Ask Semmie

Waarom is spreiding belangrijk?

Door Thomas van der Lee op 04 december 2020 - leestijd: 2 min
Ask Semmie

Bij een goede spreiding beleg je in verschillende financiële instrumenten, sectoren en geografische gebieden. Op deze manier verminder je het risico dat je loopt.

Net zoals het aan de roulettetafel niet slim is om je hele vermogen op rood in te zetten, is het ook niet slim om dit met je beleggingen te doen. Je bent dan namelijk veel vatbaarder voor koersdalingen. Daarom is het belangrijk om bij beleggen voor een goede spreiding te zorgen.


Wat zijn de voordelen van een goede spreiding?

Het doel is om het rendement te maximaliseren door te beleggen in verschillende gebieden die elk anders reageren op eenzelfde situatie. Op deze manier proberen we het risico dat je loopt te minimaliseren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de ene sector het erg lastig heeft terwijl de andere sector het juist heel erg goed doet. Zo worden je beleggingen beschermd tegen tegenvallende prestaties.

Bij Semmie zorgen we er altijd voor dat de risico’s die we lopen beperkt zijn. Dit doen we door te spreiden. We beleggen in verschillende aandelen- en obligatiefondsen, verschillende sectoren en in markten over heel de wereld. Er zijn namelijk altijd wel sectoren of bedrijven die ervan profiteren als ergens anders verlies wordt geleden.


Spreiding in de tijd: periodiek beleggen

Het is ook belangrijk om je beleggingen in de tijd te spreiden. Als je een groot bedrag in een keer inlegt ben je afhankelijk van dat ene instapmoment. Stijgen de koersen, dan kun je een leuke klapper maken. Maar dalen de koersen, dan sta je ineens flink in de min. Daarom is het verstandig maandelijks een kleiner bedrag in te leggen. Zo betaal je meteen een mooie gemiddelde aankoopprijs voor je beleggingen.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het