Waarom je niet actief wilt meesurfen op de golven van een beursrally

Door Thomas van der Lee op 9 januari 2024, leestijd: 4 minuten

Eens in de zoveel tijd is er sprake van een beursrally, een korte periode waarin de koersen (flink) omhoogschieten. Deze stijging smaakt naar meer, waarbij je de neiging hebt om actiever te worden: vaker de voortgang bij te houden of eerder te willen inleggen of onttrekken. Actief meesurfen op de golven van de beursrally is echter geen recept voor succes. Als belegger kun je veel beter een plan volgen en je daaraan houden.

In het kort:
  • Actief inspelen op beursrally’s door vaker te handelen of winst te nemen is onverstandig. Emoties zoals hebzucht en angst leiden namelijk vaak tot impulsieve beslissingen die op de lange termijn averechts werken.
  • Een gedisciplineerde beleggingsstrategie, gebaseerd op periodiek beleggen en vasthouden aan een langetermijnplan, is effectiever dan mee te surfen met de grillen van de beurs.
  • Wie succesvol wil beleggen kan zich beter niet laten leiden door de waan van de dag en de emoties die daar (onbewust) bij komen kijken.
  • Een vermogensbeheerder als Semmie helpt je bij het bewaren van rust en afstand.

 

De neiging om actie te ondernemen

In tijden dat het goed gaat op de beurs is het een menselijke neiging om actiever bezig te willen zijn met je beleggingen, door bijvoorbeeld vaak de voortgang te controleren, meer in te willen leggen en beleggingen aan te willen kopen. Beleggers worden in zo’n periode immers met hun neus op de feiten gedrukt over hoe krachtig beleggen kan zijn. Bij zelfbeleggers heerst daar bovenop nog de gedachte dat ze hun positieve resultaten te danken hebben aan hun eigen beleggingsexpertise en niet per se aan het goede beursklimaat dat dan heerst. Zij komen ook in de verleiding om een deel van hun winst te onttrekken en wellicht te beleggen in risicovollere producten.

In tijden dat het minder goed gaat op de beurs, gebeurt het tegenovergestelde. Beleggers worden zenuwachtig en onrustig, stoppen met inleggen of vragen zich zelfs af of ze hun beleggingen helemaal moeten verkopen.

En dat terwijl dit paradoxaal omgedraaid juist logischer zou zijn. In mindere tijden, als de koers relatief laag is, kun je immers meer beleggingen aankopen voor hetzelfde bedrag dan in goede tijden, wanneer de koers relatief hoog is.

Dit betekent niet per se dat je moet stoppen met inleggen nu het goed gaat. In principe kunnen we er, kortgezegd vanwege het kapitalisme, namelijk vanuit gaan dat beleggingen in het algemeen meer waard worden. Let op: dit betekent niet dat elke belegging ooit meer waard zal worden, of dat alle beleggingen alleen maar in waarde zullen stijgen. Hiermee bedoelen we dat op de lange termijn beleggingen in het algemeen een stijgende lijn laten zien als we naar historische rendementen kijken.

Aan je beleggingsplan houden

Het beste wat je voor je rendement kunt doen is daarom de ‘hands off’-methode. Stoïcijns beleggen voor de lange termijn, zonder je te laten leiden door de waan van de dag en het heersende beursklimaat. Wie de eeuwenoude Griekse filosofie nastreeft, ontkent niet dat emoties bestaan en onderdrukt deze niet, maar kiest ervoor om zich er niet meer door te laten leiden.

Bij Semmie geloven we daarom in de kracht van periodiek beleggen. Wie beleggingen aankoopt in zowel goede, als minder goede tijden, doet dit in zowel duurdere als goedkopere periodes. Hierdoor kun je uiteindelijk een mooi gemiddeld rendement realiseren.

Het brengt ook rust met zich mee; het bijkomende voordeel van periodiek beleggen. Je hoeft niet meer bezig te zijn met of je nu wel of niet moet inleggen en in wat voor sector, regio of beleggingscategorie dat dan zou moeten zijn. Natuurlijk is er niets mis met je inlezen in het economische nieuws, je wil wellicht ergens over te praten hebben bij een diner met vrienden, maar het is geen vereiste om goede beleggingsresultaten te halen.

Een plan bedenken voor je beleggingen, en vervolgens standvastig periodiek beleggen en je hierbij niet laten leiden door emoties, is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Zelfs bij de meest ervaren beleggers kunnen de emoties ‘angst’ en ‘hebzucht’ een rol spelen. En dat is ook niet gek; wie een gedeelte van zijn vermogen ziet verdampen, door bijvoorbeeld een pandemie die niemand zag aankomen, weet rationeel wel dat hij positieve rendementen zal zien, maar niet wanneer dit zal zijn. Wanneer het goed gaat op de beurs, is het tegelijkertijd heel verleidelijk om een gedeelte weg te snoepen voor een financieel doel op de korte termijn, zoals een nieuwe auto of een mooie reis.

Het voordeel van vermogensbeheer

Dat is het voordeel van beleggen bij een vermogensbeheerder als Semmie. Deze fungeert als een extra bescherming tegen je (onbewuste) emoties. Natuurlijk blijf je zelf altijd in controle en kun je opnemen of inleggen wanneer je wilt. Toch is het bij een vermogensbeheerder gemakkelijker om afstand te bewaren en de ‘hands off’-methode toe te passen.

Dit komt vanwege het ervaren team dat achter de schermen voor je klaarstaat en dat met zorg een portefeuille voor je heeft ingericht. Door handmatig een periodieke storting in te plannen of een automatische incasso in te stellen, wordt het daarnaast een gewoonte om te beleggen en laat je je niet meer leiden door de waan de dag. Heb je toch nog zorgen of vragen? Dan kun je 7 dagen per week van 08:00 tot 22:00 uur bij ons terecht.

Bij het openen van een rekening, wordt er bovendien door middel van een vragenlijst een beleggingsplan aan de hand van onze jarenlange expertise opgesteld. Onze tool ‘Doelverwachting’ helpt je vervolgens op koers te blijven om je aan dit plan te houden en je beleggingsdoel te behalen. Wanneer je bijvoorbeeld onttrekkingen doet, of je automatische incasso stopzet, zal de tool vertellen wat voor impact dit heeft op je verwachte resultaat.

Het zijn allemaal factoren die je helpen rust en afstand te bewaren. Oftewel: doelgericht beleggen.