Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk
Waarom je met beleggen niet op je hart moet vertrouwen
Beleggen

Wanneer het wat minder gaat op de beurs, roept je gevoel misschien direct: “ik moet stoppen met beleggen!”. Maar dit is vaak niet verstandig om te doen. Waarom niet? Omdat beleggen voor de lange termijn bedoeld is. Ik ga je uitleggen waarom je meestal niet op je hart moet vertrouwen als het om beleggen gaat.


Focus op de lange termijn

Als je kijkt naar het verloop van de beurs over de jaren, zie je een steady stijgende lijn. Maar als je inzoomt, zie je wat anders. Je ziet dat er veel pieken en dalen in de lijn zitten. Net als het leven eigenlijk ;). En dat is nu precies waarom je aan de lange termijn moet denken als je gaat beleggen. Of, zoals superbelegger Warren Buffet zegt: “My favorite holding period is forever.”


Geen paniek!

Nou heb je bij Semmie meestal een bepaald doel waarvoor je gaat beleggen, dus ‘forever’ zal er voor de meeste mensen niet inzitten. Daarom vertellen wij onze klanten dat je niet verrast moet zijn als het even wat minder gaat met de beurs. Je kunt dit namelijk verwachten als je kijkt naar de geschiedenis. De kunst is dus om niet in paniek te raken en niet mee te gaan in de waan van de dag. Op de lange termijn kun je dit namelijk waarschijnlijk prima opvangen als de beurzen weer omhoog gaan!


De markt corrigeert zichzelf

Maar dat rationeel denken, dat is moeilijk als je de beurs ziet kelderen. Daar gaat je wereldreis of de rechtenstudie van je kind! Je automatische reactie is dan misschien om je geld van je beleggingsrekening te halen. En het allemaal weer bij te storten als de beurs weer omhoog schiet. Maar dat zou je meestal niet moeten doen. Het zit zo: de beurs corrigeert zich – als je naar de geschiedenis kijkt – namelijk vanzelf op de lange termijn. En wanneer de koers daalt, krijgen beleggingsfondsen de kans om aandelen en obligaties in robuuste, duurzame bedrijven te kopen tegen een lagere prijs voor Semmie. Je krijgt dan als het ware meer waar voor je geld.


Uitverkoop

Je kunt dus het beste fondsen kopen wanneer ze ‘in de uitverkoop zijn’. Dat koopjesjagen, daar zijn Nederlanders doorgaans best goed in. Maar hoe weet je nou wanneer een aandeel op z’n goedkoopst is? Niet! Daarom kun je het beste periodiek beleggen. Zo verminder je het risico dat je net instapt op een ongunstig moment en meer voor hetzelfde betaalt. Daarnaast ben je niet de hele dag bezig met je portefeuille. Wij wel, dus wij kijken voor jou wat de beste balans is binnen jouw gekozen risicoprofiel. De spreiding is in het profiel altijd belangrijk. Semmie belegt in fondsen die op hun beurt soms uit meer dan 1600 aandelen bestaan. Zo blijven we samen verstandig met jouw beleggingen omgaan.


Vertrouw op Semmie

Laat de waan van de dag aan je voorbij gaan door je beleggingen aan Semmie over te laten. Bij Semmie beheren we jouw beleggingen in verschillende fondsen en houden we in de gaten wat de beleggingen doen. We gaan af op onze experts en data in plaats van gevoel. Meer weten? Stel een vraag in de chat!

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie