Wie de getoonde rendementen van Semmie in de Marktupdate en op de website vergelijkt met het eigen behaalde rendement in de app, ziet wellicht dat de twee percentages niet overeenkomen. We leggen graag aan je uit hoe dit kan.
In het kort:
- Jouw behaalde rendement is afhankelijk van verschillende factoren: natuurlijk van hoe onze modelportefeuilles presteren, maar ook van je eigen instapmoment en van je stortings- en opnamegedrag;
- Semmie gebruikt 1 januari van dat jaar (of de eerste van de maand) als ‘instapmoment’;
- Bij de berekening van jouw rendement worden daarnaast jouw stortingen en onttrekkingen meegenomen. Die zijn voor iedereen persoonlijk en hebben invloed op het rendement.
Factoren met invloed op je rendement
Je behaalde rendement wordt bepaald door een aantal factoren, met natuurlijk de ontwikkeling van de portefeuille die we voor jou hebben samengesteld als belangrijkste factor. Toch zal het rendement dat je ziet als je inlogt op je rekening nooit precies overeenkomen met de percentages die we communiceren bij onze verschillende portefeuilles.
Dit komt omdat je voor je behaalde rendement ook afhankelijk bent van een aantal factoren waar je, bewust of onbewust, zelf verantwoordelijk voor bent. Een van die factoren is je instapmoment. Wanneer je jouw rekening net hebt geopend op de hoogtijdagen van de beurs, ziet jouw behaalde rendement er anders uit dan wanneer je dit deed op een moment dat het slecht ging op de beurs.
Ben je begonnen op een moment dat het goed ging met de beurs, en daalden de koersen vervolgens? Dan valt je behaalde rendement lager uit. Maar stapte je in op een moment dat het wat minder ging en stegen de koersen vervolgens? Dan heb je als het ware je beleggingen goedkoop gekocht en nemen ze daarna sneller in waarde toe.
Het verschil in rendement is dan ook deels te verklaren door het verschil in startdatum; Semmie rekent de gecommuniceerde rendementen uit op jaar- en maandbasis, waarbij het ‘instapmoment’ dus 1 januari of de eerste van de maand is.
Probeer trouwens niet te veel gewicht te geven aan het moment dat je bent begonnen met beleggen. Het juiste instapmoment bestaat namelijk niet, omdat niemand weet wat er morgen precies gaat gebeuren. Hoewel het instapmoment invloed heeft op het rendement dat je nu ziet als je inlogt op je rekening, beleg je voor de lange termijn. En historisch gezien worden beleggingen marktbreed altijd meer waard.
Timing van stortingen en opnames
Belangrijker dan het instapmoment is daarom een andere factor waar je zelf invloed op hebt, en waar Semmie bij het berekenen van de gecommuniceerde rendementen geen rekening mee kan houden: het stortings- en opnamegedrag. Dat is namelijk voor iedereen persoonlijk. Het rendement dat je ziet wanneer je inlogt op je rekening wordt berekend met de Modified Dietz methode, waarbij ingecalculeerd wordt wanneer (en hoeveel) je stort en opneemt. Meer over deze methode lees je in het artikel: Hoe berekent Semmie mijn rendement?
Net als het moment dat je begint met beleggen, heeft ook het moment dat je bijstort invloed op je behaalde rendement. Want ook hierbij geldt: doe je dit op een moment dat het minder gaat op de beurs, dan koop je de beleggingen ‘goedkoop’ aan, en kunnen ze daarna sneller in waarde toenemen. Andersom is ook het geval, wanneer het al een langere tijd goed gaat op de beurs, zijn de ETF’s duurder, en betaal je meer voor hetzelfde aantal ETF’s dat je koopt.
Ook de momenten waarop je geld opneemt, spelen een rol. Want doe je een opname op een moment dat het wat minder goed gaat op de beurs? Dan geef je jouw beleggingen niet de tijd om weer in waarde toe te nemen en loop je dus rendement mis.