Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee
Beleggen in onrustige tijden: wat doet Semmie voor een goed rendement?
Ask Semmie

We kunnen er niet meer omheen. Het is herfst. De temperatuur daalt, de wind trekt aan en donkere wolken overspoelen ons met regen. Maar niet alleen buiten is het onrustig, ook de beurs kent onstuimige tijden. Sinds de uitbraak van het coronavirus, alweer ruim 9 maanden geleden, is het bijna geen moment rustig geweest en is de beweeglijkheid in de koersen terug.

Eigenlijk is het sinds de uitbraak van het coronavirus, alweer ruim 9 maanden geleden, bijna geen moment rustig geweest en is de beweeglijkheid in de koersen terug.

En met de gedeeltelijke lockdown die gisteren door het kabinet is aangekondigd wordt de kans op een succesvol economisch herstel weer iets kleiner. En economisch herstel hebben we nodig voor stabiliteit en continuïteit. Voor de maatschappij maar ook op de beurs.

Tel daarbij een handelsoorlog, een recessie, en een onrustige aanloop naar de presidentsverkiezingen in de VS op, en het is begrijpelijk dat de onzekerheid heerst in de beleggingswereld. Alleen houden beleggers niet bepaald van onzekerheid.

Onzekerheid doet de koersen namelijk niet veel goeds, want beleggers gaan dan risicomijdend te werk. Je wilt namelijk niet op het verkeerde moment instappen: de markt nog verder kan dalen.

Het laatste wat we willen is ons geld minder waard zien worden net nadat we besloten hebben om te gaan beleggen. Zeker als je net de eerste stappen in de beleggingswereld hebt gezet kan het afschrikken, omdat je nog niet gewend bent aan de schommelingen op de beurs.


Wat doet Semmie voor jouw beleggingen?

Bij Semmie gaan we al een tijdje mee, en hebben daarom ook al wat (herfst)stormen op de beurs doorstaan. Daarom hebben we nu de ervaring om ervoor te zorgen dat jouw beleggingen zo goed mogelijk de uitdagingen op de beurs doorstaan én doen we ons uiterste best om een zo goed mogelijk rendement te behalen.

Hoe we dat doen? Door de beleggingen actief te monitoren, rebalancen waar nodig, het hoofd koel te houden en vol vertrouwen naar de toekomst te kijken. We leggen het uit:


1. We monitoren de beurs en de beleggingen actief

Onze analisten zijn dagelijks bezig om de markt te scannen: waar zijn de kansen? Waar zijn de uitdagingen? En wat staat er te gebeuren dat van invloed kan zijn op de beurs en de beleggingen?

Aan de hand daarvan beoordelen ze of de beleggingsfondsen waar we in beleggen nog wel de juiste zijn. Is dat niet het geval, dan maken we aanpassingen. Op deze manier proberen we het rendement te maximaliseren en de risico’s zo klein mogelijk te houden.


2. We voeren een maandelijkse rebalance van je beleggingsportefeuille uit

Eens in de maand voeren we bij Semmie een rebalance uit. Dit is een soort onderhoud van je beleggingsportefeuille. Zie het als een kleine beurt, om de verhouding tussen de aandelen en obligaties weer in balans te brengen. We kopen dan wat extra aandelenfondsen voor je of juist wat obligatiefondsen.

Start je met beleggen bij Semmie, dan kies je een beleggersprofiel met een bepaalde verhouding tussen de aandelen- en obligatiefondsen. Na verloop van tijd kunnen die dalen of stijgen in waarde en verandert de onderlinge verhouding. Daarmee verandert ook je risicoprofiel, en dat willen we voorkomen.


3. We houden het hoofd koel

We weten niet hoe de koersen zich gaan ontwikkelen en maken daarom geen koortsachtige beslissingen. Ook niet als de koersen dalen. Emotie is in dit geval een slechte raadgever omdat er een grote kans is dat je beslissingen maakt die niet goed voor je portefeuille zijn. Als je beleggingen verkoopt in een tijd waarin het minder gaat heb je geen kans meer om dat goed te maken.

Wat we ook weten is dat de beurs omlaag en weer omhoog zal gaan. Uiteindelijk zal ook het coronavirus overgaan en de beurs zich volledig herstellen, alleen we weten niet wanneer. We houden ons daarom ook gewoon aan ons plan: periodiek beleggen voor de lange termijn. Hoe verder in de toekomst je financiële doel namelijk ligt, hoe meer tijd er is om een mooi rendement te maken.


4. We houden onze blik op de toekomst

We verklapten het in de vorige paragraaf al een beetje, maar we kijken graag vooruit. Met een blik op de toekomst heb je de grootste kans op het behalen van een positief rendement. En we zien beleggen als marathon en niet als sprint. We stappen daarom ook niet uit bij een beursdip. Wij geven onze portefeuilles de tijd om zich te herstellen. Het enige wat we hiervoor nodig hebben is tijd en geduld.

We worden hierbij gesteund door de geschiedenis. Want historisch gezien worden beleggingen over een langere periode meer waard. Onderzoekers zagen dat het rendementen in het eerste jaar van een belegging flink konden schommelen. De rendementen lagen tussen de +47% en -39%.

Grote verschillen waarbij je toch behoorlijk schrikt als je -39% ziet staan bij je rendement. Terwijl over een periode van 20 jaar die verschillen veel kleiner bleken te zijn. Het onderzoek concludeerde dat beleggingen over een periode van 20 jaar een gemiddeld bruto positief rendement van +6 tot +17% haalden. Let er wel op dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst.


Tot slot

Door onze beleggingen actief te monitoren, rebalancen waar nodig, het hoofd koel te houden en vol vertrouwen naar de toekomst te kijken proberen we een zo goed mogelijk rendement te behalen. Zeker in onrustige tijden zoals deze krijgt dat extra aandacht.

Heb je vragen over ons beleggingsbeleid, je rendement of wil je meer weten? Dan kan je ons altijd een berichtje sturen via de chat. We zijn dagelijks (7 dagen per week) van 08:00 tot 22:00 uur bereikbaar!

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Start nu met Semmie

Meer dan 15.000 beleggers gingen je voor. Open online je beleggingsrekening en start al vanaf €500 met duurzaam beleggen. Zet jij een automatische incasso aan? Dan zijn de eerste 3 maanden gratis. Een Semmie rekening is altijd kosteloos opzegbaar.

Open een rekening Download brochure
Start met beleggen bij Semmie