Ask Semmie

Wat zijn de risico's van obligaties?

Door Lodewijk op 28 juni 2019 - leestijd: 3 min
Ask Semmie

Bij Semmie beleg je in fondsen, dus ook in obligatiefondsen. In zo'n fonds zitten heel veel verschillende obligaties. Daardoor ben je nooit afhankelijk van de obligatie van één bedrijf.

Over het algemeen schommelt de waarde van een obligatie minder dan dat van een aandeel. Waarom is dat, en wat zijn dan risico's van obligaties? We noemen de twee belangrijkste risico's.


Het bedrijf gaat failliet

Misschien het kleinste risico (dit gebeurt vrijwel nooit): een bedrijf kan zo in de problemen komen dat het zijn leningen niet meer kan terugbetalen. Het bedrijf gaat dan failliet. Gelukkig is dit een klein risico omdat het bijna nooit voorkomt bij de bedrijven waar Semmie in belegt. En omdat je in veel obligaties in een fonds tegelijk belegt, is dit risico goed gespreid.


Obligaties schommelen in waarde

Wat je wel gaat zien is dat de waarde van de obligaties veranderen. Want: ook obligaties kunnen meer en minder waard worden. Dat klinkt gek voor een lening met een vaste rente. Maar ook dit soort leningen worden verhandeld op de beurs. En soms is er meer vraag naar bepaalde obligaties en soms minder. De waarde verandert hierdoor. Zo hebben obligaties ook een 'koers' - net als bij aandelen. Alleen schommelt die een stuk minder dan bij aandelen.

De belangrijkste reden dat obligaties van waarde veranderen, is de huidige rentestand. Als je in obligaties belegt, leen je geld uit aan bedrijven. Dus als de rentestand hoog staat ten opzichte van de spaarrente, dan is jouw obligatie veel waard. Is de spaarrente hoger dan de rente op jouw obligatie, dan wordt die obligatie minder waard. Ga maar na: als je vandaag meer rente kan krijgen als je je geld uitleent, dan heb je liever een obligatie met zo'n hogere rente. 'Oude' obligaties met een lagere rente zijn daarom ineens minder gewild.


De samenvatting

Kortom: Bij Semmie beleggen we in obligatiefondsen. Dit zijn fondsen met meerdere leningen aan bedrijven met verschillende looptijden.

Obligaties zijn minder risicovol dan aandelen. Het is afhankelijk van je beleggersprofiel wat de verhouding is tussen obligaties en aandelen in jouw portefeuille. Heb je hier vragen over, stel ze gerust in de chat!

Lodewijk
Lodewijk

Chief Product Officer

Alle blogs van Lodewijk

Lodewijk is co-founder van Semmie en verantwoordelijk voor de 'tech' in 'fintech'. Lodewijk loopt al een tijd mee in de beleggingswereld. Je zult hem dus terug zien komen als auteur bij een breed scala aan onderwerpen.

S

Beleggen met Semmie

Wij beleggen voor jou. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het