Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk
Vooroordeel #4: Jammer dat je niet bij je belegde geld kunt..
Beleggen

Als ik mijn geld laat beleggen, dan kan ik er helaas moeilijk bij. Toch? Bij Semmie horen we vaker dit soort rare vooroordelen. Daarom leggen we graag uit hoe beleggen wel werkt. Want beleggen hoeft echt niet zo ingewikkeld te zijn. En jouw geld? Dat is natuurlijk gewoon van jou.

Om alle twijfel meteen weg te nemen: als je je geld met Semmie belegt, kun je er gewoon bij. Dat wij het voor jou investeren, betekent niet dat je geld ergens opgesloten zit. Zoals je altijd kunt inleggen, zo kan je ook altijd (een deel van) je beleggingen weer verkopen. Het geld storten we dan op jouw persoonlijke bankrekening.


Zitten beleggingen nooit vast?

We weten niet precies waar dit vooroordeel vandaan komt. Als je zelf belegt – bijvoorbeeld door direct een aandeel te kopen – of als je je geld laat beleggen zoals bij Semmie, kun je altijd besluiten om een deel van je portefeuille weer te verkopen. Dat is ook wel logisch: je belegt niet om beleggingsfondsen te hebben, maar om ooit iets moois met je geld te doen.

Er bestaan wel uitzonderingen. Bijvoorbeeld als je belegt via een lijfrenteproduct. Denk aan een pensioenproduct, waar je iedere maand geld inlegt, zodat je op je 67e een aanvullend pensioen ontvangt. In dat geval mag je inderdaad niet tussentijds je geld opnemen. De korte uitleg hiervoor: de Belastingdienst ziet je beleggingen op deze manier niet als vermogen (waar je vermogensbelasting over moet betalen), maar als pensioen – inkomen voor later.


Hoe neem ik dan geld op?

Als je klant bent bij Semmie, krijg je een persoonlijk dashboard. Daarin zie je onder meer hoe je beleggingen presteren en in welke fondsen wij voor jou beleggen. Via het dashboard kun je ook geld opnemen.

Zodra jij laat weten dat je een bedrag wil opnemen, gaan wij een deel van je beleggingen verkopen. Dit doen we elke week op dinsdag en vrijdag. Geef je bijvoorbeeld vóór dinsdag 09.00 uur door dat je wil opnemen, dan staat het geld meestal op vrijdag op je bankrekening.


Is het slim ook te verkopen?

Kijk, dat is misschien een lastigere vraag. Als je je belegde geld nodig hebt, dan kun je er gewoon bij. Of dat ook een goed moment is om een deel van je fondsen te verkopen, weten we niet. Misschien sta je lekker in de plus – heb je op dat moment een mooi rendement. En dan verkoop je dus met winst. Maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn.

In het algemeen geloven wij in beleggen voor de lange termijn. Omdat de kans op positief rendement groter is, als je voor langere tijd belegt. Maar het is aan jou om te bepalen hoe hard je je belegde vermogen nodig hebt. Want: het is jouw geld.


Weg met dat vooroordeel!

Het idee dat je moeilijk bij je belegde geld kunt, is gewoon niet waar. Om dit soort vooroordelen de wereld uit te helpen, is Semmie een online campagne begonnen. Daarin ontkrachten we 5 van deze misvattingen. Met een dikke knipoog.

Bekijk al onze YouTube video’s op ons kanaal!

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie