoe taai het onderwerp ook is: ze zorgt ervoor dat je blijft lezen.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het