Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk
Waarom steeds meer jongeren gaan beleggen
Beleggen

Jongeren ♡ beleggen. Beleggers zijn gemiddeld gezien nog altijd eerder oud dan jong (en eerder man dan vrouw). Maar de balans is langzaam aan het verschuiven: steeds meer jonge volwassenen willen gaan beleggen. En dat is niet zo gek. We geven je 5 redenen waarom jongeren beginnen met beleggen.

Zo’n 18% van de jonge volwassenen tussen de 25 en 34 jaar belegt. Nog eens 20% zegt binnenkort te starten met beleggen. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Motivaction. De aantrekkingskracht van de beurs op jongeren is te zien in de opkomst van apps die jonge mensen op een speelse wijze laten kennismaken met de beurs. Maar ook een meer klassieke beleggingspartij als Binck ziet de trend: van de nieuwe klanten is bijna 45% onder de 35 jaar. Dat steeds meer young professionals kiezen voor beleggen, verbaast ons bij Semmie niets. Hier zijn 5 redenen waarom jongeren kiezen voor beleggen.


1. Lage spaarrente

Tien jaar geleden kreeg je nog tot 5% rente op je spaargeld. Maar als je nu in je eerste baan zit en een klein beetje geld opzij wilt zetten, krijg je bijna geen rente meer. De young professional van nu weet niet beter dan de inflatie hoger is dan wat je van de bank aan spaarrente krijgt. Beleggen – ook als je kiest voor minimaal risico – is voor veel mensen veel aantrekkelijker. Als je ook bereid bent om risico te nemen natuurlijk.


2. Afbetalen hogere studieschuld

Sinds 2015 bestaat de basisbeurs niet meer en moet je als student je studiefinanciering lenen. De gemiddelde studieschuld gaat naar verwachting dan ook flink stijgen. Nu ligt de rente op een studieschuld al een aantal jaren onder de 1%. Wie met beleggen een rendement van meer dan 1% maakt, kan dus beter gaan beleggen, dan zo snel mogelijk zijn schuld afbetalen.

3. Eigen geld nodig voor je eerste huis

Wie een eigen huis wil kopen, heeft eigen geld nodig. Ooit was er een tijd – nog niet zo lang geleden – dat je bij de bank een hypotheek kreeg waar je niet alleen een woning mee kon kopen, maar ook alle ‘kosten koper’ mee kon betalen. Denk aan een taxatie, de notaris en de makelaar. Sinds 2018 mag je echter nog maar 100% van de waarde van een huis lenen. Koop je een huis van € 250.000, dan zijn de kosten koper zo’n € 12.500. Wie nu € 100 per maand belegt bij Semmie, heeft over zo’n 9 jaar naar verwachting voldoende opgebouwd om die kosten koper zelf te betalen. Je moet natuurlijk wel onthouden dat beleggen altijd risico heeft. Je inleg kan dus minder of meer waard worden dan dit geschatte bedrag.

4. Eigen potjes voor pensioen en meer

We worden steeds meer verantwoordelijk voor onze financiële toekomst. Begin je nu met werken, dan heb je zeker geen garantie op een gespreid bedje op je 67e. Al helemaal niet als je als zzp’er werkt. Nederland telt inmiddels ruim 1 miljoen zzp’ers. Daar komt bij dat je als zelfstandig ondernemer niet alleen een potje voor pensioen wilt opbouwen, maar ook vermogen wilt opbouwen voor als je later eens wat minder werk hebt, of een tijd ziek zou zijn.

5. Eenvoudig online laten beleggen

Beleggen wordt steeds toegankelijker. Zelf actief beleggen kan inmiddels vrij eenvoudig online, maar dan moet je wel alles weten van beurzen en beleggen. Een andere optie: je geld laten beleggen. Vroeger moest je daarvoor aankloppen bij een vermogensbeheerder in een chique grachtenpand. En dan moest je ook nog eens een flinke zak met geld meenemen: minimaal € 100.000. Gelukkig kun je je geld tegenwoordig ook makkelijk laten beleggen, gewoon online. Bijvoorbeeld bij Semmie. Zo kun je als jonge (of oude) belegger bij Semmie al beleggen vanaf € 50. En heb je altijd inzicht in je beleggingen via je eigen Semmie dashboard. Dat is beleggen voor beleggers van nu.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie