Ask Semmie

Waarom belegt Semmie in obligaties?

Door Thomas van der Lee op 08 maart 2021 - leestijd: 3 min
Waarom belegt Semmie in obligaties?
Ask Semmie

Obligaties… ze worden vaak in een adem genoemd met aandelen maar zijn toch een stuk minder bekend. Over het aandeel Tesla of het aandeel Shell wordt veel gezegd. Een obligatie van de Nederlandse staat is iets minder populair als gespreksonderwerp. En ook het rendement van obligaties blijft soms ook iets achter als je ze naast aandelen legt. Maar toch hebben we bij Semmie het volste vertrouwen in dit beleggingsproduct. En hier lees je waarom.


Een obligatie?

Laten we bij het begin beginnen. Want wat is een obligatie ook alweer? Zie een obligatie als een lening aan een bedrijf of een land. Als je een obligatie koopt, leen je dus je geld uit. Overheden en ondernemingen gebruiken dat om te investeren; bijvoorbeeld in spoorwegen of in machines. Als vergoeding voor de lening krijgt een obligatiehouder een rente, de zogeheten couponrente.

Het voordeel van obligaties is dat je van tevoren weet wat voor rente je krijgt en wat de looptijd van de lening is. Met obligaties loop je daarom veel minder risico’s dan dat je loopt met aandelen.

Als je wacht tot de looptijd van de obligatie is afgelopen, krijg je jouw inleg plus rente terug. Maar je kunt de obligatie ook al tussentijds verkopen. Dat doe je dan tegen de koers van dat moment. Je kunt met een obligatie dus ook winst of verlies maken door hem tussentijds te verkopen. Ook obligaties kennen een risico, maar die is over het algemeen minder groot dan bij aandelen.


Waarom Semmie belegt in obligaties

Allereerst beleggen we niet in enkele obligaties maar in obligatiefondsen. Een obligatiefonds belegt in obligaties van meerdere (soms wel honderden) bedrijven en landen tegelijk. Een obligatiefonds verschilt daarom ook behoorlijk van een gewone obligatie. Vaak kan je ook met een kleiner bedrag instappen in een obligatiefonds.

Semmie belegt in 2 obligatiefondsen. We zien deze fondsen als de fundering van onze modelportefeuille. Ze zorgen voor een stabiel rendement en omdat ze minder volatiel zijn dan aandelenfondsen verminderen we de blootstelling aan koersschommelingen. Zo proberen we het risico dat onze beleggers lopen te minimaliseren. Al moet natuurlijk ook hier gezegd worden dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst.

Daarnaast bewegen beiden (aandelenfondsen en obligatiefondsen) vaak in tegenovergestelde richting van elkaar. Als de rente laag is doen aandelenfondsen het vaak beter en obligatiefondsen minder goed. Stijgt de rente dan leveren obligatiefondsen vaak weer wat meer op en aandelenfondsen weer minder. Door in beiden te beleggen voorkomen we grote schommelingen in de portefeuille.


Het vinden van de juiste balans

Beleggen is altijd de juiste afweging maken tussen risico en rendement. Hoe hoger het mogelijke rendement dat je nastreeft hoe hoger het risico is. Door aandelen en obligaties te combineren, spreid je het risico dat je loopt terwijl je wel kan streven naar een mooi rendement. Semmie belegt daarom altijd in zowel aandelen- als obligatiefondsen. Zo kunnen we precies de balans vinden tussen het rendement en risico dat bij jou past.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het