Trending

Weet jij al wat je met je vakantiegeld gaat doen?

Door Thomas van der Lee op 17 mei 2021 - leestijd: 4 min
Weet jij al wat je met je vakantiegeld gaat doen?
Trending

Aankomende week is het waarschijnlijk ook voor jou weer zover: het mooiste loonstrookje van het jaar valt op je (digitale) deurmat. De storting van het jaarlijkse vakantiegeld zorgt altijd voor een gewenst extraatje. Weet jij al wat je met je vakantiegeld gaat doen?

De jaarlijkse vakantiebonus van 8% zorgt toch al gauw voor een flink extra bedrag dat je binnenkrijgt. Hoeveel jij ongeveer kunt verwachten kan je trouwens hier uitrekenen.

Het woord zegt het al: het geld is bedoeld voor je vakantie, al gebruiken veel mensen het voor iets anders. Weet jij al waar je het voor gaat gebruiken? Net als vorig jaar zal die verre vakantie er voorlopig niet inzitten. Vanwege alle lockdowns hebben we sowieso al weinig geld buiten de deur uit kunnen geven. Het huis is daarom ook al verbouwd, de tuin is opnieuw aangelegd en de tv is ook net nieuw.

Daar hoef je het geld ook niet aan uit te geven. Inspiratieloos? Geen paniek, we geven je 4 slimme zaken om je vakantiegeld aan te besteden.


Werk aan een financiële buffer

Het leven gaat niet altijd over rozen en soms kom je voor verrassingen te staan. Het is dan belangrijk dat je daar goed op voorbereid bent. Zeker als het over je financiën gaat wil je namelijk niet verrast worden. Niemand zit te wachten op een kapotte wasmachine of lekke dakgoot die niet vervangen kan worden. Om die onaangename verrassingen op te vangen bouw je een financiële buffer - of noodpotje - op

Je hebt dan altijd geld beschikbaar voor noodgevallen. Een buffer opbouwen lijkt daarbij een beetje op geld sparen, maar dan niet voor 'leuke' uitgaven maar voor de noodzakelijke uitgaven. Ideaal dus om je vakantiegeld voor te reserveren.


Investeer in jezelf

Het klinkt cliché maar de beste investering is toch echt een investering in jezelf. Om meer plezier te krijgen in het leven of om jezelf waardevoller te maken op de arbeidsmarkt is een cursus of opleiding een prima investering. Of je nu gaat pottenbakken of een opleiding tot project manager gaat doen, het draagt allebei bij aan je persoonlijke ontwikkeling. Door meer kennis op te doen en jezelf als persoon te ontwikkelen, kun je dit later toepassen om andere mensen te helpen, een betere baan te krijgen, sportprestaties te verbeteren of om je eigen bedrijf verder te laten groeien.


Denk ook eens aan een ander

Heb je het zelf al helemaal voor elkaar, denk dan ook eens aan een ander! Geld maakt niet gelukkig wordt vaak geroepen. Of dat waar is of niet valt over te twisten. Wat geld in ieder geval wel kan doen, is het leven wat makkelijker maken. Zeker als je wat minder te besteden hebt. Denk er dan eens aan om (een deel van) je vakantiegeld te doneren aan een goed doel. Er zijn genoeg goede doelen die op een donatie zitten te wachten. Op die manier help je anderen terwijl je zelf een goed gevoel krijgt. Bijkomend voordeel: in sommige gevallen kun je een donatie zelfs aftrekken van de belasting!


Maak meer van je vakantiegeld door het te beleggen

Vakantiegeld ontvangen is een mooie bonus, maar zou het niet nog een mooiere bonus zijn om van je vakantiegeld meer geld te maken? Dat kan namelijk door te beleggen. Door een mooi (extra) bedrag in te leggen, geef je jezelf de mogelijkheid om een mooi rendement te maken. Al moet je dan wel zeker weten dat je het geld niet over 6 maanden al nodig hebt voor bijvoorbeeld een wintersportvakantie. Beleggen doe je namelijk voor de lange termijn.

Je hoeft natuurlijk niet meteen al je vakantiegeld te beleggen. Zelfs met een kleinere inleg kan je al mooie stappen maken. Zou je 30 jaar lang €500 van je vakantiegeld beleggen, dan heb je aan het einde van de rit naar verwachting al zo’n €32.000 op je beleggingsrekening staan (inflatie en belasting niet meegenomen). Al blijft het natuurlijk wel beleggen en is rendement niet gegarandeerd.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het