Beleggen in onrustige tijden: wat doet Semmie voor een goed rendement?

Door Thomas van der Lee op 12 oktober 2020, leestijd: 5 minuten

Het spreekwoord “Eén gure dag maakt nog geen herfst” is vaak van toepassing op de beurs. Er zijn namelijk vaak ontwikkelingen die flink van invloed lijken te zijn op de beurs en je beleggingen, maar achteraf blijken ze toch mee te vallen. Het doorstaan van beursstormen hoort bij beleggen, en daarom leggen we graag uit wat wij dan blijven doen om dan een zo goed mogelijk rendement te behalen.

In het kort:
  • Onrustige beurstijden zorgen onder beleggers vaak voor onzekerheid, en kan afschrikken om te beginnen met beleggen;
  • Semmie’s aanpak weerstaat deze uitdagingen door maandelijks de portefeuille te herbalanceren, het hoofd koel te houden en de focus te behouden op de lange termijn;
  • Een marktconform rendement behaal je namelijk door je niet te laten beïnvloeden door korte termijn ontwikkelingen. Je beleggingsdoel en beleggingshorizon zijn namelijk het belangrijkste.

Onrustige beurstijden hebben in eerste instantie veel invloed op het gedrag van beleggers. Dat komt omdat ze zorgen voor onzekerheid en dat doet de koersen niet veel goeds: beleggers gaan dan risicomijdend te werk. Je wilt namelijk niet op het verkeerde moment instappen: de markt kan namelijk nog verder dalen.

Het laatste wat we willen is ons geld minder waard zien worden net nadat we besloten hebben om te gaan beleggen. Zeker als je net de eerste stappen in de beleggingswereld hebt gezet kan het afschrikken, omdat je nog niet gewend bent aan de schommelingen op de beurs.

Onrustige tijden horen bij beleggen, of het nu een kredietcrisis is, een gezondheidscrisis als de coronapandemie is, of een oorlog: beleggers reageren erop. Vaak vanuit de emotie, ondanks dat dat niet slim is, gelukkig beïnvloed het Semmie’s beleggingsbeleid niet.

Wat doet Semmie voor jouw beleggingen?

Bij Semmie gaan we al een tijdje mee, en hebben daarom ook al wat stormen op de beurs doorstaan. Daarom hebben we nu de ervaring om ervoor te zorgen dat jouw beleggingen zo goed mogelijk de uitdagingen op de beurs doorstaan én doen we ons uiterste best om een zo goed mogelijk rendement te behalen.

Hoe we dat doen? Door te rebalancen waar nodig, het hoofd koel te houden en vol vertrouwen naar de toekomst te kijken. We leggen het graag uit:

1. We voeren een maandelijkse rebalance van je beleggingsportefeuille uit

Eens in de maand voeren we bij Semmie een rebalance uit. Dit is een soort onderhoud van je beleggingsportefeuille. Zie het als een kleine beurt, om de verhouding tussen de aandelen en obligaties weer in balans te brengen. We kopen dan wat extra aandelenfondsen voor je of juist wat obligatiefondsen.

Start je met beleggen bij Semmie, dan kies je een beleggersprofiel met een bepaalde verhouding tussen de aandelen- en obligatiefondsen. Na verloop van tijd kunnen die dalen of stijgen in waarde en verandert de onderlinge verhouding. Daarmee verandert ook je risicoprofiel, en dat willen we voorkomen. Je moet namelijk altijd kunnen blijven beleggen met het risico dat je wilt en kunt lopen. Ook als het uitdagende beurstijden zijn.

2. We houden het hoofd koel

We weten niet hoe de koersen zich gaan ontwikkelen en nemen daarom geen koortsachtige beslissingen. Ook niet als de koersen dalen. Emotie is in dit geval een slechte raadgever omdat er een grote kans is dat je beslissingen neemt die niet goed voor je portefeuille zijn. Als je beleggingen verkoopt in een tijd waarin het minder gaat heb je geen kans meer om dat goed te maken.

Wat we ook weten is dat de beurs omlaag en weer omhoog zal gaan. Uiteindelijk zal ook het coronavirus overgaan en de beurs zich volledig herstellen, alleen we weten niet wanneer. We houden ons daarom ook gewoon aan ons plan: (periodiek) beleggen voor de lange termijn. Hoe verder in de toekomst je financiële doel namelijk ligt, hoe meer tijd er is om een mooi rendement te behalen.

3. We houden onze blik op de toekomst

We verklapten het in de vorige paragraaf al een beetje, maar we kijken graag vooruit. Met een blik op de toekomst heb je de grootste kans op het behalen van een positief rendement. En we zien beleggen als marathon en niet als sprint. We stappen daarom ook niet uit bij een beursdip. Wij geven onze portefeuilles de tijd om zich te herstellen. Het enige wat we hiervoor nodig hebben is tijd en geduld.

We worden hierbij gesteund door de geschiedenis. Want historisch gezien worden beleggingen over een langere periode meer waard. Onderzoekers zagen dat het rendementen in het eerste jaar van een belegging flink konden schommelen. De rendementen lagen tussen de +47% en -39%.

Grote verschillen waarbij je toch behoorlijk schrikt als je -39% ziet staan bij je rendement. Terwijl over een periode van 20 jaar die verschillen veel kleiner bleken te zijn. Het onderzoek concludeerde dat beleggingen over een periode van 20 jaar een gemiddeld bruto positief rendement van +6 tot +17% haalden. Let er wel op dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst.