Insights

Stoppen met beleggen, wanneer doe je dat?

Door Thomas van der Lee op 06 oktober 2022 - leestijd: 6 min
Stoppen met beleggen, wanneer doe je dat?
Insights

Er zijn boeken vol geschreven over hoe en wanneer je moet beginnen met beleggen, maar de literatuur over wanneer je moet stoppen met beleggen is een stuk minder uitgebreid.

Desondanks is dat moment wel belangrijk voor jou als belegger. Hoog tijd dus om te kijken naar het juiste uitstapmoment en wanneer je het beste kan stoppen met beleggen.


In het kort:

  • Het uitstapmoment bij beleggen is net zo belangrijk - of misschien wel belangrijk - als het instapmoment, aangezien het bepaalt wat je totaalrendement zal zijn;
  • Beleggers stoppen vaak om persoonlijke of praktische redenen, zoals het bereiken van hun doel, onvoorziene financiële behoeften of emotionele reacties op marktschommelingen;
  • Het stoppen met beleggen is vooral aan te raden wanneer je je doel hebt bereikt en het geld nodig hebt, maar als je meer tijd hebt, kan het juist verstandig zijn om te blijven beleggen om het rendement-op-rendement effect optimaal te benutten.


Het uitstapmoment

De focus ligt voor veel beleggers bij het vinden van het juiste instapmoment. Dat is het moment dat je begint met beleggen en je inleg rendement op kan gaan leveren. Maar het uitstapmoment is net zo belangrijk, of misschien nog wel belangrijker. Het uitstapmoment is het moment waarop jij besluit je beleggingen te verkopen. Met winst of met verlies. Uiteindelijk is dit dan ook het moment dat bepaalt wat je totaalrendement is geweest.

Tot het moment dat je besluit om je beleggingen te verkopen is de winst (of het verlies) dat je hebt behaald vooral theoretisch: pas wanneer je daadwerkelijk op de verkoopknop drukt worden je beleggingen verkocht en omgezet in geld.


Redenen waarom beleggers stoppen met beleggen

Er zijn verschillende redenen om te stoppen met beleggen. Die redenen kunnen persoonlijk zijn, maar ook praktisch.

De eerste, en meest voorkomende reden waarom beleggers stoppen met beleggen, is dat ze hun doel hebben bereikt. Je begint altijd met beleggen met een doel in je achterhoofd: je wil bijvoorbeeld een extra zakcentje om een mooie reis te maken, om je kind op weg te helpen of om eerder met pensioen te gaan. Je doel bepaalt dan ook wat je beleggingshorizon is en hoelang je blijft beleggen. Maar op een gegeven moment heb je dat doel bereikt en ben je klaar om van je opgebouwde bedrag te genieten. Je stapt dan uit en stopt met beleggen, of je kiest ervoor om een nieuw doel na te streven.

Daarnaast kan het zijn dat je opeens geld nodig hebt voor onvoorziene zaken. Bij Semmie vinden we het belangrijk dat je belegt met geld wat je kan missen en dat je altijd eerst een financiële buffer opbouwt. Toch kan het zijn dat je opeens een extra bedrag nodig hebt en dat van je beleggingsrekening wil halen. Het gevaar hiervan is dat je afhankelijk bent van de grillen van de beurs. Zijn de koersen net gedaald? Dan is de waarde van je beleggingen (flink) afgenomen en kan het zijn dat je je beleggingen hebt moeten verkopen voor een bedrag dat minder is dan je inleg.

Een derde reden waarom mensen stoppen met beleggen is dat emoties de overhand nemen. Deze reden zie je vaak terugkomen wanneer het even minder gaat met de beurs. Koersen, die vaak sneller dalen dan dat ze stijgen, kunnen natuurlijk nooit alleen maar omhooggaan. Dat gaat met horten en stoten.

