Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk
Waarom wij bitcoin cool vinden. Maar er niet in beleggen
Beleggen

En ineens lijkt iedereen te beleggen in bitcoins. Eerst de tech-wizzkids. Daarna zelfs je grijze buurman. Voor veel mensen staan cryptocurrencies voor nieuw, online en vooral: heel snel rijk worden. En wat vindt Semmie? Wij beleggen alleen in aandelen- en obligatiefondsen. Niet in bitcoins. Dat terwijl we cryptocurrencies wel behoorlijk interessant vinden.

Je kkan geen verjaardagsfeestje meer vieren, zonder dat het onderwerp ‘bitcoin’ aan bod kwam. Cryptocurrencies zijn hot. Bitcoin als grootste digitale munt, maar ook andere cryptovaluta staan volop in de belangstelling. Dat is ook logisch: in korte tijd zijn de digitale munten extreem veel waard geworden. Half december 2017 was 1 bitcoin 19.000 dollar waard. Een jaar eerder was dat nog 450 dollar. Door een grotere acceptatie van de munt is een bitcoin anno 2021 ruim $50.000 waard! Er lijkt geen einde aan de stijging te komen. En laten we eerlijk zijn: dat maakt best hebberig.


Dit vindt Semmie van bitcoin

Zowel je neefje als Goldman Sachs is bezig met bitcoins. Moet Semmie dan ook niet in de cryptohandel stappen? Ons eenvoudige antwoord is: nee. Dit is wat wij vinden van bitcoins:

  • Het idee van een digitale munt is interessant.
  • De achterliggende technologie is nog veel interessanter.
  • Met bitcoin of ethereum kun je goed gokken, maar ze zijn niet geschikt als belegging.

We leggen graag uit waarom we dat vinden.


Nieuw geld in het online tijdperk

De bitcoin is een antwoord op de vraag: wat is nou een betaalmiddel dat perfect past bij internet? Een munt die digitaal is en die je anoniem kunt gebruiken. Een valuta die niet afhankelijk is van banken, maar die wel betrouwbaar is. De bitcoin is een slim idee voor de online wereld: alle transacties met bitcoins worden decentraal bijgehouden, op duizenden computers tegelijk. Zo is het gebruik van al die digitale centen transparant en nooit in handen van één partij, zoals een centrale bank. Kortom: een munt in de geest van internet. Na het succes van bitcoin, volgden de afgelopen tijd de ‘altcoins’: alternatieve cryptocurrencies als ethereum, XRP en IOTA.

Kopen we over een paar jaar net zo makkelijk online spullen met bitcoins als we nu euro’s uitgeven? Dat moet blijken. Maar het zou kunnen.


De waarde van blockchain

De bitcoin kan als online munt natuurlijk ook mislukken. Maar de achterliggende blockchain-technologie is vrij zeker here to stay. Blockchain is een soort digitale boekhouding, die niet op één plek of door één partij bijgehouden wordt, maar decentraal. Het werkt simpel gesteld zo. Een online transactie kun je zien als een blokje. Bijvoorbeeld het kopen van een bitcoin, maar ook het opstellen van een digitaal contract. Een blokje staat dus voor een digitale afspraak. Een reeks blokjes aan elkaar zijn een soort ketting: een blockchain. De ketting werk alleen als alle blokjes in de juiste volgorde aan elkaar geregen worden.

Al die blokjes worden geregistreerd op duizenden computers tegelijk. En al die afspraken – wie bezit welke bitcoin? – worden zo collectief, maar anoniem, bijgehouden. En best veilig, want ze zijn niet in handen van één partij die bijvoorbeeld gehackt kan worden.


Grote gevolgen

Vooralsnog is blockchain vooral een grote belofte. Maar wel eentje die grote gevolgen kan hebben, voor iedere markt waar afspraken nu nog centraal worden gemaakt. Met blockchain heb je voor geld geen bank meer nodig, en voor het verkopen van een huis wordt de notaris overbodig. Daarom experimenteren verschillende bedrijven nu al met blockchain. Reisorganisatie TUI bijvoorbeeld, dat met blockchain reisboekingen wil regelen. Nu is het boeken van een reis een enorm proces, waarbij klantgegevens, geld, hotelboekingen, autohuur, vliegtickets en bevestigingen allemaal over en weer gestuurd worden. TUI kijkt nu of het met blockchain bijvoorbeeld directe afspraken tussen reiziger en hotel mogelijk kan maken. Waarbij TUI deze connectie mogelijk maakt, maar niet alle boekingen hoeft bij te houden.


Cryptocurrencies als belegging?

De digitale valuta zijn dus spannend. De technologie erachter is nog veel spannender. En cryptocurrencies als belegging? Wat ons betreft: te spannend. Ja, je kan er in korte tijd ontiegelijk veel geld mee verdienen. Maar je kan het ook net zo snel verliezen. Een gok dus, net als het casino. Daar is weinig mis mee. Maar beleggen, dat is het niet.

Om te beginnen heeft een bitcoin geen onderliggende waarde. Het is gewoon een betaalmiddel. Als het een gouden munt was geweest, had je hem kunnen omsmelten. Dat is iets waard. Maar een bitcoin is op zichzelf niets waard. Als je belegt in aandelen, kan de waarde ook fluctueren. Maar zo’n aandeel is zelf echt iets waard: het is een heel klein stukje van een bedrijf. Een bedrijf dat geld op de bank heeft, machines bezit en ieder jaar een omzet draait. Bij een bitcoin ontbreekt zo’n onderliggende waarde.


Leuk om te spelen, niet om vermogen op te bouwen

Er zijn meer redenen om niet te beleggen met cryptocurrencies. Zo is de koers bitcoins extreem volatiel: de waarde kan in korte tijd heel hard stijgen of dalen. Je moet niet gek opkijken als je bitcoin, IOTA of ethereum in een week tijd ruim 10% in waarde daalt. Deze volatiliteit is niet alleen risicovol, het is ook lastig anticiperen. Want hoe gaat zo’n digitale munt precies bijdragen aan jouw zorgvuldig gebalanceerde beleggingsportefeuille?

Daarnaast zijn cryptocurrencies nog een pril verschijnsel. We kunnen eigenlijk geen zinnige voorspelling doen over hoe de online valuta over een paar jaar worden toegepast. Komt er regulering, bijvoorbeeld om witwassen tegen te gaan? Dat is niet ondenkbaar. En wat doet dat dan met de koersen van bitcoin en andere digitale munten?

Bij Semmie geloven we in beleggen voor een langere termijn. Volatiele koersen, onzekerheid en het ontbreken van een onderliggende waarde zijn geen vrienden van steady beleggen voor de studie van je kind of voor een aanvullend pensioen. Daarom laten wij de bitcoin nu links liggen.

Maar we praten er graag over. Vragen of opmerkingen over beleggen en bitcoins? Neem contact met ons op via de chat!

Beleggen met Semmie

Semmie maakt beleggen makkelijk

Wij regelen het beleggingsgebeuren voor je. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het?

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

Investeer in jouw toekomst

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Binnen 5 minuten open je een beleggingsrekening en vanaf €500 start je al met beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening
Start met beleggen bij Semmie