Beleggen

Wat zijn de risico's van obligaties?

28 juni 2019
Bas Arts
Bas Arts

Vermogens-en relatiebeheer

Alle blogs van Bas Arts
Beleggen

Bij Semmie beleg je in fondsen, dus ook in obligatiefondsen. In zo'n fonds zitten heel veel verschillende obligaties. Daardoor ben je nooit afhankelijk van de obligatie van één bedrijf.

Over het algemeen schommelt de waarde van een obligatie minder dan dat van een aandeel. Waarom is dat, en wat zijn dan risico's van obligaties? We noemen de twee belangrijkste risico's.


Het bedrijf gaat failliet

Misschien het kleinste risico (dit gebeurt vrijwel nooit): een bedrijf kan zo in de problemen komen dat het zijn leningen niet meer kan terugbetalen. Het bedrijf gaat dan failliet. Gelukkig is dit een klein risico omdat het bijna nooit voorkomt bij de bedrijven waar Semmie in belegt. En omdat je in veel obligaties in een fonds tegelijk belegt, is dit risico goed gespreid.


Obligaties schommelen in waarde

Wat je wel gaat zien is dat de waarde van de obligaties veranderen. Want: ook obligaties kunnen meer en minder waard worden. Dat klinkt gek voor een lening met een vaste rente. Maar ook dit soort leningen worden verhandeld op de beurs. En soms is er meer vraag naar bepaalde obligaties en soms minder. De waarde verandert hierdoor. Zo hebben obligaties ook een 'koers' - net als bij aandelen. Alleen schommelt die een stuk minder dan bij aandelen.

De belangrijkste reden dat obligaties van waarde veranderen, is de huidige rentestand. Als je in obligaties belegt, leen je geld uit aan bedrijven. Dus als de rentestand hoog staat ten opzichte van de spaarrente, dan is jouw obligatie veel waard. Is de spaarrente hoger dan de rente op jouw obligatie, dan wordt die obligatie minder waard. Ga maar na: als je vandaag meer rente kan krijgen als je je geld uitleent, dan heb je liever een obligatie met zo'n hogere rente. 'Oude' obligaties met een lagere rente zijn daarom ineens minder gewild.


De samenvatting

Kortom: Bij Semmie beleggen we in obligatiefondsen. Dit zijn fondsen met meerdere leningen aan bedrijven met verschillende looptijden.

Obligaties zijn minder risicovol dan aandelen. Het is afhankelijk van je beleggersprofiel wat de verhouding is tussen obligaties en aandelen in jouw portefeuille. Heb je hier vragen over, stel ze gerust in de chat!

Beleggen met Semmie

Semmie maakt beleggen makkelijk

Wij regelen het beleggingsgebeuren voor je. Met helder inzicht in onze beleggingskeuzes, één duidelijke fee en eerlijk rendement.

Hoe werkt het?

Ook interessant voor jou?

Start nu met beleggen

Je opent in 5 minuten online een rekening. Semmie is dagelijks opzegbaar dus je zit nergens aan vast.

Basic

Vanaf €50

Alles om professioneel te beleggen


  • Duurzame beleggingsportefeuille
  • 0,7% fee per jaar (+0,26% fondskosten)
  • Automatische rebalancing
  • Dividend herinvestering
  • Dagelijks bereikbaar tot 22.00
Nu starten
Meer informatie
Premium

€25.000+

Nog meer service voor minder fee


  • Alle Basic features
  • 0,5% fee per jaar (+0,26% fondskosten)
  • Eigen contactpersoon
Nu starten
Meer informatie
Risicoloos beleggen bestaat niet.
Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Getoonde rendementen in het beeldmateriaal zijn fictief.

© Semmie 2020. Kamer van Koophandel nummer 30226925. Wij zijn te vinden op Generaal Vetterstraat 75C, 1059 BT, Amsterdam.