Beleggen

Wat zijn de risico's van beleggen?

Door Lodewijk op 19 april 2019 - leestijd: 3 min
Beleggen

Iedereen kent wel het zinnetje ‘Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst’ en zo is het natuurlijk ook. Maar buiten dat niemand rendementen kan garanderen, kun je natuurlijk ook gewoon geld verliezen. Dat is de keerzijde van beleggen; je loopt een bepaalde vorm van risico en dat is helemaal niet erg, maar je moet je er wel bewust van zijn. Bij Semmie zijn we graag open en eerlijk over risico’s en daarom schrijven we er over en maken we deze video.


Kan je al je geld kwijtraken met beleggen?

Een veelgehoord argument tegen beleggen is ‘Ik kan al mijn geld kwijtraken’. Dit kan natuurlijk, vooral als je op één paard wedt en dat doen we natuurlijk niet bij Semmie. Wij beleggen in verschillende aandelen-en obligatiefondsen. Sommige fondsen beleggen op hun beurt weer in andere fondsen. Zo heeft Semmie 1 belegging in portefeuille die op haar beurt maar liefst in ruim 1600 individuele fondsen belegt. Zo beleg jij dus een deel van je geld in ruim 1600 bedrijven. En dat doen we wereldwijd, dus een deel in Europa, een andere deel in Amerika, maar Semmie belegt ook in Azië, Zuid Amerika, het Midden-Oosten en Afrika (opkomende markten).


Spreiding

Naast het beleggen in verschillende werelddelen doen we dat ook in verschillende sectoren, zoals in IT. Hierbij moet je denken aan de groten der aarde, zoals Apple, Microsoft, Google en Facebook. Andere sectoren zijn de ‘automotive’ sector met bedrijven als Tesla of de financiële sector met een o.a. beleggingen in JP Morgan Chase. Naast deze sectoren beleggen we ook nog in vastgoed, bedrijven in de gezondheidszorg en nutsbedrijven etc.


Duurzaam beleggingsbeleid

Maar alle beleggingen bij Semmie hebben 1 ding gemeen, ze moeten om in aanmerking te komen voor ons beleggingsbeleid, wel voldoen aan verschillende criteria die wij hanteren op het gebied van duurzaamheid. Dat vinden wij namelijk belangrijk. En al weten we dat ieder bedrijf tegenwoordig roept dat ze duurzaam zijn, omdat ze op kantoor koffiecupjes in een apart vuilniszakje gooien, wij gaan net even wat verder. We kijken naar meer zaken. Wil je hier meer over weten? Lees het op onze pagina duurzaam beleggen.


Alle risico's op een rijtje

Voor de volledigheid hebben we een opsomming gemaakt van alle risico’s die beleggen met zich meebrengt. Meer weten? Je kunt ons 7 dagen per week, van 08:00 uur tot 22:00 uur ’s avonds via de chat een berichtje sturen.

Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk

Lodewijk is co-founder van Semmie en verantwoordelijk voor de 'tech' in 'fintech'. Lodewijk loopt al een tijd mee in de beleggingswereld. Je zult hem dus terug zien komen als auteur bij een breed scala aan onderwerpen.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het

Risicoloos beleggen bestaat niet. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.