Money facts

Waarom ons getoonde rendement kan verschillen van jouw rendement

Door Tessa Ham op 04 augustus 2023 - leestijd: 7 min
Waarom ons getoonde rendement kan verschillen van jouw rendement
Money facts

Wie de getoonde rendementen van Semmie in de Marktupdate en op de website vergelijkt met het eigen behaalde rendement in de app, ziet wellicht dat de twee percentages niet overeenkomen. We leggen graag aan je uit hoe dit kan.


In het kort:

  • Jouw behaalde rendement is afhankelijk van verschillende factoren: natuurlijk van hoe onze modelportefeuilles presteren, maar ook van je eigen instapmoment en van je stortings- en opnamegedrag;
  • Semmie gebruikt 1 januari van dat jaar (of de eerste van de maand) als ‘instapmoment’;
  • Bij de berekening van jouw rendement worden daarnaast jouw stortingen en onttrekkingen meegenomen. Die zijn voor iedereen persoonlijk en hebben invloed op het rendement.


Factoren met invloed op je rendement

Je behaalde rendement wordt bepaald door een aantal factoren, met natuurlijk de ontwikkeling van de portefeuille die we voor jou hebben samengesteld als belangrijkste factor. Toch zal het rendement dat je ziet als je inlogt op je rekening nooit precies overeenkomen met de percentages die we communiceren bij onze verschillende portefeuilles.

Dit komt omdat je voor je behaalde rendement ook afhankelijk bent van een aantal factoren waar je, bewust of onbewust, zelf verantwoordelijk voor bent. Een van die factoren is je instapmoment. Wanneer je jouw rekening net hebt geopend op de hoogtijdagen van de beurs, ziet jouw behaalde rendement er anders uit dan wanneer je dit deed op een moment dat het slecht ging op de beurs.

Ben je begonnen op een moment dat het goed ging met de beurs, en daalden de koersen vervolgens? Dan valt je behaalde rendement lager uit. Maar stapte je in op een moment dat het wat minder ging en stegen de koersen vervolgens? Dan heb je als het ware je beleggingen goedkoop gekocht en nemen ze daarna sneller in waarde toe.

Het verschil in rendement is dan ook deels te verklaren door het verschil in startdatum; Semmie rekent de gecommuniceerde rendementen uit op jaar- en maandbasis, waarbij het ‘instapmoment’ dus 1 januari of de eerste van de maand is.

Probeer trouwens niet te veel gewicht te geven aan het moment dat je bent begonnen met beleggen. Het juiste instapmoment bestaat namelijk niet, omdat niemand weet wat er morgen precies gaat gebeuren. Hoewel het instapmoment invloed heeft op het rendement dat je nu ziet als je inlogt op je rekening, beleg je voor de lange termijn. En historisch gezien worden beleggingen marktbreed altijd meer waard.


Timing van stortingen en opnames

Belangrijker dan het instapmoment is daarom een andere factor waar je zelf invloed op hebt, en waar Semmie bij het berekenen van de gecommuniceerde rendementen geen rekening mee kan houden: het stortings- en opnamegedrag. Dat is namelijk voor iedereen persoonlijk. Het rendement dat je ziet wanneer je inlogt op je rekening wordt berekend met de Modified Dietz methode, waarbij ingecalculeerd wordt wanneer (en hoeveel) je stort en opneemt. Meer over deze methode lees je in het artikel: Hoe berekent Semmie mijn rendement?

Net als het moment dat je begint met beleggen, heeft ook het moment dat je bijstort invloed op je behaalde rendement. Want ook hierbij geldt: doe je dit op een moment dat het minder gaat op de beurs, dan koop je de beleggingen ‘goedkoop’ aan, en kunnen ze daarna sneller in waarde toenemen. Andersom is ook het geval, wanneer het al een langere tijd goed gaat op de beurs, zijn de ETF’s duurder, en betaal je meer voor hetzelfde aantal ETF’s dat je koopt.

Ook de momenten waarop je geld opneemt, spelen een rol. Want doe je een opname op een moment dat het wat minder goed gaat op de beurs? Dan geef je jouw beleggingen niet de tijd om weer in waarde toe te nemen en loop je dus rendement mis.


De hoogte van je stortingen en opnames

Er is een verschil tussen het rendement (het percentage dat je ziet) en het resultaat (het daadwerkelijke bedrag aan winst of verlies). De hoogte van de stortingen en opnames die je doet, heeft geen invloed op je rendement, maar wel op je resultaat.

Als iemand met een belegd vermogen van €32.000, €2.000 opneemt en vervolgens een rendement van 5% behaald, heeft hij of zij in die periode €1.500 aan rendement behaald. Wie in plaats daarvan €1.000 opneemt en vervolgens 5% rendement behaald, heeft €1.550 aan rendement behaald.


Rendement mislopen door opnames

In het verleden hebben we gezien dat dalende koersen vaak leiden tot meer opnames; en dat is niet verrassend. Je wilt namelijk je inleg zoveel mogelijk beschermen tegen verdere dalingen. Maar daardoor kun je wel rendement mislopen. We leggen uit hoe dat zit.

