Money facts

Waarom je vroeg moet beginnen met beleggen voor je kind

Door Lodewijk op 26 juli 2019 - leestijd: 3 min
Money facts

De financiële toekomst van je kind is misschien niet het leukste onderwerp dat je kunt bedenken. Maar belangrijk is het natuurlijk wel. Want wat kost een kind nou precies en hoe komen de dromen die je voor je kind hebt binnen handbereik? In deze video helpt Marjan je een eindje op weg.

Dat een kind geld kost, veel geld, dat weten we allemaal. Maar ja, wat doe je vervolgens met dat gegeven? Het duizelt je waarschijnlijk als je hoort dat een kind tot aan zijn 12e verjaardag €50.000 kost, en tot zijn 18e zelfs €100.000. Om maar niet te spreken van de forse overheidsbezuinigingen, waardoor studeren steeds lastiger wordt. En het op eigen benen leren staan in een studentenwoning, zittend op een sinaasappelkistje, dat is al helemaal niet voor veel mensen weggelegd. Tenzij je een geldboom in de tuin hebt, of je ouders zwemmen in het geld.


Van toekomstdroom naar studiegeld
Maar hoe kan je dan toch zorgen dat die wensen waarheid worden? We geven je een paar voorbeelden: Die peperdure rijlessen bijvoorbeeld. €2.500 moet je daar maar liefst voor uittrekken. Maar als je nu gewoon begint met €12 per maand opzij te zetten, dan bouw je daar al een mooi potje voor op. En die studie waarvan je dacht: het gaat nooit lukken. Als je dat met €50 per maand doet, dan komt ‘ie echt binnen handbereik. En om nou te voorkomen dat die kinderen op hun dertigste nog steeds bij je in huis rondhangen, kun je niet vroeg genoeg beginnen met daarvoor regelmatig wat geld opzij te zetten. Het hangt natuurlijk wel van jouw persoonlijke situatie en wensen af, of en hoeveel je daarvoor kan reserveren.


Sparen of beleggen voor je kind
En als je dan besloten hebt om die spaarpotjes aan te maken, dan is er weer die moeilijke keuze tussen sparen en beleggen. Sparen is natuurlijk relatief veilig. Maar eigenlijk loop je wel een beetje achter de feiten aan. Beleggen kan meer opleveren, maar brengt natuurlijk ook weer risico’s met zich mee. Zorg dus dat je je vooraf echt goed informeert over die risico’s. En onthoud: beleg alleen met geld dat je niet nodig hebt. Op deze manier help je je kind financieel. En misschien nog wel belangrijker, laat je zien dat met een stukje financiële planning die wensen toch waarheid kunnen worden. Het mes snijdt dus gewoon aan twee kanten. Dat is toch super? Succes!

Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk

Lodewijk is co-founder van Semmie en verantwoordelijk voor de 'tech' in 'fintech'. Lodewijk loopt al een tijd mee in de beleggingswereld. Je zult hem dus terug zien komen als auteur bij een breed scala aan onderwerpen.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het