Ask Semmie

Waarom is het beleggersprofiel zo belangrijk?

Door Thomas van der Lee op 06 december 2021 - leestijd: 5 min
Waarom is het beleggersprofiel zo belangrijk?
Ask Semmie

Je doet je gordel om tijdens het autorijden, installeert een virusscanner op je computer en beveiligt je mobiele telefoon netjes met een pincode. Het is duidelijk: we lopen niet graag meer risico dan nodig. Waarom zou je dat dan wel met je beleggingen doen? Om dat te voorkomen maken we niet gebruik van gordels of virusscanners of pincodes, maar hebben we iets anders: het beleggersprofiel.

Het beleggersprofiel helpt je om het risico dat je kunt en wilt lopen te bepalen. En met een uitgebreide vragenlijst zorgen we ervoor dat dat altijd is aangesloten op je persoonlijke en financiële situatie.


Even opfrissen: wat is een beleggersprofiel ook alweer?

De ene belegger is de andere niet. Waar de een graag wat meer risico’s neemt gaat de andere belegger die risico’s het liefst zo veel mogelijk uit de weg.

Als je gaat beleggen, willen we natuurlijk graag dat je belegt met een profiel dat bij jouw persoonlijke en financiële kenmerken past én een juiste inschatting maakt van hoeveel risico’s jij kan lopen. Voordat je begint met beleggen stellen we je daarom vragen over beleggen, maar ook over je risicobereidheid, kennis en ervaring, financiële positie en beleggingsdoel. Op basis daarvan delen wij jou in, in één risicoprofiel.

Een risicoprofiel kun je zien als een afspraak die we gebruiken om jouw geld op een bepaalde manier te beleggen. Zo ligt er vast hoeveel er belegt mag worden in aandelenfondsen en hoeveel in obligatiefondsen. Het risicoprofiel geeft hierbij een indicatie wat het verwachte rendement is en natuurlijk wel risico je hierbij loopt.

Bij Semmie hanteren we 4 risicoprofielen die oplopen in mate van risico: defensief, neutraal, offensief en zeer offensief.

Ons defensieve risicoprofiel richt zich op risicomijdende beleggingen. Daarom beleggen we voor ongeveer 70% in obligatiefondsen en voor 30% in aandelenfondsen. Bij het neutrale profiel is deze verdeling ongeveer 50/50. Bij het offensieve risicoprofiel loop je verhoudingsgewijs weer wat meer risico. Je bent dan voor ongeveer 70% belegd in aandelenfondsen en voor 30% in obligatiefondsen. Bij het zeer offensieve risicoprofiel is het aandeel aandelenfondsen het grootst (100%), het aandeel obligatiefondsen is daarbij logischerwijs 0%.


Waarom het juiste beleggersprofiel nu zo belangrijk is

Het kan zijn dat je niet zit te wachten op het invullen van een vragenlijst waarin we vragen stellen over je persoonlijke en financiële situatie. Maar de vragen én de antwoorden die je erop geeft zijn wel belangrijk. Het geeft ons en jezelf namelijk een goed beeld of beleggen wel bij je past. En zo ja, welk risicoprofiel het beste bij je aansluit.

Wat ook belangrijk is, is dat de antwoorden die je geeft voor een groot deel gaan bepalen wat je verwachte rendement gaat zijn en welk risico je daar dus bij loopt. En dat is weer belangrijk als je kijkt naar je beleggingshorizon. Je beleggingshorizon is de periode dat je een bedrag wil en kan beleggen, zonder dat je het nodig hebt voor andere dingen.

Laten we het verhelderen met een voorbeeld: stel je bent aan het beleggen voor je pensioen. Als je 28 bent dan kan je ervan uitgaan dat het nog 40 jaar duurt voordat je daadwerkelijk met pensioen mag (niet echt motiverend… we weten het). Heb je op je 28ste al vermogen beschikbaar om te beleggen dan kan je ervoor kiezen om wat offensiever te beleggen en wat meer risico te nemen. De reden daarvoor is dat je in principe nog genoeg tijd hebt om eventuele koersdalingen op te vangen.

Maar wat als je nu 67 bent en je hebt het geld volgend jaar nodig? Dan zou het een stuk minder slim zijn om hetzelfde trucje uit te halen. Mochten de koersen plotseling dalen, dan heb je veel minder tijd om die dalingen goed te maken. Een wat meer defensieve houding is dan meer gewenst.

Het juiste beleggersprofiel ondersteunt je dus in het maken van de juiste keuzes voor jouw persoonlijke financiële toekomst.


Zo bepalen we een beleggersprofiel

Wanneer je bij Semmie een beleggingsrekening opent, beantwoord je een aantal open en een aantal meerkeuzevragen. Deze vragen gaan over je kennis en ervaring, hoeveel je wilt inleggen, wat je doel is, hoe je aankijkt tegen risico's en hoe belangrijk je duurzaamheid vindt. Maar we stellen ook vragen over de bron van je inkomen en de herkomst van je vermogen. Dit doen we niet omdat we nieuwsgierig zijn, maar dat het belangrijk is dat jij belegt met de juiste intenties. Zo kunnen we bijvoorbeeld het witwassen van geld natuurlijk niet faciliteren.

Aan de hand van je antwoorden stellen wij vast of beleggen iets voor jou is, en zo ja, welk risicoprofiel het beste bij je past. Het invullen van de vragenlijst bedraagt niet meer dan 5 minuten.

De ene belegger is de andere niet. Daarom is het belangrijk voor Semmie om op de juiste manier erachter te komen wat voor type belegger iemand is, zodat we zijn of haar inleg op de juiste manier kunnen investeren


Beleggersprofiel blijven volgen of toch wijzigen?

Je beleggersprofiel ligt niet voor altijd vast, maar kan veranderen in de tijd. Het kan namelijk zijn dat er grote veranderingen optreden in je persoonlijke of financiële situatie. Denk bijvoorbeeld aan samenwonen, het krijgen van een kind of misschien wil je wel eerder met pensioen of de studie van je kind financieren. Op die momenten kan het slim zijn om je beleggersprofiel te wijzigen om iets meer of minder risico te lopen.

Bij Semmie vragen we elk jaar aan onze beleggers om de vragenlijst opnieuw in te vullen. Zo kijken we samen of het gekozen profiel nog past bij je situatie en wensen. Zo zorgen we er samen voor dat het risico en het rendement van je beleggingen zo goed mogelijk aangesloten blijven op je persoonlijke situatie.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het