Ask Semmie

Waarom is verlies beperken belangrijker dan winst behalen?

Door Tessa Ham op 17 februari 2023 - leestijd: 4 min
Waarom is verlies beperken belangrijker dan winst behalen?
Ask Semmie

Bij Semmie geloven we in beleggen in goed gespreide indexfondsen voor de lange termijn. Dit is misschien niet zo exotisch als beleggingsproducten als turbo’s, CFD’s of zelfs losse aandelen, maar de kans op verlies is ook stukken kleiner. Dit is belangrijk. Want hoewel veel mensen winst willen behalen met hun beleggingen, is het beperken van verlies nog veel belangrijker.

Het is niet voor niets dat Warren Buffett, één van de meest succesvolle beleggers ter wereld, twee regels heeft bij het beleggen:

  1. Verlies nooit geld
  2. Vergeet nooit regel nummer 1

Natuurlijk is het bij beleggen niet mogelijk om ervoor te zorgen dat je inleg alleen maar meer waard wordt. Koersdalingen horen er nou eenmaal bij. Toch is het beperken van grote verliezen veel belangrijker dan het behalen van winst. In dit artikel leggen we uit waarom.


In het kort:

  • Veel mensen besluiten te beleggen om hun vermogen te laten groeien. Wie dat op korte termijn wil doen, zal daarbij veel risico moeten nemen;
  • Wie zijn vermogen wil groeien, is echter niet altijd beter uit met risicovolle producten;
  • Procentueel zal je bij verliezen veel meer winst moeten behalen om deze goed te maken;
  • Daarnaast speelt het fenomeen verliesaversie mee.


Beperk je verliezen om je vermogen te groeien

Veel mensen besluiten hun geld te investeren, omdat ze hun vermogen willen laten groeien. Maar wie daarbij hoge rendementen wil behalen in korte tijd, zal veel risico moeten nemen. Beleggingsproducten die hoge rendementen kennen, kennen ook grote verliezen.

Wie zijn vermogen wil groeien, is daardoor niet altijd beter uit met risicovolle producten. Want wanneer je grote verliezen kent, zal je deze eerst goed moeten maken. En hoe groter het verlies is, hoe moeilijker dit wordt.


Voorbeeld

We geven een voorbeeld om dit te illustreren. Stel dat je €1.000 in een aandeel hebt belegd en deze met 50% in waarde daalt. Hoeveel procent winst moet je dan maken om weer op die initiële €1.000 uit te komen?

Dit is procentueel niet evenveel als het verlies dat je hebt gemaakt. Want om vanaf €500 op je startkapitaal van €1.000 uit te komen, zal je maar liefst 100% winst moeten maken.

Hoe groter het verlies, hoe meer winst je zal moeten behalen om het verlies goed te maken.


Waarde belegging Verlies t.o.v. €1.000 Benodigde winst
€900 10% 11,1%
€800 20% 25%
€500 50% 100%


Als jij een particuliere belegger bent die zelf risicovollere beleggingsproducten uitkiest, is het belangrijk om dit principe goed te begrijpen. Als je namelijk gaat proberen om het verlies dat je hebt gemaakt, weer goed te maken door extra risico te nemen, dan kan dat verder tegen je werken. Het is ook de reden waarom we bij Semmie kiezen voor goed gespreide indexfondsen; om zo het risico dat we lopen te verkleinen.


Emoties zijn een slechte raadgever bij beleggen

Maar dit is niet de enige reden waarom je als belegger je verlies zou moeten willen beperken. Ook het fenomeen verliesaversie speelt mee. Dit houdt in dat we verlies erger voelen dan het plezier van een winst. Het verlies van €50 levert ons net zoveel pijn op als dat €100 winst ons genot oplevert.


Verliesaversie


Dit zorgt ervoor dat ons reptielenbrein, het oudste en meest primitieve deel van ons brein, in overdrive gaat als we worden geconfronteerd met een (mogelijk) verlies. Waar de emotie hebzucht bij het eerdere voorbeeld de regie nam, is het hier de emotie angst die de overhand neemt.

Dit zou er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat beleggers te lang aan een verliesgevende belegging blijven vastklampen. Zolang je jouw beleggingen niet verkoopt, heb je immers alleen theoretisch verlies gemaakt. Het is ook pijnlijk om toe te moeten geven dat de beleggingsbeslissing die je hebt gemaakt, niet de juiste was.

Maar hoe langer je blijft vastklampen aan een belegging die niet de juiste keuze was, hoe moeilijker het dus weer wordt om dat goed te maken.


Wat Semmie doet om het verlies te beperken

Bij het bepalen van ons beleggingsbeleid hebben we de invloed van deze twee emoties (angst en hebzucht) zo veel mogelijk beperkt. Zo proberen we met onze beleggingen de markt zoveel mogelijk te volgen en niet te verslaan. Zeer weinig fondsbeheerders krijgen dit namelijk voor elkaar, mede door het verhoogde risico dat ze lopen.

In een eerder artikel, waarin we uitlegden hoe we bepalen waarin we beleggen, vertelden we al meer over onze investment beliefs. Die geven aan hoe we bij Semmie denken dat de financiële markten werken en op welke wijze wij in deze markten waarde voor onze beleggers kunnen creëren.

De investment beliefs van Semmie zijn erop gericht dat we beleggen in transparante, goed verhandelbare en eenvoudige beleggingen. Ingewikkelde en risicovolle beleggingsproducten zoals turbo’s en CFD’s die we in de intro benoemden zijn hiermee uitgesloten. Ook beleggen we niet in enkele losse aandelen, maar in ETF’s waarin wel honderden aandelen zijn opgenomen.

Met risicovolle beleggingsproducten kun je immers veel winnen, maar nog meer verliezen.

Tessa Ham
Tessa Ham

Content Creator

Alle blogs van Tessa Ham

Tessa is precies wat een Content Creator hoort te zijn: creatief, bedreven maar bovenal nieuwsgierig. Het liefst schrijft ze over hoe je het slimst met je geld om kan gaan, maar hoe taai het onderwerp ook is: ze zorgt ervoor dat je blijft lezen.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het