Trending

Voorjaarsschoonmaak voor je financiën

Door Thomas van der Lee op 15 april 2020 - leestijd: 4 min
Voorjaarsschoonmaak voor je financiën
Trending


De eerste zonnige dag ligt alweer achter ons. De lente is eindelijk begonnen. Ook druk met poetsen, opruimen en klussen? Je bent niet de enige die een grote voorjaarsschoonmaak houdt. Met een fris huis ben je namelijk helemaal klaar voor de mooie dagen die komen gaan. Maar waarom zou je niet hetzelfde doen met je geldzaken? Een goed overzicht van waar je staat op financieel gebied zorgt (net als ’n opgeruimd huis) voor rust in je hoofd. Daarom een aantal slimme tips van Semmie om een financiële schoonmaak te maken. Doe je mee?


1. Zet je inkomsten en uitgaven op een rij

Wat er binnenkomt weet je waarschijnlijk wel, maar neem je ook de tijd om te kijken waar je je geld aan uitgeeft? Hoeveel je kwijt bent aan je huur of hypotheek is voor de meeste mensen wel bekend. Maar is het ook bekend hoeveel je kwijt bent aan je boodschappen, verzekeringen en overige uitgaven? Om alles op een rij te zetten zodat je weet waar je op kunt besparen hoef je niet zelf in de weer met Excel. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) helpt je erbij. Nibud heeft namelijk een simpele tool ontwikkeld waar je je inkomsten en uitgaven invoert. Vervolgens zie je meteen hoe je het doet in verhouding tot andere vergelijkbare huishoudens. En je krijgt ook nog tips voor de categorieën waar jij het meeste aan uitgeeft.


2. Bekijk je abonnementen kritisch

Zeker in een periode waarin we niet naar de bioscoop of een concert kunnen, is het verleidelijk om een extra abonnement af te sluiten om jezelf te vermaken. Wie weet heb je Netflix en Videoland inmiddels uitgespeeld en is het nu tijd voor Disney+ of Amazon Prime. In een paar klikken ben je al lid maar vraag jezelf wel af of je het nu echt wel nodig hebt. Zeker omdat de kosten van je abonnementen ongemerkt hoog op kunnen lopen. Uit recent onderzoek van, daar zijn ze weer, het Nibud blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders 5 tot 10 abonnementen heeft. Een kwart zit daar zelfs boven! Kijk kritisch naar welke abonnementen je momenteel hebt lopen en waar je echt gebruik van maakt.


3. Regel je belastingaangifte

Elk jaar in februari wordt het ons weer duidelijk gemaakt: het is weer bijna tijd om belastingaangifte te doen. Gelukkig is het tegenwoordig allemaal een stuk makkelijker dan vroeger: veel gegevens zijn al van tevoren ingevuld. Dus geen gedoe meer met het invullen van ellenlange formulieren waar je niet wijs uit wordt en een belastingadviseur voor moet inschakelen. Maar door zelf scherp te blijven kun je een hoop besparen en daar wordt je portemonnee ook weer blij van. De Consumentenbond heeft overzichtelijk voor je op een rij gezet hoe je op een slimme manier belasting kunt besparen.


4. Stap over

Wij houden van niet meer betalen dan nodig. Maar welke Nederlander wel? We staan niet voor niets bekend als zuinig volk, maar verwar zuinig niet met geldbewust. Neem, naast je abonnementen, ook eens je afgesloten contracten onder de loep en kijk of het niet goedkoper kan. Want vraag jezelf eens af: hoe lang zit je al bij dezelfde internetprovider, dezelfde energieleverancier of hoe lang heb je al dezelfde zorgverzekeraar? Overstappen loont. Heb je geen zin om over te stappen, maar wil je wel lagere lasten? Bel je huidige aanbieder dan eens op en kijk of je korting kan krijgen als trouwe klant. Wie niet waagt, wie niet wint.


5. Automatisch geld opzij zetten

Elke maand rond de 22ste wordt ons salaris weer gestort. En dan is het maar kijken hoeveel er overblijft voordat ons nieuwe salaris wordt gestort. Naast het betalen van de vaste rekeningen en de abonnementen willen we natuurlijk ook leuke dingen doen, en daar ben je altijd net iets meer aan kwijt dan je vooraf had gedacht. Om er zeker van te zijn dat je sowieso elke maand iets spaart kan je instellen dat er meteen een overschrijving wordt gedaan naar je spaarrekening als je salaris is gestort. Hoef je je daar ook niet meer druk over te maken. Is je spaarpot al genoeg gevuld? Denk er dan aan eens om elke maand een bepaald bedrag te gaan beleggen. Dan profiteer je meteen van een mooie spreiding. Automatische incasso instellen en klaar is Kees!


6. Heb een duidelijk doel

Geld besparen is leuk, maar het is geen doel op zich. Je hebt altijd wel iets te wensen. Dat kan een auto zijn, een reis, of misschien wel een potje voor onvoorziene kosten. Als je een specifiek doel hebt dan heb je ook iets om naar toe te werken en dat motiveert je dan weer extra om je best ervoor te doen. Heb je meerdere doelen? Nog beter! Maak voor ieder doel een potje en je houdt goed overzicht. Bij Semmie maak je trouwens kosteloos meerdere potjes aan. En met elk potje kan je duidelijk aangeven waar je voor belegt. Onthoud natuurlijk wel dat beleggen meer risico met zich meebrengt dan sparen.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.