Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk
Beleggen

Bij Semmie beleggen we in aandelen- en obligatiefondsen. Zo spreiden we je inleg. De risico’s en verwachte rendementen zijn namelijk anders bij aandelen dan bij obligaties. Hoe zat het ook alweer?

Met een aandeel koop je als het ware een stukje van een bedrijf. Maakt dit bedrijf winst, dan kun jij dividend uitgekeerd krijgen. Daarnaast kun je winst maken doordat de koers van het aandeel stijgt.

Obligaties zijn leningen aan bedrijven of overheden. Jij leent dus je geld uit aan een bedrijf of een overheid. Je weet van tevoren wat voor rente je daarop krijgt en wat de looptijd van de lening is. Met obligaties loop je daarom veel minder risico’s dan met aandelen.


Rendement behalen
Als je wacht tot je obligatie is afgelopen, krijg je je inleg plus rente terug. Maar je kunt hem ook al tussentijds verkopen. Dat doe je dan tegen de koers van dat moment. Je kunt met een obligatie dus ook winst of verlies maken door hem tussentijds te verkopen.

Met aandelen kun je over het algemeen meer rendement behalen. Maar het risico is dan ook veel groter. Met obligaties heb je vaak wat minder rendement, maar is het risico gelukkig ook lager. Overheden gaan namelijk niet zo snel failliet. En als een bedrijf failliet gaat, dan krijgen de obligatiehouders eerder hun geld terug.


De juiste balans
Met beleggen maak je altijd een afweging tussen risico en rendement. En door een combinatie van aandelen en obligaties, spreid je dat risico. Semmie belegt daarom altijd in zowel aandelen- als obligatiefondsen. Zo kunnen we precies de balans vinden tussen rendement en risico die bij jou past.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie