Money facts

Waarom wij bitcoin cool vinden. Maar er niet in beleggen

Door Thomas van der Lee op 22 juni 2021 - leestijd: 7 min
Waarom wij bitcoin cool vinden. Maar er niet in beleggen
Money facts

De bitcoin. De virtuele munt is anno 2021 zo ingeburgerd dat hij niet meer weg te slaan lijkt uit de financiële wereld. Grote partijen als Paypal en Visa hebben de digitale munt al omarmd en de huidige bitcoin koers is terug te vinden op de voorpagina van alle grote financiële websites.

Hoe anders was het begin 2018, toen de bitcoin compleet op zijn retour leek. Na de enorme stijging naar $19.000 spatte de bubbel uiteen. De bitcoin was opeens nog ‘maar’ $8.000 waard. Drie jaar later is de wereld anders. Na enorme stijgingen is de munt op het moment van schrijven $32.000 waard. Maar dat kan morgen ook zomaar weer $50.000 zijn, of $25.000. Want met de bitcoin weet je het maar nooit.


Dit vindt Semmie van bitcoin

Zowel je buurman als Elon Musk is momenteel bezig met bitcoins. Moet Semmie dan ook niet in de cryptohandel stappen? Ons eenvoudige antwoord is: nee. Dit is wat wij vinden van bitcoins:

  • Het idee van een digitale munt is interessant.
  • De achterliggende technologie is nog veel interessanter.
  • Met cryptovaluta als bitcoin, ethereum, dogecoin of cardano kun je goed gokken, maar ze zijn niet geschikt als lange termijn belegging.


We leggen graag uit waarom we dat vinden.


Nieuw geld in het online tijdperk

De bitcoin is een antwoord op de vraag: wat is nou een betaalmiddel dat perfect past bij internet? Een munt die digitaal is en die je anoniem kunt gebruiken. Een valuta die niet afhankelijk is van banken, maar die wel betrouwbaar is. De bitcoin is een slim idee voor de online wereld: alle transacties met bitcoins worden decentraal bijgehouden, op duizenden computers tegelijk. Zo is het gebruik van al die digitale centen transparant en nooit in handen van één partij, zoals een centrale bank. Kortom: een munt in de geest van internet. Na het succes van bitcoin, volgden er vele ‘altcoins’: alternatieve cryptocurrencies als ethereum, dogecoin en cardano. Inmiddels zouden er zo’n 10.000 verschillende cryptocurrencies in omloop zijn. De concurrentie is dus gigantisch.

Kopen we over een paar jaar net zo makkelijk online spullen met bitcoins als we nu euro’s uitgeven? Dat moet nog maar blijken.


De waarde van blockchain

De bitcoin kan als online munt natuurlijk ook mislukken. Maar de achterliggende blockchain-technologie is vrij zeker here to stay. Blockchain is een soort digitale boekhouding, die niet op één plek of door één partij bijgehouden wordt, maar decentraal. Het werkt simpel gesteld zo. Een online transactie kun je zien als een blokje. Bijvoorbeeld het kopen van een bitcoin, maar ook het opstellen van een digitaal contract. Een blokje staat dus voor een digitale afspraak. Een reeks blokjes aan elkaar zijn een soort ketting: een blockchain. De ketting werk alleen als alle blokjes in de juiste volgorde aan elkaar geregen worden.

Al die blokjes worden geregistreerd op duizenden computers tegelijk. En al die afspraken – wie bezit welke bitcoin? – worden zo collectief, maar anoniem, bijgehouden. En best veilig, want ze zijn niet in handen van één partij die bijvoorbeeld gehackt kan worden.


Grote gevolgen

Vooralsnog is blockchain vooral een grote belofte. Maar wel eentje die grote gevolgen kan hebben, voor iedere markt waar afspraken nu nog centraal worden gemaakt. Met blockchain heb je voor geld geen bank meer nodig, en voor het verkopen van een huis wordt de notaris overbodig. Daarom experimenteerden verschillende bedrijven met de blockchain-technologie.

Reisorganisatie TUI bijvoorbeeld, dat met blockchain reisboekingen wilde regelen. Nu is het boeken van een reis een enorm proces, waarbij klantgegevens, geld, hotelboekingen, autohuur, vliegtickets en bevestigingen allemaal over en weer gestuurd worden. TUI keek in 2018 of het met blockchain bijvoorbeeld directe afspraken tussen reiziger en hotel mogelijk kan maken. Waarbij TUI deze connectie mogelijk maakt, maar niet alle boekingen hoeft bij te houden. Hoe het project is afgelopen is onduidelijk. Want er is online niets over de afloop van het onderzoek te vinden.


Cryptocurrencies als belegging?

De digitale valuta zijn dus spannend. De technologie erachter is nog veel spannender. En cryptocurrencies als belegging? Wat ons betreft: te spannend. Ja, je kan er in korte tijd ontiegelijk veel geld mee verdienen. Maar je kan het ook net zo snel verliezen. Een gok dus, net als het casino. Daar is weinig mis mee. Maar beleggen, dat is het niet.

Om te beginnen heeft een bitcoin geen onderliggende waarde. Het is gewoon een betaalmiddel. Als het een gouden munt was geweest, had je hem kunnen omsmelten. Dat is iets waard. Maar een bitcoin is op zichzelf niets waard. Als je belegt in aandelen, kan de waarde ook fluctueren. Maar zo’n aandeel is zelf echt iets waard: het is een heel klein stukje van een bedrijf. Een bedrijf dat geld op de bank heeft, machines bezit en ieder jaar een omzet draait. Bij een bitcoin ontbreekt zo’n onderliggende waarde. En dat is te zien.

Want als er één persoon de waarde van één munt enorm kan beïnvloeden dan is er iets niet in orde. Tesla’s CEO Elon Musk was fervent aanhanger van bitcoin. Maar als gevolg van enkele tweets van de flamboyante Amerikaan kelderde de koers enorm: met ruim 12%. Deze volatiliteit zie je niet op de aandelen- of obligatiemarkt.


Een ander groot probleem van de bitcoin: de munt slurpt energie

Een ander groot probleem van de bitcoin is dat het jaarlijks enorm veel energie gebruikt. Niet de munt zelf, maar het proces om de munten te ‘delven’: het zogenaamde minen. Dat zit namelijk zo. Nieuwe bitcoins ontstaan uit een proces wat ‘mining’ wordt genoemd. Het bitcoin netwerk geeft deze coins zelf uit. Maar in plaats van dat men met een pikhouweel op jacht gaat, zijn er supercomputers die zoeken naar de ‘schat’. Een nieuwe bitcoin wordt geproduceerd als een computer een van deze complexe rekenproblemen oplost. Met het oplossen van deze rekenproblemen blijft het bitcoin netwerk veilig en betrouwbaar. Maar om zo’n rekenprobleem op te lossen is denkkracht nodig… heel veel denkkracht. En die zit in de computers, maar om die continu op volle kracht te laten draaien is energie nodig, en veel energie ook.

Zo blijkt uit een analyse van de Universiteit van Cambridge blijkt dat de bitcoin jaarlijks meer energie verbruikt dan heel Nederland, zoals de BBC in februari meldde.

Onderzoek van Bank of America toont zelfs aan dat voor elke $1 miljard die er in bitcoin stroomt, de toename in energieverbruik gelijkstaat aan 1,2 miljoen auto’s. En dat is niet echt duurzaam en houdbaar voor de toekomst. Het is zelfs zo dat een van de grootste aanhangers van bitcoin, Elon Musk, die het mogelijk maakte om met de bitcoin Tesla’s te kopen, een draai maakte van 180 graden. Het betalen van Tesla’s met bitcoin werd niet meer mogelijk.

Wat bitcoin ook niet in de hand speelt is dat er onder die ruim 10.000 verschillende cryptocurrencies alternatieven zitten die voor de lange termijn veel meer voordelen bieden dan bitcoin kan doen. Zo zijn er munten met een beter netwerk, of belangrijker, die een stuk energiezuiniger zijn.


Leuk om te spelen, niet om vermogen op te bouwen

Zo zijn er zijn genoeg redenen om niet te beleggen in cryptocurrencies als bitcoin. De markt is nog niet volwassen en de koersen zijn nog té volatiel. Hoe gaat zo’n digitale munt dan precies bijdragen aan jouw zorgvuldig gebalanceerde beleggingsportefeuille? Niet.

Daarnaast zijn cryptocurrencies nog een pril verschijnsel. We kunnen eigenlijk geen zinnige voorspelling doen over hoe de online valuta over een paar jaar worden toegepast. Komt er regulering, bijvoorbeeld om witwassen tegen te gaan? Dat is niet ondenkbaar. En wat doet dat dan met de koersen van bitcoin en andere digitale munten?

Bij Semmie geloven we in beleggen voor een langere termijn. Volatiele koersen, onzekerheid en het ontbreken van een onderliggende waarde zijn geen vrienden van steady beleggen voor de studie van je kind of voor een aanvullend pensioen. Daarom laten wij de bitcoin links liggen.

Maar we praten er graag over. Heb je vragen of opmerkingen over beleggen en bitcoins? Neem contact met ons op via de chat!

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.