Ask Semmie

Wat verandert er als je met pensioen gaat?

Door Thomas van der Lee op 28 september 2020 - leestijd: 5 min
Wat verandert er als je met pensioen gaat?
Ask Semmie

De een kijkt er reikhalzend naar uit en de ander moet er nog niet aan denken: met pensioen gaan. Maar voor de meesten van ons wordt het op een gegeven moment realiteit. En om niet voor verrassingen te komen te staan is het belangrijk dat je alles van tevoren goed op een rijtje hebt. Want er verandert nogal wat.

Bijvoorbeeld op het financiële vlak. Vaak neemt het besteedbaar inkomen af. En dat terwijl je de levenstandaard en -stijl die je nu hebt graag wilt behouden. Hieronder lees je meer over wat er verandert als je met pensioen gaat en hoe je je levensstandaard en -stijl zoveel mogelijk op hetzelfde niveau kunt houden.


De veranderingen

Naast veranderingen in je tijdsbesteding en wat er straks binnenkomt zijn er nog wat veranderingen waar je rekening mee moet houden. Je inkomen uit loondienst valt weg en wordt vervangen door het door jou opgebouwde pensioen. Daarnaast ontvang je ook AOW.

En het kan zijn dat er veranderingen optreden in de toeslagen die je ontvangt. Als je inkomen hoger of lager is dan voor je pensionering, dan kun je recht hebben op meer of minder toeslag. Heb je na je pensionering een hoger inkomen dan kan het zijn dat je tijdelijk teveel toeslagen (zoals huur- of zorgtoeslag) krijgt. Dit moet je dan wel weer terugbetalen. Is je inkomen lager dan kan je eventueel meer toeslagen verwachten.

Ook kan het zijn dat je een onaangename verrassing van de Belastingdienst kunt verwachten in het jaar van je pensionering. Je hebt dat jaar namelijk meerdere vormen van inkomen: salaris, AOW, pensioen. Je hebt alleen maar één keer recht op heffingskorting. Maar vaak wordt bij elk inkomen heffingskorting toegepast. Daardoor betaal je te weinig belasting en stuurt de Belastingdienst je vervolgens een aanslag om die belasting dan evengoed nog te betalen. Dit kan een flink bedrag zijn dus zorg ervoor dat je hier een potje voor hebt gereserveerd.


Begin al vroeg met nadenken over je pensioen

Wanneer de datum dat je officieel met pensioen gaat dichterbij komt, zal je daar al vaak naar uitgekeken hebben. En dan automatisch ook al gepland hebben wat je met al je vrije tijd gaat doen. Maar ben je nog jonger dan is je pensioen echt een ver-van-je-bed-show. Vaak duurt het namelijk nog decennia voordat je met pensioen kan en wordt er dus weinig aandacht aan besteedt.

Want pensioen is iets voor later, toch? Bovendien zijn er veel zaken die meer aandacht vragen. Een huis, kinderen, bruiloft, vakanties hebben allemaal prioriteit. Maar toch is het belangrijk om zo vroeg mogelijk na te denken over je pensioen.


Welke inkomsten heb je nog na je pensioen?

Want als je uitgewerkt bent is het natuurlijk zo dat je geen loon meer ontvangt. Wel ontvang je, min of meer ter vervanging, AOW. Hoe veel dit is hangt af van je persoonlijke woonsituatie. Woon je alleen, dan ontvang je 70% van het minimumloon, ben je getrouwd of woon je samen dan ontvangen jullie beiden 50%.

Hoogstwaarschijnlijk heb je naast de AOW ook recht op een aanvullend pensioen. Deze bouw je op tijdens je werkzame leven. Maar wanneer je een tijdje niet werkt, of parttime werkt, of als zzp’er aan de slag bent gegaan, dan is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een pensioengat: je gaat er na je pensionering in koopkracht op achteruit.


Dit valt er te doen tegen een pensioengat

Begin er eens mee om op Mijnpensioenoverzicht.nl te kijken naar wat je kunt verwachten aan pensioen. Daar kun je ook zien of er een pensioengat is ontstaan. Hoe eerder je dit signaleert, hoe sneller je er iets aan kunt doen. Een eerst optie is sparen voor meer pensioen, zet regelmatig geld opzij om uiteindelijk een appeltje voor de dorst te hebben.

Wat je ook kan doen is banksparen of een lijfrenteverzekering afsluiten. Hoe dat in zijn werking gaat kan je lezen in ons artikel Wat kan ik doen voor meer pensioen? Een andere mogelijkheid is om te gaan beleggen voor extra pensioen. Op die manier kan je het pensioengat te dichten. Je laat dan het bedrag op je beleggersrekening staan en stort dan eventueel periodiek wat bij. Met gunstige beleggingscondities heb je tegen die tijd een mooi rendement gemaakt.


Door op tijd over je financiële situatie na je pensioen na te denken, hoeft er voor je niet veel te veranderen als je met pensioen gaat. Dan kan je volledig richten op de vrije tijd en lekker genieten van het leven!

Thomas van der Lee
Thomas van der Lee

Content Director

Alle blogs van Thomas van der Lee

Thomas verdiept zich graag in ingewikkelde beleggingsmaterie. Door zijn creativiteit kan hij een verhaal altijd op de Semmie-manier overbrengen op de lezer: helder, toegankelijk en to-the-point.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het