Ask Semmie

Wie of wat bepaalt de waarde van een aandeel?

Door Thomas van der Lee op 24 juni 2022 - leestijd: 4 min
Wie of wat bepaalt de waarde van een aandeel?
Ask Semmie

Een aandeel is simpelweg niets anders dan het bewijs dat je eigenaar bent van een (heel klein) stukje van een bedrijf. Maar hoeveel is dat stukje waard? Dat verschilt elke dag weer.

Het duurste aandeel is ongeveer €425.000 waard maar je kunt ook al aandelen oppikken voor minder dan één cent. Hoe de markt precies tot die prijzen komt hangt af van meerdere factoren.


Hoeveel is een aandeel je waard?

De waarde van een aandeel wordt bepaald door de wet van vraag en aanbod. Stel je wilt een aandeel Alphabet (moederbedrijf van Google) kopen, wat vind jij dan dat een aandeel waard is? €10? €1.250? €3.000? En hoeveel is dat aandeel waard voor een andere belegger die het aandeel eventueel wilt verkopen? Als de waarde overeenkomt tussen wat jij ervoor wilt geven en hij of zij ervoor wilt ontvangen dan kan er een deal gesloten worden, als de waardes teveel uit elkaar liggen wordt het een lastig verhaal. Je wilt niet teveel betalen of te weinig ontvangen.


Koersontwikkeling aandeel Alphabet:


De koers van Alphabet beweegt in een jaar tijd flink. Pieken en dalen wisselen elkaar snel af. De koers wijzigt omdat kopers en verkopers elkaar op continu verschillende niveaus weten te vinden. Zo wordt de waarde van een aandeel gevormd.

Gelukkig hangt de waardebepaling van een aandeel niet alleen af van wat je ervoor wilt geven of krijgen, er kan ook gekeken worden naar harde data om erachter te komen wat een realistische prijs is voor dat aandeel.


Waarde bepalen aan de hand van de koers-winstverhouding

Om de waarde van een aandeel te bepalen wordt vaak gebruik gemaakt van de koers-winstverhouding. Dit is een financiële ratio waarmee je de koers van een aandeel kunt afzetten tegen de winst per aandeel.De koers-winstverhouding wordt door beleggers en analisten gebruikt om aandelen te waarderen in een appels-tot-appelvergelijking. Zo maken ze het dus mogelijk om verschillende typen aandelen met elkaar te vergelijken.

Door op deze manier aandelen te analyseren kan gekeken worden of een aandeel relatief duur (overgewaardeerd) of goedkoop (ondergewaardeerd) is.


De koers-winstverhouding berekenen

De koers-winstverhouding bereken je door de huidige koers van het aandeel te delen door de winst per aandeel. De formule ziet er dan ook als volgt uit:


Koers-winstverhouding aandeel X = Koers / Winst per aandeel.


De koers is makkelijk te vinden daarvoor hoef je alleen maar naar je favoriete zoekmachine te gaan en te zoeken naar “Koers aandeel X”. De winst per aandeel is iets lastiger te vinden. De winst per aandeel is de nettowinst van een bedrijf gedeeld door het aantal uitstaande aandelen.

Stel bedrijf X maakt over een bepaald jaar €10 miljoen winst. In datzelfde jaar had het bedrijf 5 miljoen aandelen uitstaan. De winst per aandeel is dan €10.000.000 / €5.000.000 = €2.

Als je er nu achter bent gekomen dat de huidige koers van aandeel X €30 is en de winst per aandeel €2 is dan kan je gaan rekenen. Je krijgt dan de volgende som:

Koers-winstverhouding aandeel X = €30 / €2 = 15

Je weet nu dat van aandeel X de koers-winstverhouding 15 is, maar wat dan? Je weet niet of 15 veel is of weinig. Gelukkig zijn hier handvaten voor die beleggers gebruiken om een koers-winstverhouding te specificeren:


Betekenis koers-winstverhouding:

KW-verhouding van:

Betekenis:

< 0

Bij een bedrijf zonder winst kan er geen koers-winstverhouding worden berekend.

0 tot en met 10

De koers is ondergewaardeerd of de winst van het bedrijf neemt hoogstwaarschijnlijk af.

11 tot en met 17

Een gemiddelde, normale, koers-winstverhouding.

18 tot en met 25

De koers is overgewaardeerd of de winst van het bedrijf gaat hoogstwaarschijnlijk toenemen.

25 >

De onderneming doet het heel goed of er is sprake van een bubbel.

Zelfs als het duidelijk is wat de koers-winstverhouding is, blijft het wel een momentopname. Daarom houden beleggers ook vaak de koers-winstverhouding voor een langere tijd in de gaten. Zo kunnen ze aandelen beter waarderen.


Nog een belangrijke factor: emotie

Als je weet wat de koers-winstverhouding is, kun je het aandeel waarderen. Daardoor zouden er zich geen gekke bewegingen moeten voordoen in de koers. Iedereen weet toch hoe het aandeel is geprijsd en of dit naar rato is?

Het blijkt dat er nog een belangrijke factor is die bepaalt hoe we aandelen waarderen: emotie. Het schijnt zelfs zo te zijn dat de beurskoers slechts voor 60% op financiële feiten is gebaseerd en voor zo’n 40% wordt bepaald door emoties.

Denk hierbij aan emoties als angst en hebzucht, paniek, Fear of Missing Out (FOMO) of zelfs succes. Deze emoties kunnen het beoordelingsvermogen beïnvloeden waardoor er geen rationele beslissingen worden gemaakt. Zo kan angst ervoor zorgen dat mensen op korte termijn hun aandelen willen verkopen terwijl er op de lange termijn weinig aan de hand is, aan de andere kant kan de Fear of Missing out ervoor zorgen dat de koersen op korte termijn snel stijgen omdat niemand de boot wilt missen.


Tot slot

De waarde van een aandeel hangt af van wat men ervoor wilt geven. Of dit bedrag het juiste is kan worden onderzocht aan de hand van de koers-winstverhouding. Desondanks blijven ook emoties een rol spelen bij de waardering, daar kan geen data tegenop. We hebben eerder geschreven dat emoties een belangrijke rol spelen bij beleggen, zeker als het minder gaat op de beurs. Wil je ervoor zorgen dat je je beleggingen op waarde schat en je niet teveel laat leiden door emoties? Lees dan eens dit artikel over emoties bij beleggen door.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het