Wat zijn de risico's van beleggen?

Door Tessa Ham op 11 oktober 2022, leestijd: 5 minuten

Als we beleggen, willen we dat het liefst met zo min mogelijk risico doen. We beleggen immers om ons vermogen te behouden of te laten groeien, maar niet om het af te laten nemen. Beleggen zonder risico is echter helaas niet mogelijk. Maar wanneer je begrijpt wat de risico’s van beleggen zijn, kan je ze wel verkleinen.

De risico’s van beleggen

Zinnen als ‘Beleggen zonder risico bestaat niet’ en ‘Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst’ zijn algemeen bekend. Maar over wat voor risico’s worden we bij deze zinnen gewaarschuwd? Dat is er niet één, maar zijn er meerdere. We zetten de belangrijkste risico’s van beleggen voor je op een rij.

Koersrisico

Dit is waarschijnlijk het eerste risico waar je aan denkt bij beleggen en waar je je wellicht al bewust van bent: het koersrisico. Dit houdt in dat de koers kan dalen en een aandeel minder waard wordt. Koersschommelingen zijn er altijd, maar je kan hier natuurlijk ook juist van profiteren als de koers stijgt en een aandeel meer waard wordt.

Marktrisico

Wanneer je belegt, loop je niet alleen het risico dat één bepaald aandeel minder waard wordt, maar ook dat het slecht gaat met de gehele markt vanwege macro-economische omgevingsfactoren. Dit marktrisico is momenteel goed te merken. Vanwege de afkoelende economie (de hoge inflatie) is het vertrouwen onder beleggers minder groot, waardoor je beleggingen in waarde dalen.

Liquiditeitsrisico

Liquiditeitsrisico gaat over het risico dat je loopt wanneer je jouw beleggingen niet gemakkelijk kan verkopen, omdat er weinig vraag naar is. Bij veel aanbod en weinig vraag, bijvoorbeeld als er een schandaal rondom een bedrijf is geweest, zal de koers snel dalen.

Valutarisico

Wanneer je belegt in een bedrijf dat is gevestigd in een ander land met een andere valuta, zoals de Verenigde Staten, loop je valutarisico. Dit houdt in dat je met deze beleggingen het risico loopt dat ze minder waard worden vanwege een ongunstigere wisselkoers.

Renterisico

Als de Europese Centrale Bank of de Fed in de VS de rente verhoogd, heeft dit gevolgen voor obligaties. Wanneer de rente stijgt, leidt dit vaak tot het dalen van obligatiekoersen. Daarnaast is het zo dat bedrijven minder investeren als de rente stijgt, omdat lenen duurder wordt.

Indirect heeft renterisico dus ook invloed op aandelenkoersen. Dit lijken misschien veel verschillende risico’s, maar eigenlijk komt het risico dat je loopt bij beleggen op één ding neer: je inleg kan minder waard worden.

Kun je al je geld kwijtraken met beleggen?

Er bestaat dus altijd de kans dat je inleg minder waard wordt. Maar waarschijnlijk vraag je je ook af met hoeveel waarde je inleg kan afnemen. Kan je al je geld kwijtraken als je belegt? Ja, dat kan: het grootste risico als je in aandelen en obligaties belegt, is dat je je hele inleg kwijtraakt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je een aandeel koopt en het bedrijf vervolgens failliet gaat. Kies je ervoor om te beleggen in risicovollere beleggingsproducten als turbo’s en CFD’s, dan kan je zelfs meer geld dan je inleg kwijtraken.

Wanneer je hier echter niet in belegt en er daarnaast voor zorgt dat je niet op één paard wedt, maar dat je een goede spreiding hebt, is de kans klein dat je al je geld kwijtraakt met beleggen.

Is het verstandig om te beleggen?

Of het verstandig voor jou is om te beleggen hangt af van je persoonlijke situatie en of je de risico’s kan dragen. Wanneer je een financiële buffer hebt voor tegenslagen, je geld voor langere tijd kan missen en bovendien voor een goede spreiding zorgt, is beleggen niet per se onverstandig.

Ondanks dat je altijd het risico loopt dat je beleggingen minder waard worden, gaan we er namelijk vanuit dat beleggingen op de lange termijn juist meer waard worden. Zo is de MSCI All World Index (een index die ruim 1.500 verschillende aandelen uit 23 verschillende landen volgt) in de afgelopen 30 jaar, ondanks meerdere crashes, alleen maar meer waard geworden.

Risico’s van beleggen verkleinen

We hebben al een aantal tips gegeven om de risico’s van beleggen te verkleinen. Want hoewel beleggen zonder risico niet bestaat, heb je wel enige invloed op hoeveel risico je loopt. Je verkleint de risico’s uiteindelijk door:

  • Je beleggingen te spreiden: beleg in verschillende bedrijven, sectoren, regio’s en verschillende beleggingscategorieën (zowel aandelen als obligaties, bijvoorbeeld).
  • Een minder risicovolle belegging te kiezen: hefboomproducten en CFD’s zijn beleggingsproducten waar je meer dan je inleg mee kan kwijtraken. Aandelen en zeker obligaties zijn een minder risicovollere belegging. Met een ETF of beleggingsfonds loop je nog minder risico, omdat je daarmee in één klap een goede spreiding hebt.
  • Te beleggen voor de lange termijn: zo ben je minder afhankelijk van de korte termijn grillen van de beurs. Je geeft je beleggingen genoeg tijd om weer op te krabbelen als het even minder goed gaat.
  • Te beleggen met geld dat je kan missen: zodat je niet je beleggingen hoeft te verkopen als je een financiële tegenvaller hebt, en zo de kans loopt dat je ze met verlies moet verkopen.
  • Periodiek in te leggen: op deze manier beleg je iedere maand een beetje, zodat je niet hoeft te zoeken naar het juiste beleggingsmoment.

Wil je de risico’s zoveel mogelijk verkleinen? Stel dan een automatische incasso in waardoor je elke maand periodiek inlegt en houd daarnaast een flinke financiële buffer en lange beleggingshorizon aan.

Wil jij echt zo min mogelijk risico lopen? Lees dan verder in ons artikel over het verkleinen van de risico’s.

Hoe we bij Semmie de risico’s van beleggen proberen te verkleinen

Ook bij Semmie proberen we de risico’s van beleggen zoveel mogelijk voor jou te verkleinen en houden we rekening met bovenstaande factoren in ons beleggingsbeleid. Zo beleggen we in een ruim aanbod van fondsen, waarin de prestaties van duizenden bedrijven worden gevolgd. Bij het bepalen van de beleggingen zorgen we bovendien voor een spreiding in regio’s en in sectoren, en zijn er in onze portefeuilles zowel aandelen- als obligatiefondsen opgenomen. Onze Smart portefeuille belegt daarnaast zelfs in private markten, om voor extra spreiding te zorgen.