Ask Semmie

Waarom belegt Semmie niet in individuele aandelen?

Door Thomas van der Lee op 08 februari 2021 - leestijd: 5 min
Waarom belegt Semmie niet in individuele aandelen?
Ask Semmie

“Tesla naar recordhoogte, aandelen van de automaker blijven maar stijgen” kopte laatst een nieuwsartikel over een van de meest populaire aandelen van dit moment: het aandeel Tesla.

En eerlijk is eerlijk. Het aandeel Tesla maakt(e) een prachtige rit op de beurs door. In het begin van 2020 was een aandeel Tesla rond de $88 waard. Een jaar later is dit een kleine $850. Een stijging van ruim 850%!

En niet alleen het aandeel Tesla deed het goed het afgelopen jaar, ook vele andere aandelen maakten prachtige ontwikkelingen door. Zo stegen de aandelen van respectievelijk Amazon en Apple in één jaar tijd met ruim 64% en 70%. Minder indrukwekkend dan Tesla, maar wel knap als je weet dat deze bedrijven al iets langer meegaan op de beurs.

Deze mooie positieve rendementen doen de vraag opborrelen waarom Semmie belegt in beleggingsfondsen en niet in individuele aandelen. Een legitieme vraag. Zeker als je naar dit soort cijfers kijkt. Maar bij Semmie kijken we naar meerdere factoren.


Beleggen bij Semmie

Bij Semmie beleggen we volgens een aantal beleggingsovertuigingen. Zie dit als een bundeltje spelregels die betrekking hebben op hoe wij het (beleggings)spel willen spelen. Het zijn de principes die we aanhangen als we beleggen. Op die manier streven we ernaar om een zo goed mogelijk rendement halen, waarbij we altijd investeren in een goede toekomst. Onze beleggingsovertuigingen hebben betrekking op periodiek beleggen, spreiding, de lange termijn en duurzaamheid. We geven een klein overzicht per onderwerp:


1. Periodiek beleggen

Niemand weet wat het beste moment is om in te stappen. Koersen gaan nu eenmaal op en neer, en de koersen van vandaag zijn anders dan de koersen van morgen. Voor periodiek beleggen ben je niet afhankelijk van het juiste instapmoment, omdat je per periode een vast bedrag inlegt. Door de ontwikkelingen op de beurs koop je de ene maand je beleggingen wat goedkoper en de andere maand wat duurder in. Op deze manier zorg je voor een mooie gemiddelde aankoopprijs. Dan ben je veel minder afhankelijk van koersschommelingen en dat ene instapmoment.


2. Spreiding

Wij geloven dat het voorkomen van grote verliezen de basis is van lange termijn vermogensgroei. Want verlies dat je niet maakt, hoef je ook niet goed te maken. Grote verliezen worden voorkomen door goed te spreiden over verschillende beleggingscategorieën, sectoren en regio’s. De verdeling van beleggingen over verschillende categorieën zoals aandelen, vastrentende waarden, vastgoed en grondstoffen is het belangrijkste voor het eindresultaat.


3. Lange termijn

Koersen bewegen op korte termijn vaak grillig, maar over de lange termijn laten ze een stabiele positieve ontwikkeling zien. Daarom kijken wij ook graag naar de toekomst. De koers van morgen is niet te voorspellen, maar historisch gezien worden beleggingen over de lange termijn wel meer waard.

Hoe langer je belegt, hoe groter de kans is dat je beleggingen meer waard worden. Als je met die instelling belegt, maakt het niet uit wat de koers vandaag of morgen is. Het belangrijkste is een steady rendement op lange termijn. En dat is waar Semmie voor belegt.


4. Duurzaamheid

Het loont om te beleggen in bedrijven die duurzaamheid serieus nemen. Onderzoeken hebben aangetoond dat duurzame bedrijven een gezonder toekomstperspectief hebben en ook langer blijven bestaan. De duurzame resultaten van een onderneming beïnvloeden de financiële resultaten positief. Het rendement van duurzame beleggingen doet daarom niet onder voor andere beleggingen.


Aandelen of beleggingsfondsen?

Terug naar de discussie tussen individuele aandelen vs. beleggingsfondsen. Als je belegt in aandelen word je voor een klein stukje eigenaar van het bedrijf waar je het aandeel van bezit. Als je dus een aandeel Tesla in bezit hebt, ben je voor een heel klein stukje Elon Musk. Dat kan zo zijn voordelen hebben, maar ook zijn nadelen. Gaat het goed met het bedrijf, dan zie je dat meteen terug in je rendement. Dat zal omhoogschieten. Maar gaat het minder, dan zie je dat ook meteen terug: koersdalingen geven je portefeuille meteen een flinke deuk.

Als je belegt in een beleggingsfonds dan wordt jouw geld, en dat van heel veel andere beleggers verdeeld over allerlei soorten beleggingen in hetzelfde thema. Dit kan een mix zijn van aandelen, maar ook van obligaties of zelfs vastgoed. Je kan op die manier je inleg spreiden over verschillende sectoren, landen of bedrijven.

Zo zijn er beleggingsfondsen die beleggen in 100 tot soms wel meer dan 1.000 verschillende aandelen. Als één van die aandelen het minder doet dan zal dit niet meteen een grote impact hebben op je portefeuille. Maar aan de andere kant als er een aandeel uitschiet, zal de impact op het totaal ook minder groot zijn.


Semmie en beleggingsfondsen

Als je kijkt naar onze beleggingsovertuigingen, dan zie je dat we bij Semmie staan voor spreiding en periodiek beleggen voor de lange termijn. Daar horen beleggingsfondsen bij. Wie voor de langere termijn belegt, kiest voor een goed gespreide portefeuille. Daarom beleggen we ook in aandelen- én obligatiefondsen. We willen het risico dat we lopen minimaliseren terwijl we het rendement proberen te maximaliseren. We weten dat in het verleden behaalde rendementen geen garantie voor de toekomst bieden en daarom laten we ons ook niet beïnvloeden door de flinke stijgingen die enkele individuele aandelen hebben doorgemaakt. Er zijn namelijk ook genoeg gevallen bekend waarbij het minder is afgelopen. Neem het aandeel Gamestop bijvoorbeeld. Een enorme hype zorgde voor een gigantische stijging van het aandeel, waar slechts enkelen van profiteerden. Inmiddels blijft de koers maar dalen.

En over dat aandeel Tesla gesproken? Ook wij bij Semmie beleggen in Tesla. Maar wel via een van onze duurzame beleggingsfondsen: het UBS MSCI USA Climate Paris Aligned UCITS fonds. Dus ook wij hebben de afgelopen maanden een mooi ritje gemaakt!

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het