Begin ook goed voorbereid met beleggen  -  Download e-book

Waarom het slim is om je geld voor je te laten beleggen

Door Thomas van der Lee op 28 april 2022, leestijd: 5 minuten

Veel beleggers laten zich verleiden door de hoge rendementen die mogelijk te behalen zijn als je zelf de touwtjes in handen neemt. Denk hierbij aan vroeg investeren in een aandeel dat later populair wordt, investeren in ‘meme-stocks’ zoals GameStop of geluk hebben met investeren in een cryptomunt waarvan de koers de volgende dag omhoog knalt.

In het kort:
  • Zelf beleggen kan aantrekkelijk lijken vanwege de hoge potentiële rendementen, maar het brengt vaak hogere kosten, sneller foute beslissingen en teveel risico met zich mee. Bovendien verliezen 80% van de zelf beleggers geld op de beurs.
  • Bij Semmie wordt je vermogen op een gespreide en strategische manier belegd, gebaseerd op een risicoprofiel dat past bij jouw doelen en risicobereidheid. Dit helpt om verlies te minimaliseren en rendement te maximaliseren.
  • Semmie heeft de kennis en ervaring om verstandig te beleggen, zelfs tijdens marktcrashes. We zorgen voor een stabiele groei van je vermogen zonder onverantwoorde risico’s, waardoor je vermogen veilig en gestaag kan groeien op de lange termijn.

Dan valt het rendement dat wordt behaald bij een steady vermogensbeheerder misschien al snel wat tegen. Maar we kennen allemaal wel het verhaal van de haas en de schildpad. Voor wie het verhaal toch niet kent, het is hier te lezen. Het moraal van dat verhaal is dat langzaam-maar-zeker-werk leidt tot goede resultaten en dat overhaast te werk gaan vaak leidt tot het niet behalen van je doel.

Het gevaar van zelf beleggen

Zelf aan de slag gaan met je beleggingen klinkt interessant: je houdt namelijk zelf de touwtjes in handen. Daarbij maak je zelf de keuze waar je in wilt beleggen. Moet iets duurzaam zijn of niet? Wil je beleggen in een aandeel of toch een beleggingsfonds? En wil je enorm veel risico nemen, of zo min mogelijk risico?

Het allerbelangrijkste voor de zelf belegger is hier natuurlijk het rendement. Door zelf je beleggingen te selecteren doe je een poging om een mooi rendement over je inleg te behalen. Net als de haas spring je uit de startblokken, want er zijn genoeg mogelijkheden en opties om rendement te behalen, en vaak worden er dan meerdere beleggingen aangekocht om zo een eigen portefeuille op te bouwen. Maar is deze manier van beleggen slim?

Zeker als je niet de kennis hebt om te weten waar je in belegt, en de tijd hebt om dit te leren, is het niet slim om zelf aan de slag te gaan. Het schijnt zelfs zo te zijn dat 80% (!) van de beleggers die zelf handelen geld verliezen op de beurs. Ondanks alle succesverhalen die je her en der hoort.

Dat komt omdat je als belegger veel meer kosten maakt, foute beslissingen neemt en vaak teveel risico neemt. Tel daarbij op dat als je eenmaal een foute beslissing hebt genomen, je eerst het verlies moet compenseren en dat je daarna pas toekomt aan het behalen van winst. Vaak gaat dit gepaard met het nemen van nog meer risico waardoor je in een negatieve spiraal terechtkomt.

Pas dus op als je zelf aan de slag wilt gaan, kies hier alleen voor als je zeker weet dat je de tijd én kennis hebt om hier actief mee bezig te zijn.

Het voordeel van een vermogensbeheerder

Een vermogensbeheerder is een gespecialiseerd bedrijf dat het vermogen van haar klanten beheert. In de praktijk: een bedrijf dat geld van vermogende mensen belegt. En met vermogende mensen bedoelen we niet de rijken met meer dan €100.000 op hun spaarrekening, iedereen die wat extra geld over heeft om te gaan beleggen is vermogend.

Soms is het doel van een vermogensbeheerder om het vermogen zo goed mogelijk te beschermen. Tegen de oplopende inflatie bijvoorbeeld. Maar vaak is het doel om de inleg te laten groeien naar een mooi bedrag. De achterliggende gedachte hierbij is dat het niet draait om uit de startblokken te springen, maar steady naar een doel toewerken. Net zoals de schildpad uit het verhaal dat doet.

Bij een vermogensbeheerder beleg je dan ook voor de lange termijn met een specifiek doel voor ogen. Het kan zo zijn dat je eerder met pensioen wilt of een wereldreis wilt maken. Dan werk je door te beleggen naar dat doel toe. Je legt geld in met de bedoeling om er meer van te maken. Beleg je bij een vermogensbeheerder dan neem je geen onverantwoorde risico’s. Dat komt omdat je belegt via een profiel dat past bij het risico dat jij wilt én kunt dragen en bij het rendement dat je wilt behalen (het risicoprofiel).

Een belangrijk uitgangspunt hierbij is dat de beleggingen worden gespreid. Je belegt niet in één belegging (bijvoorbeeld volledig in Shell) maar in soms wel meer dan 2.000 tegelijk. Dat komt omdat er wordt belegd in beleggingsfondsen. Deze kun je zien als mandjes met aandelen van meerdere bedrijven. Het doel hiervan is om het risico dat je loopt te minimaliseren terwijl het rendement wordt gemaximaliseerd. Alles is erop gericht om het maken van verlies te voorkomen, want verlies dat je niet maakt hoef je ook niet goed te maken.

Een vermogensbeheerder is dus zo gek nog niet

In een tijd waarin de beurs een enorme positieve ontwikkeling doormaakt lijkt het interessant om zelf aan de slag te gaan: de koersen blijven namelijk maar doorstijgen. Maar juist daar ligt het gevaar, want je weet nooit wanneer er een crash komt.

Tijdens koersdalingen is er sprake van een algehele sell-off in de aandelenmarkt: beleggers verkopen massaal beleggingen om te redden wat er te redden valt. Bij gebrek aan kopers storten de koersen in elkaar.

Juist dan is het de kunst om het hoofd koel te houden, want koersen dalen nu eenmaal sneller dan dat ze stijgen. Bij Semmie doen we dat. Want we hebben inmiddels genoeg kennis en ervaring om de juiste beslissingen te maken en niet in paniek te raken. We proberen zelfs te profiteren van dalende koersen. Op die manier doen we er alles aan om het rendement van onze beleggers te optimaliseren. In goede, en in minder goede tijden. Een vermogensbeheerder is dan ook zo gek nog niet.