Vergeet niet belastingvoordeel te benutten  -  Lees nu waarom

Voorjaarsschoonmaak voor je financiën

Door Thomas van der Lee op 22 maart 2024, leestijd: 4 minuten

Zodra de lente aanbreekt, is het voor veel mensen traditiegetrouw tijd voor een grote voorjaarsschoonmaak. Met een fris huis ben je namelijk helemaal klaar voor de mooie dagen die komen gaan. Maar waarom zou je niet hetzelfde doen met je geldzaken? Een goed overzicht van je financiële situatie zorgt (net als een opgeruimd huis) voor rust in je hoofd.

1. Zet je inkomsten en uitgaven op een rij

Wat er binnenkomt weet je waarschijnlijk wel, maar neem je ook de tijd om te kijken waar je je geld aan uitgeeft? Hoeveel je kwijt bent aan je huur of hypotheek is voor de meeste mensen wel bekend. Maar is het ook bekend hoeveel je kwijt bent aan je boodschappen, verzekeringen en overige uitgaven? Door alles op een rij te zetten, weet je waar je gemiddeld veel geld aan kwijt bent en kun je bewuste keuzes maken om eventueel geld te besparen.

Je hoeft hier niet zelf voor in de weer met Excel. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft namelijk een simpele tool ontwikkeld waar je je inkomsten en uitgaven invoert. Vervolgens zie je meteen hoe je het doet in verhouding tot andere vergelijkbare huishoudens. Je krijgt bovendien tips voor de categorieën waar jij het meeste aan uitgeeft, mocht je daar behoefte aan hebben.

2. Bekijk je abonnementen kritisch

In een paar klikken heb je tegenwoordig al een abonnement afgesloten. Veel mensen hebben mede hierdoor meer abonnementen dan ze denken. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders vijf tot tien abonnementen heeft. Een kwart zit daar zelfs boven. Een voorjaarsschoonmaak is een goed moment om kritisch te kijken naar welke abonnementen je momenteel hebt lopen en waar je echt gebruik van maakt.

3. Regel je belastingaangifte

Vanaf 1 maart is het mogelijk om je belastingaangifte te controleren en in te vullen. Door scherp te zijn op aftrekposten, kun je belasting drukken en geld besparen. De Consumentenbond heeft overzichtelijk voor je op een rij gezet hoe je op een slimme manier belasting kunt besparen.

4. Stap over

Wij houden van niet meer betalen dan nodig. Maar welke Nederlander wel? We staan niet voor niets bekend als zuinig volk, maar verwar zuinig niet met geldbewust. Neem, naast je abonnementen, ook eens je afgesloten contracten onder de loep en kijk of het niet goedkoper kan. Want vraag jezelf eens af: hoe lang zit je al bij dezelfde internetprovider, dezelfde energieleverancier of hoe lang heb je al dezelfde zorgverzekeraar? Overstappen loont. Heb je geen zin om over te stappen, maar wil je wel lagere lasten? Bel je huidige aanbieder dan eens op en kijk of je korting kan krijgen als trouwe klant. Wie niet waagt, wie niet wint.

5. Automatisch geld opzij zetten

Veel mensen kijken aan het einde van de maand hoeveel er nog over is en maken, wanneer dit het geval is, een bedrag over naar de spaarrekening en beleggingsrekening. Om hier meer structuur in te brengen en er verzekerd van te zijn dat je elke maand geld opzij zet, kun je in plaats daarvan een opdracht instellen in je online bankomgeving om maandelijks een bedrag over te maken naar je spaarrekening. Via de Semmie App kun je bovendien een automatische incasso instellen. Zo profiteer je meteen van de voordelen die periodiek beleggen biedt.

6. Heb een duidelijk doel

Een voorjaarsschoonmaak zorgt niet alleen voor een opgeruimd hoofd, maar helpt in veel gevallen ook geld besparen. Dat is leuk, maar het is geen doel op zich. Denk tijdens je voorjaarsschoonmaak daarom ook na over je financiële doelen. Dat kan een nieuwe auto zijn, een lange reis, een studie voor je kind, of misschien wel een potje voor onvoorziene kosten. Als je een specifiek doel hebt, dan heb je ook iets om naar toe te werken en dat motiveert.

Heb je meerdere doelen? Door voor ieder doel een apart potje te maken, houd je goed overzicht. Bij Semmie maak je trouwens kosteloos meerdere potjes aan. En met elk potje kan je duidelijk aangeven waar je voor belegt. Onthoud natuurlijk wel dat beleggen meer risico met zich meebrengt dan sparen.