Ask Semmie

Wat is een beleggersprofiel?

Door Thomas van der Lee op 15 juli 2021 - leestijd: 3 min
Wat is een beleggersprofiel?
Ask Semmie

Hoeveel risico je wilt en kunt nemen als belegger, is per situatie verschillend. Als je begint met beleggen, is het belangrijk dat je belegt met een profiel dat bij jouw persoonlijke en financiële situatie past. Dit profiel noemen we het beleggersprofiel.


Welke beleggersprofielen kent Semmie?

Voordat je klant wordt bij Semmie stellen we je een aantal vragen. Over beleggen, je persoonlijke én je financiële situatie. Niet omdat we nieuwsgierig zijn maar omdat we willen kijken hoeveel risico je kunt en wilt lopen. Op basis daarvan delen we je in, in een beleggersprofiel die bij jou past. Defensief, neutraal, offensief of zeer offensief. De beleggersprofielen verschillen in de mate van risico die je loopt.

In welk risicoprofiel je ook bent ingedeeld, je belegt altijd in dezelfde aandelen- en obligatiefondsen. Bij Semmie zit het verschil in de verhouding tussen aandelen en obligaties. Dit omdat in de regel aandelen risicovoller zijn dan obligaties. Bij een defensief beleggersprofiel is de verdeling als volgt: 70% obligaties en 30% aandelen. Bij een neutraal profiel is de verhouding ongeveer 50/50. Bij een offensief profiel zit je voor 30% in obligaties en voor 70% in aandelen. Bij het zeer offensieve risicoprofiel is het percentage aandelen het grootst (100%).


Welk profiel past bij mij?

Welk profiel past bij jou past? Daar kom je achter als je de vragenlijst invult tijdens het openen van een Semmie rekening. Bij Semmie vragen we je ook jaarlijks de vragenlijst nogmaals in te vullen. Zo zorgen we er samen voor dat jouw beleggersprofiel zo goed mogelijk aangesloten blijft op jouw persoonlijke situatie.


Waarom is het beleggersprofiel zo belangrijk?

Je doet je gordel om tijdens het autorijden, installeert een virusscanner op je computer en beveiligt je mobiele telefoon netjes met een pincode. Het is duidelijk: we lopen niet graag meer risico dan nodig. Waarom zou je dat dan wel met je beleggingen doen? Om dat te voorkomen maken we niet gebruik van gordels of virusscanners of pincodes, maar maken we dus gebruik van het beleggersprofiel. Ben je benieuwd waarom het beleggersprofiel zo belangrijk is? Lees dan snel verder.

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het