Insights

Vrouwen beleggen beter

Door Thomas van der Lee op 09 mei 2021 - leestijd: 5 min
Vrouwen beleggen beter
Insights

Een ontbijt op bed, een zelfgemaakte tekening en je krijgt een bos bloemen: het is weer Moederdag. Moeders mogen vandaag rusten en worden de hele dag in het zonnetje gezet.

Moederdag zoals wij het kennen is inmiddels alweer ruim 150 jaar oud. De dag is in Amerika begonnen als dag voor de waardering van moeders en waaide in 1925 over naar Nederland. Deze dag waarop vrouwen extra in het zonnetje worden gezet inspireerde ons om onderzoek te doen. Onderzoek naar hoe vrouwen beleggen en of hun gedrag veel verschilt van dat van mannen. En dat is zeker zo. Want alhoewel mannen over vertegenwoordigd zijn in de beleggingswereld blijken vrouwen beter te beleggen.


Mannen domineren de beleggingswereld…

Een kleine 3 miljoen Nederlanders houden zich bezig met beleggen. Of dit nu actief handelen op de beurs is, beleggen in vastgoed of crypto’s, of zijn geld door een vermogensbeheerder als Semmie laat beleggen. Ze doen allemaal iets extra’s met hun geld. Waar een 25-jarige nog gemiddeld zo’n €4.600 aan beleggingen bezit, stijgt dit snel van €15.500 bij een 50-jarige tot ruim €45.000 bij een 80-jarige. Niet verrassend als je nagaat dat hoe ouder je wordt hoe meer vermogen je beschikbaar kan hebben.

Maar hoe zit het met de battle of the sexes op de beurs? Daar is ook een groot verschil zichtbaar. Vrouwen zijn namelijk duidelijk ondervertegenwoordigd. Slechts één op de zeven beleggers in Nederland is vrouw.

Ook bij Semmie hebben we gekeken naar de data, en dat verschilt nogal van het gemiddelde. Want ruim 40% van de beleggers bij Semmie is vrouw! Daar zijn we trouwens best trots op, want er zullen weinig andere beleggingspartijen in Nederland waar dit percentage zo hoog is. We hebben ook gekeken hoe mannen en vrouwen bij ons beleggen.

Uit onze eigen recente gegevens blijkt dat een ongeveer even aantal mannen en vrouwen defensief belegt: iets meer dan 10%. Maar verder is er wel een opmerkelijk verschil zichtbaar. Een kleine 44% van de mannen belegt volgens het neutrale profiel en een ongeveer even groot aandeel kiest voor het offensieve profiel. Bij vrouwen belegt het merendeel juist neutraal 55% en een kleiner deel offensief. Vrouwen beleggen dus minder offensief als mannen, en dat kan nogal wat uitmaken qua rendement. Maar daarover later meer.

Dat het percentage vrouwen dat bij Semmie belegt zo hoog is, kan mede te maken hebben dat je bij Semmie duurzaam belegt. Want uit onderzoek van het Zwitserse UBS blijkt dat 88% van de vrouwen het belangrijk vindt te beleggen in bedrijven die duurzaam handelen. Dus meer beleggende vrouwen zou bijdragen aan een betere, duurzame wereld.


…maar vrouwen beleggen beter

Vrouwen zijn niet het zwakkere geslacht, zeker niet in de beleggingswereld. Ondanks dat mannen dus over gerepresenteerd zijn in de beleggingswereld blijken vrouwen de betere beleggers te zijn. Vrouwen reageren minder impulsief en laten zich minder meeslepen dan mannen.

Laten we trouwens niet iedere belegger over een kam scheren, man of vrouw. We praten vooral over gemiddeldes. Maar mannen hebben nogal eens last van hun testosteron, hebben te veel zelfvertrouwen en nemen daardoor (onverantwoorde) risico’s. Vrouwen hebben daar minder last van, ze mijden liever risico’s. En juist dat helpt om een mooi rendement te realiseren. Waar mannen in het diepe springen, slapen vrouwen er vaak nog een nachtje over. Ze laten zich niet meeslepen door de stijgende en dalende koersen en vrouwen reageren dan ook veel minder impulsief. En juist dat is nodig wanneer je voor de lange termijn belegt. Een beurs die omhoog en naar beneden gaat is namelijk dagelijkse kost, en als je je daar actief van probeert te profiteren kom je vaak bedrogen uit.

Een andere reden waarom vrouwen betere beleggers worden genoemd is omdat mannen vaak actiever zijn op de beurs, wat ook niet bijdraagt aan een goed rendement. Dat de man vaak (ad hoc) beleggingen aan- en verkoopt heeft 2 nadelen. Je zou het misschien niet verwachten maar ten eerste laten ze zich daarbij te veel leiden door hun emoties. En emoties zijn een slechte raadgever als het om beleggen gaat.

Daarnaast kan dat vele handelen ook tot torenhoge transactiekosten leiden. Want bij elke koop- of verkooporder die je bij je broker inlegt betaal je extra kosten. Ter info: bij Semmie betaal je die transactiekosten trouwens niet als je besluit extra in te leggen of op te nemen.


Klein verschil wordt gigantisch bedrag

De Engelse vermogensbeheerder Hargreaves Lansdown heeft de ontwikkeling van de beleggingsportefeuilles van vrouwen en mannen over een periode van 3 jaar met elkaar vergelken om te zien wat het verschil in rendement zou zijn. Vrouwen deden het in deze periode volgens Hargreaves 0,81% beter.

Dat lijkt een klein verschil. Maar als je die 0,81% vertaalt naar een periode van 30 jaar (wat een normale periode is als je belegt voor de lange termijn), dan zouden de beleggingen van vrouwen bijna 25% meer waard zijn dan die van de man.

Doe je als man goed je best en weet je in die 30 jaar in totaal €250.000 bij elkaar te beleggen, dan is de portefeuille van de vrouw €312.500 waard, een verschil van €62.500! Dan is dat kleine verschil van 0,81% toch opeens een gigantisch bedrag geworden.


Vrouwen zijn steeds actiever bezig met hun toekomst

Steeds meer vrouwen zijn bezig met hun (financiële) toekomst en willen financieel zelfstandig zijn. Van de nieuwe beleggers die de afgelopen 5 jaar is gaan beleggen is inmiddels al 46% vrouw. Dat het aantal vrouwelijk beleggers zienderogen toeneemt is niet verwonderlijk. Steeds meer vrouwen zijn economisch onderlegd en zich daardoor bewust van hun financiën. Nadenken over je financiële toekomst - zodat je ook ‘later’ voldoende te besteden hebt - is daarbij essentieel.

De beleggingswereld wordt vaak gezien als een wereld waarin oude grijze mannen in dure pakken de dienst uitmaken. Gelukkig is dat denkbeeld niet meer van deze tijd. Vrouwen die streven naar een duurzame wereld en bezig zijn met hun financiële toekomst zijn in opkomst. Wat ons betreft mag het aantal beleggende vrouwen dus nog meer omhoog. Ga jij daaraan bijdragen?

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het