Vergeet niet belastingvoordeel te benutten  -  Lees nu waarom

Wat zijn de risico’s van beleggen?

Iedereen kent wel het zinnetje ‘Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst’ en zo is het natuurlijk ook. Maar buiten het feit dat niemand rendementen kan garanderen, kan je inleg natuurlijk ook minder waard worden. Dat is de keerzijde van beleggen; omdat je rendement nastreeft loop je risico. Nu is er niet één soort risico maar zijn er meerdere soorten risico’s waar je aan blootgesteld wordt.

Het meest bekende risico dat bij beleggen hoort is het koersrisico. Dat is het risico dat je loopt op koersschommelingen. Koersen kunnen stijgen, maar natuurlijk ook dalen. In dat geval wordt je inleg minder waard. Ook kun je in sommige gevallen je gehele inleg kwijtraken. Bezit je bijvoorbeeld een aandeel van een bedrijf en gaat dit bedrijf failliet, dan ben je je inleg kwijt.

Een tweede risico is het valutarisico. Dit risico ontstaat wanneer je in een andere valuta dan de euro belegt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je aandelen Tesla bezit, deze zijn dan genoteerd in dollars. Als de koers van de dollar daalt in vergelijking met de euro, dan heeft dit een negatieve invloed op de waarde van je aandelen Tesla.

Dan is er ook nog het marktrisico. Het marktrisico is het risico dat beleggingen minder waard worden door ontwikkelingen in de algemene economische situatie. Bijvoorbeeld als er een recessie uitbreekt. Het bedrijf waar je in belegt kan het daardoor zwaar hebben wat de koers van het aandeel drukt.

Ook is er nog het renterisico. Dit risico is vooral toepasbaar op obligaties. Als de marktrente stijgt, dan zal de koers van je obligatie dalen omdat nieuw uitgegeven obligaties uitgegeven worden tegen een hogere rentevergoeding: die zijn daardoor aantrekkelijker voor beleggers.

Een laatste risico is het liquiditeitsrisico. Dit is het risico dat je beleggingen niet of heel moeilijk verkocht kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er niet of nauwelijks gehandeld wordt in je belegging op de beurs. Je beleggingen zijn dan niet ‘liquide’. Hierdoor kan het zijn dat je je beleggingen tijdelijk of zelfs helemaal niet kan verkopen. Kom je in de situatie terecht dat je wel genoodzaakt bent om ze te verkopen dan kan het zijn dat je een flink verlies moet nemen.