Laten we dat illustreren met een voorbeeld. De MSCI ACWI index is een die bestaat uit ruim 2.900 aandelen uit 23 ontwikkelde en 24 opkomende markten en wordt daarom gezien als een goede weerspiegeling van de ontwikkeling van de wereldwijde aandelenmarkten. Deze index heeft de afgelopen 10 jaar een gemiddeld bruto jaarrendement van 8,93% behaald. De index koerste 10 jaar geleden rond de 391 punten en op het moment van schrijven zijn dat bijna 727 punten geworden. Zou het een lineaire stijging zijn, dan zou die er zo uitzien:


Koersstijging MSCI ACWI in een rechte lijn


Alleen stijgen koersen natuurlijk nooit in zo’n nette lijn. Wanneer we het bij Semmie hebben over rendementen, bedoelen we dan ook gemiddelden. Hieronder zie je de daadwerkelijke ontwikkeling van de MSCI ACWI van de afgelopen 10 jaar:


Daadwerkelijke ontwikkeling MSCI ACWI


De koers gaat omhoog, maar met horten en stoten. Het is belangrijk om dat te realiseren. (Tijdelijke) koersdalingen zijn dan ook geen reden om te stoppen met beleggen. Het is logisch dat emoties opspelen wanneer koersdalingen optreden, maar het is niet slim om dan te stoppen. Zeker niet als je beleggingshorizon nog lang is.

In dat laatste geval is het zelfs zo dat je een grote kans hebt dat je een mooi rendement misloopt. Het is namelijk zo dat de grootste stijgingen plaatsvinden na koersdalingen. Word je onrustig van koersschommelingen? Vraag jezelf dan af of het tijdelijke gevoel van veiligheid door te stoppen met beleggen opweegt tegen het mogelijk mislopen van een mooi rendement.


Doel behaald. En nu?

De meest valide en logische reden om te stoppen met beleggen is als je je doel hebt bereikt. De logische vervolgvraag is dan: wat doe je nu? Dat is natuurlijk aan jouzelf. Je kan je dromen najagen, maar je kan natuurlijk ook nieuwe beleggingsdoelen stellen en nastreven. Meerdere beleggingsdoelen hebben kent trouwens een aantal voordelen. Mocht je een doel hebben bereikt, maar het geld toch niet à la minute nodig hebben, dan kan het zeker slim zijn om te blijven beleggen.

Dat komt omdat je dan extra lang profiteert van het rendement-op-rendement effect. Dat zit zo: wanneer je belegt behaal je rendement op je inleg. Kies je ervoor om dit rendement te herbeleggen, dan kan je over dit rendement extra rendement behalen. Dat proces noemen we het rendement-op-rendement effect (ook wel het achtste wereldwonder genoemd). Hierbij is je looptijd belangrijk omdat je rendement exponentieel kan toenemen.

Stel dat je onder je matras €10.000 hebt liggen. Je hebt dit geld niet op korte termijn nodig en dus kan je met een gerust hart voor de lange termijn beleggen. Met een gemiddeld netto rendement van 5% per jaar zie je de exponentiële groei die je inleg doormaakt.Jaar sinds start: Bedrag bij gemiddeld 5% rendement per jaar:
0 €100.000
1 €105.000
5 €127.630
10 €162.890
20 €265.330
30 €432.190
40 €704.000
50 €1.146.740


Let op: bovenstaande bedragen zijn indicatief en dienen (net als de grafiek) ter inspiratie.


Uit de grafiek en tabel hierboven blijkt dat hoe langer je belegt blijft, des te hoger het uiteindelijke rendement kan worden. In het begin gaat de stijging langzaam, maar hoe langer je belegt blijft, des te sneller en steiler die stijging wordt: het sneeuwbaleffect treedt in werking.

Maar dan is het wel van belang dat je het geld niet nodig hebt én dat je weet dat je niet bent verzekerd van een positief rendement. Het kan ook zijn dat je inleg minder waard wordt.

Daarom is het slim om defensiever te gaan beleggen als je dichter bij het bereiken van je doel komt. Dat komt omdat offensiever beleggen hogere pieken, maar ook diepere dalen kent. Door één of twee tandjes terug te schakelen neem je minder risico. Het zou namelijk zonde zijn als je een mooi deel van je rendement kwijtraakt voordat je de eindstreep haalt.


Stoppen met beleggen, wanneer doe je dat?

Stoppen met beleggen doe je vooral als je je doel hebt bereikt en het geld ook daadwerkelijk nodig hebt. Stoppen met beleggen omdat het even wat minder gaat op de beurs is niet zo’n slimme reden, hoogstwaarschijnlijk omdat je je dan door je emoties laat leiden.

Heb je wat langer de tijd, of beleg je voor dat spreekwoordelijke ‘appeltje voor de dorst’, dan kan het slim zijn om wat langer te blijven beleggen om van het rendement-op-rendement effect te profiteren. Want hoe langer je jouw beleggingspensioen uitstelt, hoe groter de kans is op een mooier rendement.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het