Money facts

Waarom Semmie in verschillende regio’s belegt

Door Thomas van der Lee op 18 juni 2022 - leestijd: 3 min
Waarom Semmie in verschillende regio’s belegt

Een van de pijlers van ons beleggingsbeleid is spreiding: je focust je niet op één aandeel, sector of regio maar belegt juist in verschillende financiële instrumenten en categorieën. Het belangrijkste voordeel van die strategie? Je zorgt ervoor dat je het risico dat je loopt bij beleggen minimaliseert. Want risico loop je altijd

Een van de manieren waarop we bij Semmie het risico proberen te minimaliseren, is door te beleggen in bedrijven over de gehele wereld. We kiezen er namelijk voor om te beleggen in verschillende geografische sectoren. Zo beleggen we in Amerikaanse bedrijven, in Europese bedrijven, in Japanse bedrijven én in opkomende markten. Dit noemen we geografische spreiding.


Waarom spreiding bij beleggen belangrijk is

Bij een goede spreiding beleg je in verschillende financiële instrumenten, sectoren en geografische gebieden.

Net zoals het aan de roulettetafel niet slim is om je hele vermogen op rood in te zetten, is het ook niet slim om dit met je beleggingen te doen. Je bent dan namelijk veel vatbaarder voor koersdalingen. Daarom is het belangrijk om bij beleggen voor een goede spreiding te zorgen. Op deze manier verminder je het risico dat je loopt.


Waarom geografische spreiding zo belangrijk is

Er gebeurt elke dag weer enorm veel in de wereld. Zo hebben de Verenigde Staten en Europa momenteel last van een hoge inflatie, is er daarnaast op het Europese continent een oorlog gaande en blijft het voor China lastig om het coronavirus onder controle te houden.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van geografische gebeurtenissen die invloed hebben op ons leven maar ook op de beurs. Het punt is, je weet alleen nooit wat er gaat gebeuren en wanneer iets gaat gebeuren.

Kies je ervoor om te beleggen in een specifieke regio, stel Europa, dan ben je volledig afhankelijk van wat er in die regio gebeurt. Gebeurt er iets onverwachts waardoor de koersen flink dalen, dan zal je gehele portefeuille meedalen. En dat kan altijd gebeuren. De Russische invasie in Oekraïne hadden weinigen vorig jaar kunnen voorspellen. De onzekerheid die de Russische invasie met zich meebracht, had uiteindelijk wel flinke invloed op de koersen.

Door een deel van je portefeuille toe te wijzen aan verschillende geografische gebieden verminder je de blootstelling die je loopt wanneer het misgaat. Had je in plaats van volledig te kiezen voor Europa gekozen voor een deel Europa, een deel Verenigde Staten en een deel opkomende markten, dan had je je beleggingen gespreid en het risico verminderd.


Spreiding en Semmie

Wij geloven dat het voorkomen van grote verliezen de basis is van lange termijn vermogensgroei. Want verlies dat je niet maakt, hoef je ook niet goed te maken. Daarom vinden we spreiding ook belangrijk. We beleggen in verschillende geografische gebieden om de blootstelling aan risico’s te minimaliseren maar daar blijft het niet bij.

Zo beleggen we ook in verschillende beleggingsinstrumenten en verschillende sectoren én vinden we het belangrijk dat er wordt gespreid in de tijd. Dat kun jezelf doen door periodiek te beleggen. Door op verschillende momenten geld in te leggen zorg je ervoor dat je niet afhankelijk bent van dat ene instapmoment en betaal je altijd een mooie gemiddelde aankoopprijs!


Meer weten over ons beleggingsbeleid?

Een goede (geografische) spreiding is slechts één van de pijlers waarop ons beleggingsbeleid rust. Wil je weten welke beleggingsstijl Semmie hanteert, of hoe onze portefeuille precies is opgebouwd? Neem dan ook eens een kijkje in ons beleggingsbeleid.

Money facts
Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het