Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk
Beleggen

Als je belegt, betaal je altijd kosten. Bij Semmie betaal je een all-in fee. Als je dus wilt storten of opnemen, kopen of verkopen, betaal je geen extra geld. Daarnaast betaal je ook fondskosten. Dat komt omdat Semmie belegt in beleggingsfondsen. Die selecteren de aandelen en obligaties in die fondsen. En daar betalen we ze voor. In deze video legt Bas je uit wat fondskosten zijn.

Fondskosten bestaan uit drie delen:

  1. Beheervergoeding: dit is de vergoeding die je betaalt aan de beheerder van een fonds.
  2. Transactiekosten: deze kosten zitten in het fonds zelf. Daar worden aandelen en obligaties van gekocht en verkocht.
  3. Handelskosten: dit zijn de moeilijkste. Een voorbeeld: de verkoper van een fonds wil het fonds verkopen voor €37. Maar de aankoper van het fonds wil er €35 voor betalen. Dan is de biedprijs €35 en de laatprijs €37. Wat daartussen zit is de spread. Om de handelskosten te berekenen, moeten we daar volgens de wetgeving de helft van nemen. Je kunt dus eigenlijk zeggen dat de helft van de spread de handelskosten zijn.

Fondskosten betaal je niet los. Ze zitten in je rendement verrekend. Dus stel dat je 5% winst maakte in een fonds, maar de kosten waren 0,25%, dan heb je 4,75% winst (of rendement) gemaakt. En dat zie je terug in je dashboard.


Dus:

Semmie belegt in fondsen. Die fondsen maken kosten. Die kosten zitten al in je rendement verwerkt, maar we noemen ze toch. Omdat je zo beter aanbieders kunt vergelijken.

Heb je nog vragen over de fondskosten? Of heb je andere vragen over Semmie? Stel je vraag in de chat!

Ook interessant voor jou?

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie