Waarom belegt Semmie in obligaties?

Door Thomas van der Lee op 8 maart 2021, leestijd: 5 minuten

Obligaties worden vaak in een adem genoemd met aandelen, maar zijn toch een stuk minder bekend. Over het aandeel Tesla of het aandeel Shell wordt immers veel gezegd. Een obligatie van de Nederlandse staat is iets minder populair als gespreksonderwerp. Dat heeft wellicht te maken met het rendement, dat bij obligaties soms achterblijft als je ze met aandelen vergelijkt.

Toch hebben we bij Semmie het volste vertrouwen in dit beleggingsproduct. Het kan een mooie aanvulling zijn in je portefeuille als dit past bij jouw wensen en persoonlijke situatie.

In het kort:
  • Een obligatie is een lening aan een bedrijf of een land. Hierdoor loop je over het algemeen minder risico dan bij aandelen, je weet van tevoren hoeveel rente je ontvangt en wat de looptijd van de lening is.
  • Je kunt ook de obligaties tussentijds verkopen tegen de koers van dat moment.
  • Obligaties zijn minder volatiel dan aandelen en bewegen bovendien vaak in tegenovergestelde richting. Door in beiden te beleggen voorkomen we grote schommelingen in de portefeuille.

Wat is een obligatie?

Een kleine opfrisser. Want wat is een obligatie ook alweer? Zie een obligatie als een lening aan een bedrijf of een land. Als je een obligatie koopt, leen je dus je geld uit. Overheden en ondernemingen gebruiken dat om te investeren; bijvoorbeeld in spoorwegen of in machines. Als vergoeding voor de lening krijgt een obligatiehouder een rente, de zogeheten couponrente.

Het voordeel van obligaties is dat je van tevoren weet wat voor rente je krijgt en wat de looptijd van de lening is. Met obligaties loop je daarom veel minder risico’s dan dat je loopt met aandelen.

Als je wacht tot de looptijd van de obligatie is afgelopen, krijg je jouw inleg plus rente terug. Maar je kunt de obligatie ook al tussentijds verkopen. Dat doe je dan tegen de koers van dat moment. Je kunt met een obligatie dus ook winst of verlies maken door hem tussentijds te verkopen. Ook obligaties kennen een risico, maar die is over het algemeen minder groot dan bij aandelen.

Waarom Semmie belegt in obligaties

Allereerst beleggen we niet in enkele obligaties maar in obligatiefondsen. Een obligatiefonds belegt in obligaties van meerdere (soms wel honderden) bedrijven en landen tegelijk. Een obligatiefonds verschilt daarom ook behoorlijk van een gewone obligatie. Vaak kan je ook met een kleiner bedrag instappen in een obligatiefonds.

Semmie ziet de obligatiefondsen die zijn opgenomen in onze portefeuilles als de fundering van onze modelportefeuille. Ze zorgen voor een stabiel rendement en omdat ze minder volatiel zijn dan aandelenfondsen verminderen we de blootstelling aan koersschommelingen.

Daarnaast bewegen beiden (aandelenfondsen en obligatiefondsen) vaak in tegenovergestelde richting van elkaar. Als de rente laag is doen aandelenfondsen het vaak beter en obligatiefondsen minder goed. Stijgt de rente dan leveren obligatiefondsen vaak weer wat meer op en aandelenfondsen weer minder. Door in beiden te beleggen voorkomen we grote schommelingen in de portefeuille.

Het vinden van de juiste balans

Beleggen is altijd de juiste afweging maken tussen risico en rendement. Hoe hoger het mogelijke rendement dat je nastreeft, hoe hoger het risico is. Door aandelen en obligaties te combineren, spreid je het risico dat je loopt, terwijl je wel kan streven naar een aantrekkelijk rendement. Hoeveel risico je bereid bent te nemen en hoeveel rendement je na wil streven, is persoonlijk. Semmie belegt daarom in zowel aandelen- als obligatiefondsen.

Tijdens het openen van een rekening vragen we naar hoeveel risico je wil en kunt nemen. Zo vinden we precies de balans tussen het rendement en risico dat bij jou past.