Om te kunnen illustreren wat de invloed van je eigen gedrag op je rendement kan zijn, geven we graag een voorbeeld. Stel dat je op 1 januari van dit jaar bent begonnen met beleggen en €10.000 hebt ingelegd in onze ESG portefeuille met het zeer offensieve risicoprofiel. Nu zag je in februari en maart de koersen dalen, en om verder verlies te voorkomen nam je je gehele inleg (+ het dan door jou behaalde rendement) op. De portefeuille stond toen 2,05% in de plus, waardoor je resultaat €10.205 was.


Het rendement van onze ESG portefeuille met een zeer offensief risicoprofiel:


Na verloop van tijd begon het toch weer te kriebelen. Je besloot je resultaat (de €10.205) weer opnieuw te beleggen. Als we kijken naar het de gehele periode, dan eindigde de portefeuille eind juni op 11,64%.

Maar omdat jij pas weer vanaf 20 mei bent begonnen met beleggen, ben je een flink stuk rendement misgelopen. Was je gedurende de gehele periode blijven beleggen, dan was je inleg zo’n €11.164 waard geweest, terwijl jouw inleg nu zo’n €10.433 waard is (een totaal rendement van 4,28%).

In dit voorbeeld communiceren wij dus een behaald rendement van 11,64%, terwijl dat niet overeenkomt met jouw behaalde rendement.


Waarom het sowieso niet slim is om bij een koersdaling alles op te nemen

Nadat de koersen dalen, klimmen deze in de regel op een gegeven moment ook weer omhoog. De Bank of America ontdekte zelfs dat de beste dagen van de markt vaak volgen op de grootste dalingen. Wanneer je dan net geld hebt opgenomen, kun je (veel) rendement mislopen.

De bank becijferde wat de invloed van het missen van de beste beursdagen op je rendement is. Onderstaande cijfers laten zien dat belegd blijven het beste is wat je voor je rendement kunt doen. Het rendement had dan 17.715% geweest, tegenover een rendement van 28% bij het missen van de 10 beste dagen.


Invloed van het missen van de beste beursdagen op je rendement:

Jaren: Rendement: Rendement minus de 10 slechtste dagen: Rendement minus de 10 beste dagen: Rendement minus de 10 beste/slechtste dagen:
1930: -42% 39% -79% -50%
1940: 35% 136% -14% 51%
1950: 257% 425% 167% 293%
1960: 54% 107% 14% 54%
1970: 17% 59% -20% 8%
1980: 227% 572% 108% 328%
1990: 316% 526% 186% 330%
2000: -24% 57% -62% -21%
2010: 190% 351% 95% 203%
2020: 18% 125% -33% 27%
Totaal: 17.715% 3.793.787% 28% 27.213%


Je stortingen timen?

Net als bij je instapmoment en het moment dat je ervoor kiest om (een deel van) je beleggingen te verkopen, bepaalt ook de timing van je stortingen welk rendement je uiteindelijk behaald. Wanneer je een groot bedrag stort en de koersen schieten vervolgens omhoog, dan zal je rendement daar een boost van krijgen.

Maar net als het juiste instapmoment niet bestaat, is er ook niet zoiets als een juist stortingsmoment. Het timen van de markt is immers zelfs voor de meest ervaren belegger lastig; je weet simpelweg niet wat de koersen morgen gaan doen.

Periodiek beleggen is daarom een uitkomst. Met een maandelijkse automatische incasso zal je geld inleggen op de minder gunstige momenten (de beste dagen op de beurs), maar ook juist op de meest gunstige momenten (de slechtste dagen op de beurs) en alles er tussenin.

Door deze strategie komt er uiteindelijk een mooi gemiddeld aankoopbedrag van je beleggingen uit. En daar profiteert je rendement weer van. De cijfers van Bank of America tonen aan dat simpel beleggen voor de lange termijn, het beste recept is om zo min mogelijk rendement te verliezen. Een bijkomend voordeel is de rust die het je brengt. Je hoeft zelf niet bezig te zijn met het timen van de markt, wat je tijd en energie kost en bovendien lastig is zonder glazen bol.


Je eigen invloed op een steady rendement

We doen ons best om een zo goed mogelijk rendement voor onze beleggers te behalen. Maar niet alleen de ontwikkeling van onze beleggingsportefeuilles bepaalt hoeveel rendement je behaalt, daar heb je dus zelf ook invloed op.

Omdat zowel je instapmoment als je stortings- en opnamegedrag individuele keuzes zijn, zal je rendement nooit helemaal overeenkomen met het rendement dat wij communiceren. Je kunt wel zelf invloed uitoefenen op je rendement door je niet door je emoties te laten leiden als het even wat minder gaat en periodiek in te leggen. Zo helpen we samen het rendement vooruit.

Tessa Ham
Tessa Ham

Content Creator

Alle blogs van Tessa Ham

Tessa is precies wat een Content Creator hoort te zijn: creatief, bedreven maar bovenal nieuwsgierig. Het liefst schrijft ze over hoe je het slimst met je geld om kan gaan, maar hoe taai het onderwerp ook is: ze zorgt ervoor dat je blijft lezen.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het