Ask Semmie

Wat zijn de voordelen van ETF's?

Door Thomas van der Lee op 21 juli 2022 - leestijd: 4 min
Wat zijn de voordelen van ETF's?
Ask Semmie

We zullen het al vaker verteld hebben: bij Semmie vinden we het belangrijk dat er gespreid belegd wordt voor de lange termijn, en dan ook nog op een duurzame manier. Dan is de kans op mooie beleggingsresultaten het grootst. Het beleggingsproduct dat het beste bij deze visie past is de Exchange Traded Fund, beter bekend als de ETF. We duiken dieper in dit product en bespreken wat de voordelen van de ETF voor jou én voor ons zijn.


De ETF maakt een razendsnelle groei door

Zo'n 420 jaar geleden (in 1602) werd in onze hoofdstad het eerste aandeel verhandeld. De Verenigde Oost-Indische Compagnie was de eerste onderneming waarin geldschieters konden beleggen. Het werd de aanzet tot een levendige beurshandel en in die 420 jaar is er veel veranderd.

Niet alleen de manier waarop belegd wordt, is veranderd (vroeger ontvingen beleggers bijvoorbeeld nog dividend in de vorm van specerijen), ook de producten waarin belegd kan worden. Aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, vastgoed, grondstoffen, opties, turbo’s, CFD’s, crypto’s: de manieren waarop belegd kan worden, is in korte tijd enorm snel toegenomen.

Ook de ETF, een beleggingsproduct dat nog relatief jong is, kan toegevoegd worden aan dit rijtje. De ETF is namelijk nog geen 30 jaar oud, maar inmiddels al wel een van de meest populaire beleggingsproducten. Hoe dat kan? Vanwege de relatieve eenvoud van het product en de vele mogelijkheden die het beleggers biedt.


Het idee achter de ETF

De SPDR S&P 500 Trust ETF was in 1993 de allereerste ETF die gelanceerd werd en volgt de S&P 500, een van de grootste Amerikaanse indexen. Inmiddels heeft deze ETF zich opgewerkt tot de grootste ETF ter wereld. Niet vreemd als je de eerste bent.

Maar hoe kan een beleggingsproduct een index volgen? Daarvoor leggen we allereerst uit wat een index is.

Een index kun je zien als een verzamelmandje met aandelen. De AEX is bijvoorbeeld een index. Dit verzamelmandje bestaat uit de top 25 aandelen met de grootste beurswaarde op de Nederlandse beurs.

Ook de S&P 500 is een index. Dit is dan weer een verzamelmandje dat bestaat uit de 500 grootste Amerikaanse bedrijven qua beurswaarde.

Een index is vaak een gewogen gemiddelde van de waarde van die aandelen in dat verzamelmandje, waarbij grote bedrijven wel wat zwaarder meetellen. Zo’n mandje geeft daardoor meestal een goede indruk van hoe goed een markt het doet.

Wat je hierbij moet weten, is dat je niet direct in een index kunt beleggen. Een index bestaat om een indruk te geven van hoe bedrijven en de markt het doen, maar je kunt er niet direct in beleggen. Dat is wel gewenst, omdat je dan meteen in veel verschillende bedrijven tegelijk belegt.

Gelukkig biedt de ETF uitkomst.

Koop je een ETF, dan koop je in feite een mandje met bijvoorbeeld aandelen (of obligaties of grondstoffen), die is opgebouwd met als doel om een bepaalde index te volgen en zo hetzelfde rendement als die index te halen (bijvoorbeeld de AEX).


Waarom zijn ETF’s zo populair?

In de 30 jaar dat de ETF bestaat heeft het product een enorme groei doorgemaakt. In 2003 was het geïnvesteerde vermogen zo’n $0,2 biljoen ($200 miljard). Dit is inmiddels gegroeid tot ruim $10 biljoen in 2021.


Bedrag geïnvesteerd in ETF's (in miljarden dollars):


Die snelle groei heeft de ETF te danken aan de vele voordelen die het beleggers en ontwikkelaars biedt: de ETF zorgt ervoor dat je kan beleggen met een brede spreiding tegen lage kosten en daarnaast enorm veel keuze hebt.


Brede spreiding

De voordelen van een ETF lijken erg op die van een beleggingsfonds: het stelt je namelijk in staat om op een goedkopere manier een heel mandje met bijvoorbeeld aandelen en/of obligaties te kopen. Dit zorgt ervoor dat je het risico dat je bij beleggen loopt kan spreiden: je bent bij een ETF namelijk niet afhankelijk van de prestaties van één aandeel.

Als je een los aandeel koopt en de koers van dat aandeel gaat naar beneden, dan zal meteen je totale rendement naar beneden gaan. Gaat de koers van één aandeel uit een aandelenmandje naar beneden, dan heeft dat slechts een kleine impact op je totaalresultaat.


Lage kosten

Over het algemeen zijn ETF’s beleggingsproducten met lage kosten. Dat komt omdat de ontwikkelaar (of uitgever) er niet zoveel aan hoeft te doen. Er wordt passief belegd en dus hoeven er ook niet veel kosten gerekend te worden.

Een beleggingsfonds wordt bijvoorbeeld actief gemanaged. Het doel is dan ook vaak om beter te presteren dan een index (waarbij een ETF liever een index volgt en daarom ook wel een tracker wordt genoemd). Door dat actieve beleid zullen de kosten ook hoger zijn.


De keuze is reuze

Daarnaast kunnen ontwikkelaars zo creatief zijn als ze maar willen bij het ontwikkelen van ETF’s. Ze kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van filters. Zo kunnen ze ervoor kiezen om bedrijven uit te sluiten die niet duurzaam ondernemen, maar ook om alleen bedrijven te selecteren met een bepaald thema. Zo zijn er ETF’s gericht op aandelen die veel dividend uitkeren, op trends zoals computers en robotisering en zijn er zelfs wiet-ETF’s waarin je kunt beleggen in bedrijven die actief zijn in de cannabis-sector. De keuze is reuze.


Waarom kiest Semmie voor de ETF?

Semmies portefeuilles bestaan volledig uit ETF’s. En dat heeft een reden. De belangrijkste reden voor Semmie om volledig in ETF’s te beleggen heeft te maken met de verhandelbaarheid. Hierdoor kan Semmie orders snel verwerken waardoor er op de dag zelf nog geïnvesteerd wordt. Ook kunnen we sneller uitbetalen dan wanneer we bijvoorbeeld in beleggingsfondsen zouden beleggen. Dat is dan weer fijn voor onze klanten.

Een ander, en ook niet onbelangrijk voordeel, is dat ETF’s Semmie de mogelijkheid geven om onze portefeuille zo in te richten dat we kunnen beleggen volgens onze visie: op een duurzame manier op de lange termijn.

Het aanbod duurzame ETF’s is flink toegenomen nu duurzaam beleggen steeds belangrijker wordt. En omdat duurzaam beleggen steeds belangrijker wordt neemt ook het aanbod duurzame ETF’s weer toe.

Onze analisten nemen de tijd om alle voordelen (en nadelen) van de aangeboden ETF’s te onderzoeken om zo een robuuste beleggingsportefeuille voor onze beleggers op te stellen.

We leggen daarbij de nadruk op duurzaamheid, lage kosten en spreiding. Wij geloven daarbij dat het voorkomen van grote verliezen de basis is voor lange termijn vermogensgroei. Want verlies dat je niet maakt, hoef je ook niet goed te maken. En grote verliezen worden voorkomen door goed te spreiden over verschillende beleggingscategorieën, sectoren en regio’s.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het